Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SHtanko_V_I__Politologiya_Navchalny_posibni.pdf
Скачиваний:
66
Добавлен:
05.06.2014
Размер:
747.67 Кб
Скачать

2 . СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК ПОЛІТИЧНОЇ ДУМКИ В ІСТОРІЇ ЛЮДСТВА

2.1. Політична думка у суспільствах стародавнього світу

Політична думка давнини пов’язана з долями стародавніх народів Єгипту, Індії, Китаю, Персії, Греції, Риму. Оскільки усі політичні теорії відображають реальні політичні відносини сус1 пільства, то й з’явитись вони могли лише з появою політично1 го життя суспільства та держави.

Творці та носії міфологічної концепції політики – народи Давнього Єгипту, Вавилону, Індії, Персії. У ІІІ – ІІ тис. до н. е.

удельтах великих рік (Нілу, Тигру, Євфрату, Інду, Хуанхе) виникають могутні держави – Єгипет, Шумер, Аккад, Вавилон, Ассірія, Китай. Необхідність постійної організації складного іригаційного господарства зумовила розвиток цих суспільств шляхом твердої державної централізації, що призвело до ство1 рення політичних структур деспотичного типу. Ці структури мали такі основні особливості: адміністративно1командне управ1 ління суспільством через міцний бюрократичний апарат; при1 своювання державою власності та господарчих функцій низо1 вих одиниць; централізований перерозподіл державою ресурсів.

Соціально1політичні уявлення давньосхідних суспільств носять переважно релігійно1міфологічний характер, який підкреслює божественне виникнення існуючих відносин влади та порядку. Міфологічна традиція схвалює існуючий порядок і є теоретичним виправданням його необхідності. Наприклад, у Давньому Єгипті рабовласницька ідеологія знайшла свій вираз

утаких творах як «Повчання гераклієпольського царя своєму сину», де стверджується необхідність укріплення державної влади шляхом проведення політики, що поєднує суворість до одних і прихильність до інших. Ті, що не підкоряються вер1 ховній владі, підлягають фізичній розправі.

21

«Політологія»

Політичні ідеї Давнього Вавилону яскраво передані у зако1 нах царя Хаммурапі (XVІІІ cт. до н.е.). Укріплення влади рабов1 ласників і охорона інтересів службових людей – головна з них.

Політична думка Давньої Індії відображала релігійно1пол1 ітичну ідеологію буддизму та брахматизму. Послідовники буд1 дизму вважали, що світом править не бог, а природний закон і людські справи залежать від власних зусиль людей. Буддизм заснований на визнанні морально1духовної рівності людей. Саме тому для політичної думки Давньої Індії характерне по1 єднання ідеї твердої державної системи з релігійно1моральним індивідуалізмом. Саме у Давній Індії вдалося детально розро1 бити концепцію людських обов’язків і практично не залишити місце для прав.

Певний відхід від ранніх міфологічних уявлень у бік раціо1 нальних відбувся у Давній Персії і пов’язаний він з ім’ям Зара1 тустри. Згідно з його вченням, у світі йде боротьба добра і зла, в якій у кінцевому підсумку переможе добро. Держава має бути земним втіленням небесного царства, а монарх повинен захи1 щати підданих від лиха, боротися проти зла у державі. Касто1 вий розподіл суспільства ґрунтується на вільному виборі кож1 ним того чи іншого виду занять.

Власне політичні теорії аграрних деспотичних держав, що мали новий раціоналістичний характер, були створені тільки у рамках китайської суспільної думки. Давньокитайські філософи знайшли головний нервовий вузол існування азіатського деспо1 тизму – поділ суспільства на тих, хто працює, і тих, хто керує.

Головним питанням для китайських філософів була пробле1 ма ефективного управління суспільством. Вони запропонували декілька варіантів вирішення цього питання: два головних (кон1 фуціанство та легізм) та дві соціальні утопії (моїзм та даосизм).

Конфуцій (Кун Фуцзи (551 – 479 рр. до н.е.) вважав, що найвищої ефективності управління державою можна досягти лише на принципах патріархально1кланової форми підпорядку1 вання – по старшинству в родині. Згідно з його вченням, дер1 жава – це одна велика родина, де влада імператора – влада батька, а відносини правителів і підданих – родинні відноси1

22

2. Становлення та розвиток політичної думки в історії людства

ни. Конфуцій пропонує будувати відносини у середині держа1 ви на засадах принципів доброчинності, які відповідають нор1 мам та ритуалам («Лі»). Конфуціанська модель державного ус1 трою могла функціонувати тільки в умовах існування ідеального

вморально1етичному плані державного апарату. Всі проблеми

всуспільному житті Конфуцій пояснював недосконалістю сус1 пільної моралі і вважав, що від моральності правлячих залежить моральність підданих.

