Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая технологія і правила системи опалення пасажирських вагонів -укр.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
06.02.2020
Размер:
435.2 Кб
Скачать

Технологія і правила ремонту системи опалення пасажирського вагона. Введення

Пасажирский вагон - технічно складне транспортний засіб, оснащене для забезпечення комфортних умов проїзду пасажирів, роботи і відпочинку обслуговуючого персоналу системами гарячого і холодного водопостачання, опалення, вентиляції та кондиціонування повітря, комбінованого освітлення.

  Система опалення служить для підтримки нормально температурного режиму всередині вагона, незалежно від зміни температури зовнішнього повітря. Підтримка в приміщеннях пасажирських вагонів температури, що відповідає санітарно-гігієнічним вимогам, є одним з головних умов перевезення пасажирів. Для цього ЦМВ оснащені надійною системою опалення, здатної забезпечувати нормальну температуру в пасажирських приміщеннях при будь-яких низьких температурах зовнішнього повітря, якщо дотримується режим роботи системи відповідно до конкретними умовами.

  Провідники вагонів повинні добре знати пристрій систем опалення, вміти забезпечувати правильний режим роботи опалювальної установки і в необхідних випадках усувати виникаючі в експлуатації дрібні несправності.

1 Характеристика системи опалення пасажирського вагона

Система опалення служить для підтримки нормального температурного режиму всередині вагона незалежно від зміни температури зовнішнього повітря.

  У всіх вагонах з водяним опаленням приміщення обігріваються за допомогою обігрівальних труб, в яких циркулює гаряча вода. Пристрій і дію водяного опалення засновані на фізичному законі, згідно з яким при нагріванні в котлі обсяг частинок води збільшується, а щільність зменшується, тому вони, як більш легкі, спрямовуються вгору. У той же час знаходяться в трубах частки води охолоджуються, обсяг їх зменшується, а щільність збільшується, внаслідок чого вони, як більш важкі, опускаються вниз. Таким чином, завдяки відмінності щільності води в котлі і обігрівальних труб, відбувається безперервна циркуляція води в системі опалення по замкнутому кільцю котел - обігрівальні труби - котел.

1 - нагрівальні труби; 2 - обігрівач наливних труб; 3 - верхні розвідні труби; 4 - арматура для регулювання і управління системою; 5 - опалювальний котел;

6 -ціркуляціонний насос; 7 - ручний насос; 8 - водяний калорифер

 

Малюнок 1 - Система опалення пасажирського вагона

Малюнок 2 Схема системи опалення

  З котла 1 (рисунок 2) гаряча вода надходить в розширювач 3, який призначенний для прийому надлишку води в системі, що утворюється внаслідок збільшення її обсягу при нагріванні, і для поточного поповнення втрат води в результаті випаровування. Порожнина розширювача повідомляється з атмосферою. Це сприяє виходу повітря з води, так як скупчення повітря в трубах погіршує циркуляцію в системі. Від розширювача йдуть дві гілки опалювальних труб уздовж обох бічних стін вагона. Кожна гілка, що відходить від розширювача, йде зверху до протилежного кінця вагона, потім спускається вниз, утворюючи стояки 7. Від стояків низом уздовж стін проходять обігрівальні труби 8, які приєднуються до нижньої частини котла. У верхніх трубах передбачені крани 6 для видалення повітря. Насос 12 призначений для живлення котла водою з запасного водяного бака 10 і в необхідних випадках для посилення циркуляції води в системі, Контрольні прилади 2 (термометр і гігрометр) служать для спостереження за температурою і рівнем води в котлі.

  Для спуску води з котла, обігрівальних труб і запасного бака передбачені крани 9, а для збору і видалення випали з води опадів - грязевики 13. Налив води в систему проводиться через трубу 4. Контроль за рівнем води при заповненні розширювача здійснюється за допомогою

сигнальної (вістовий) труби 11. Вентилі 5 служать для регулювання температури в приміщеннях вагона і роз'єднання окремих елементів системи опалення, а також для подачі води в бачок 10 при поповненні котла водою і контролю за наявністю води в розширнику. Найбільш поширеним типом водогрійного вагонного котла є котел, поєднаний з розширювачем 3.

  Опалювальний котел, показаний на малюнку 3, складається з зовнішньої сорочки 5, всередині якої розташовані вогнева коробка 6 і топкова камера 11.