Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пасажирське вагонне депо.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
24.02.2020
Размер:
225.26 Кб
Скачать

Пасажирське вагонне депо Вступ

Залізничний транспорт є однією з базових галузей економіки. На даний час залізниці в основному задовольняють потреби суспільного виробництва та населення у перевезеннях.

Проведення ринкових перетворень на залізничному транспорті сприятиме прискоренню темпів європейської інтеграції, налагодженню більш тісного міжнародного економічного співробітництва та підвищенню конкурентоспроможності Українських залізниць на ринку транспортних послуг, дасть можливість ефективно використовувати вигідне геополітичне розташування України, а також збалансувати інтереси залізниць та споживачів їх послуг.

Основною метою Державної програми реформування залізничного транспорту є реформування залізничного транспорту для задоволення потреб національної економіки і населення в перевезеннях, підвищення їх якості та зменшення вартості транспортної складової в ціні продукції.

Реформування проводитиметься шляхом створення вертикально-інтегрованої системи управління галуззю і передбачається провести в три етапи:

  • на першому етапі (2007-2008 роки) заплановано створення законодавчої бази, необхідної для проведення реформування, розмежування функцій державного управління та управління господарської діяльністю;

  • на другому етапі реформування (2008-2010 роки) вирішуються питання: виведення зі складу залізниць підрозділів, які здійснюють вантажні та пасажирські перевезення, проводять ремонт вагонів, колій, споруд та інших об’єктів; створення умов перехресного субсидування пасажирських перевезень за рахунок вантажних; проведення попереднього фінансово-економічного та організаційно-правового аналізу; розроблення основних принципів утворення, що здійснюють приміські пасажирські перевезення; утворення дочірніх підприємств Компаній, що провадитимуть діяльність, не пов’язану із залізничними перевезеннями; створення організаційно-правової основи для підвищення рівня конкуренції у сфері вантажних перевезень;

  • на третьому етапі реформування (2011-2015 роки) заплановано проведення розмежування функцій з управління об’єктами інфраструктури залізниць і перевезеннями.

Основу вагоноремонтного виробництва складають спеціалізовані підприємства, які оснащені високопродуктивними механізованими і автоматизованими потоковими лініями для виготовлення і ремонту деталей та складових одиниць вагонів. Для підвищення якості ремонту і надійності пасажирських вагонів велике значення має рівень технології вагоноремонтного виробництва, тому на підприємствах впроваджуються прогресивні технологічні процеси відновлення деталей і складових одиниць пасажирських вагонів, підвищується рівень вимог для дотримання технологічної дисципліни.

Ефективність використання пасажирських вагонів залежить від удосконалення організації виробничого процесу і властивості вагону зберігати в певних межах відповідні значення параметрів, що характеризують його здатність виконувати потрібні функції. В процесі експлуатації пасажирського вагону, його функціональні властивості поступово погіршуються внаслідок спрацювання, корозії, пошкодження деталей, втомленості матеріалу з якого вони виготовлені, та інше.

Для попередження появи дефектів, своєчасної їх ліквідації, пасажирські вагони підлягають технічному обслуговуванню і ремонту. В депо для ремонту пасажирських вагонів широке розповсюдження одержала комплексна механізація ремонту електрообладнання, установок кондиціювання повітря, корпусів автозчепів, візків, колісних пар, роликових букс та інше.