Політична концепція Конфуція включає до свого складу такі ідеї: суворий ієрархічний розподіл обов’язків між членами суспільства, в сім’ї, у державі за принципом «правитель має бути правителем, підданий – підданим»; культ предків, мудрості, знання; досягнення людьми рівня «благородного мужа», який є добрим і справедливим до народу, шанобливим до старших і вищих; правління мерітократії (гідних, талановитих); встанов1 лення ідеальних відносин у сім’ї та державі відповідно до прин1 ципу «чого не бажаєш собі, того не робиш іншим».

Конфуціанство (а з VІ ст. н.е. – неоконфуціанство) було не тільки панівною ідеологією в Китаї, але й було розповсюджене

вЯпонії, Кореї, В’єтнамі та інших країнах Сходу.

Зовсім інше вирішення проблеми найкращого управління суспільством запропонувала доктрина «легізму», яка найбільш послідовно викладена Шан Яном (400 – 338 рр. до н.е.). Він поставив під сумнів практичну ефективність конфуціанських закликів до управління на засаді доброчесності і запропонував альтернативний варіант управління на засаді твердої системи адміністративних наказів – законів «Фа». Держава в уявленні Шан Яна – це абсолютна інституція, мета і вінець діяльності людини, а право і закон – найкращі засоби досягнення цієї мети. Головні риси закону – верховенство, жорстокість, універ1 сальність та обов’язковість для всіх. Шан Ян вважав, що побу1 дувати міцну деспотичну державу можливо шляхом матеріаль1 ного стимулювання приватних власників і спонукання їх на землеробство.

На його думку, основний чинник, що підриває засади сусп1 ільства, – це торгівці та ремісники, котрі знаходяться поза сис1

23

«Політологія»

темою безпосереднього бюрократичного контролю і збагачують себе, а не державу. Він вважав, що це шлях до сильного народу і слабкої держави, а деспотизм може довго існувати тільки при зворотному співвідношенні – «слабкий народ» – «сильна дер1 жава». Слабким народом може бути лише контрольований на1 род, він має бути постійно заляканим та дисциплінованим. Основні методи побудови деспотичної держави – матеріальне стимулювання приватних власників, метод «зрівнювання», тоб1 то заохочення бідних до набуття власності, а багатих – до доб1 ровільної віддачі частини майна бідним; метод нагород та по1 карань тощо. Не інтереси підлеглих, а інтереси правителя має забезпечити держава. Отже, легісти вперше створили заверше1 ну модель деспотичної держави з її адміністративною системою та органами придушення інакомислення. Проте реалізація ідей легізму призвела до краху династії Цинь у кінці ІV ст. до н. е. Конфуціанство, а не легізм, стало офіціальною ідеологією ки1 тайської імперії.

Окрім конфуціанства та легізму у політичній думці Китаю треба виділити ще два варіанти вирішення проблеми стабілізації політичних структур.

Перший варіант – «моїзм» – політична доктрина казарме1 ного рівноправ’я, що була створена Мо1цзи (479 – 400 рр. до н.е.). Найзначнішим досягненням моїзму є чітке обґрунтуван1 ня теорії суспільного договору виникнення держави та вису1 нення ідеї федеративного устрою. Крім того, Мо1цзи розробив певні принципи державного управління і практичні пропозиції щодо побудови жорсткої адміністративної структури.

Другий варіант – даосизм (від кит. дао – шлях). Його ідеї викладені у трактаті «Дао1децзін», авторство якого приписуєть1 ся напівлегендарному Лао1цзи (604 р – ? до н.е.). У даному вченні дао – це найвищий безликий абсолют, а держава, суспіль1 ство і людина – природна частина Дао і Космосу. Усі вони (лю1 дина, суспільство і держава) підпорядковані законам вічності. Даосизм вважає, що цивілізація і всі її надбання – це штучні утворення, які протистоять природному і підривають природ1 ний порядок. Держава має бути маленькою державою – сели1

24

2. Становлення та розвиток політичної думки в історії людства

щем, а народ – неписьменним, що дозволить зробити головни1 ми методами державного управління «мудрість простоти», зас1 новану не на знаннях, а на інтуїції.

