Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая технологія і правила системи опалення пасажирських вагонів -укр.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
06.02.2020
Размер:
435.2 Кб
Скачать

3. Основні несправності, причини їх виникнення та способи виявлення.

Як правило, недостатня температура повітря в вагонах є результатом недбалості або невміння провідників правильно використовувати наявні технічні засоби обігріву.

  Тип ремонтних робіт залежить від виду пошкоджених деталей і характеру несправностей.

  Порушення нормальної природної циркуляції води в системі може бути викликано наступними причинами: недостатньо води в розширнику, повітряні пробки, в повному обсязі відкриті запірні вентилі обігрівальних труб і дросельні заслінки, часткове замерзання труб. Для усунення цих неполадок слід поповнити систему водою, відкрити спускні крани і зробити примусову циркуляцію насосом, повністю відкрити запірні вентилі і дросельні заслінки, відігріти труби, для чого обкласти заморожене місце ганчіркою, поливати на нього гарячу воду, посилити топку котла і включити циркуляційний насос.

  Витік води в з'єднаннях труб і арматури може статися в результаті ослаблення фланцевих з'єднанні труб і природного старіння їх прокладок, утворення тріщин, свищів в трубах і не щільності сальникової набивки вентилів і кранів. Для усунення несправностей необхідно підтягнути болтове з'єднання, подмотать під контргайку пеньку, промазану суриком, при можливості змінити прокладку. Якщо неможливо зупинити текти, слід перекрити верхній і нижній запірні вентилі на обігрівальних трубах пошкодженої гілки, повністю спустити з неї воду і вести обігрів з одного боку при працюючому невеликими перервами циркуляційному насосі.

При наявності тріщин і свищів в трубі потрібно покласти на пошкоджене місце накладку з гуми, прогумованої стрічки або мішковини, промазати суриком, і обмотати накладку шпагатом або дротом. При витіканні води через сальник треба його розібрати і замінити або ущільнити сальникову набивку. Сальник набивають щільно, але так, щоб шпиндель обертався в ньому вільно. Для набивання використовують прядив'яний джгут, просочений натуральною оліфою.

  Погана тяга в димовитяжною трубі може виникнути внаслідок заповнення значної частини грубі сажею. У пункті формування або обороту потрібно дати заявку на огляд труби.

Котли

  Водяні котли схильні до корозії, а також зносу зовнішнього кожуха і вогневої коробки з внутрішньої сторони. Іноді виникають тріщини по фланцевих з'єднань і зварних швах, що веде до протікання.

  Система опалення вагонів поїздів порушиться при ураженні корозією стінок котла більше ніж на третину від початкової товщини. Потрібно своєчасно видаляти забруднення. Для ремонту місць зі значним зносом вваривают вставки, замінюють стінки кожуха, ремонтують вогневу коробку або верхню котлову частина.

  Для попередження несправностей потрібно дотримуватися режиму опалення та порядок поповнення системи опалення водою. Вагони починають обігрівати, якщо температура зовнішнього середовища +10 С і нижче. Рівень води контролюють по гідрометрії або контрольному крану. При малому обсязі докачувати воду насосом.

Труби

  Труби часто починають протікати через корозію або поганої якості різьблення. Причиною течі може стати руйнування ущільнюючої пеньки, деформація сполучних вузлів, поява тріщин від механічного або теплового впливу, великий зазор між контргайкою і муфтою.

  Тріщини труб усувають газової або електродуговим зварюванням. Пошкоджену трубу зрізають, приварюють нову і нарізають різьбу. Для усунення протікання різьбових з'єднань змінюють прядив'яну підмотку і підтягують контргайки або змінюють прокладки.

Запорна арматура

При неробочій запорній арматурі розбудовується система опалення пасажирських вагонів. Пристрій і робота запірних кранів і вентилів часто порушуються через пропуску води через сальники і клапани. Інші можливі несправності - протирання прокладки, пошкодження корпусу або кранової пробки.

  Протікають вентилі розбирають і змінюють зношені деталі. Вентиль встановлюють так, щоб потік води йшов догори. Інакше постійне робоче тиск передчасно виведе сальник з ладу. У слабкому сальнику змінюють набивання, використовуючи просочений оліфою льон.

  Частий дефект пробкових кранів - слабке прилягання пробки до корпусним стінок. Проблему вирішують затягуванням гайки на її хвостовике. При продовженні течі пробку ретельно притирають до конусному гнізда корпусу. Водопровідні крани необхідно періодично чистити від бруду.

Електрообладнання

При виникненні несправності електрообладнання основні вузли системи комбінованого опалення вагона або електроопалення усуває поїзної електромеханік. Коли в дорозі привариваются губки високовольтного контактора - на найближчій зупинці знімають висока напруга і виймають запобіжник відповідних опалювальних приладів.

  При постійному підвищенні температури поїзд екстрено зупиняють. У разі зниження температури перевіряють спрацьовування захисту і пробують її відновити після усунення несправності. При невдалій спробі запуску переходять на тверде паливо.

  У вагонах з електрообладнанням в подібній ситуації можливість руху визначає начальник поїзда. Враховується температура навколишнього повітря і що саме вийшло з ладу. Це може бути система опалення купейного або плацкартного вагона.

  Найбільш часті несправності пробкових кранів - нещільне прилягання пробки до стінок корпусу і заїдання її усувають підтягуванням гайки на її хвостовике. Якщо текти триває, необхідно пробку ретельно притертися до конусному гнізда корпусу. Водопровідні крани треба періодично очищати від бруду.