Вершиною політичної думки Стародавнього світу вважаєть1 ся антична політична думка і зокрема політичні ідеї Стародав1 ньої Греції та Риму. Концепція політики, запропонована антич1 ними філософами, отримала назву «філософсько1етичної».

Еллада дала людству багату духовну спадщину, пронизану духом гуманізму, розумної організації суспільного буття. Ця розумна організація була втілена у давньогрецьких полісах.

Мислителі стародавньої Греції та стародавнього Риму трак1 тували державу філософськи. Вони вважали, що держава – найбільше втілення розуму і намагались створити модель дер1 жави, що уособлює розум. Для них суспільне перевлаштуван1 ня здійснювалося не тільки для зміцнення державної влади, а насамперед з метою створення необхідних умов для реалізації природного права вільної людини. Найвищого розвитку політич1 на думка античності досягла у вченнях давньогрецьких філо1 софів Платона та Аристотеля.

Платон Афінський (428 – 347 рр. до. н.е.) пропонував збу1 дувати таку державу, в якій пануватимуть мудрість і справед1 ливість. Головними творами Платона є трактати «Держава», «Закони», «Політик» та «Крітій».

Згідно з його проектом ідеальної держави, вільні громадя1 ни мають бути розподілені на правителів1філософів, стражів1 воїнів та ремісників1виробників. Справедливість вимагає, щоб кожна з груп займалася своєю справою (філософи здійснюва1 ли управління державою, воїни захищали державу, інші працю1 вали на державу). Пізнати закони розумного управління дер1 жавними справами, на думку Платона, під силу тільки філософам, які й покликані очолити державу. Платон вважав правильним типом держави – монархію, а найкращим держав1 ним устроєм – державу розуму, в якій поєднане все найкраще від олігархії й демократії.

Платон одним з перших звернувся до характеристики пол1 ітичних форм правління державою. Він вважав недосконалими

25

«Політологія»

формами тімократію (владу честолюбців), олігархію (владу неба1 гатьох1багатіїв), демократію (владу народу), називаючи останню головним лихом політики. Для Платона демократія – це влада посередності, яка неминуче призведе до тиранії більшості. Крім того, Платон попереджав, що демократії зазвичай короткочасні,

інатовп дуже швидко поступається владою на користь тирану.

Уполітичному вченні Платона можна побачити як витоки тоталітаризму, так і розумні основи громадськості, але сучасна політологія розцінює платонівський проект держави як утопію. Платон тричі намагався реалізувати свій проект на практиці і все більше переконувався в тому, що філософа1правителя знайти неможливо. Подальший розвиток політична думка античності набула у творах учня Платона – Аристотеля Стагіріта (384 – 322 рр. до н.е.).

Аристотель вперше в історії суспільної думки у своїй праці «Політика» розглянув виникнення і функції держави через при1 зму статевих зв’язків, що необхідні для існування виду і зв’язків між господарем і рабом, що потрібні для утворення стабільного соціального об’єднання. На цих двох типах зв’язків тримається будинок (сім’я), над сім’єю височить громада, а над ними – дер1 жава, яка на думку Аристотеля і є вищою формою суспільства.

Аристотель вважав, що поява держави зумовлена об’єктив1 ними життєвими потребами людей, вона забезпечує розквіт особистості, оскільки за своєю природою людина – істота сус1 пільна. Для Аристотеля держава – не акт доброї волі, а завер1 шальний етап виникнення приватної власності, політична організація, яка покликана цю власність заохочувати. Справед1 ливість, вважав він, вимагає, щоб відносини між правителями будувались не у формі влади господаря над рабом, а на відно1 синах між вільними і рівними людьми, які належать до одного кола спілкування. Справедливою може бути тільки та держава, де панує закон, а не воля окремих осіб. Саме «закон має бути над усім», він гарант проти насилля і свавілля в суспільстві.

Усі політичні форми Аристотель поділяв на правильні й неправильні. Правильні державні форми правління – це такий державний лад, при якому переслідується загальне благо неза1

26

2. Становлення та розвиток політичної думки в історії людства

лежно від того, править одна особа (монархія), група людей (аристократія), або велика кількість народу (політія – збалан1 соване керування відібраної на основі майнового цензу більшості заради загального блага).

Неправильні державні форми правління – це такий держав1 ний лад, при якому переслідуються приватні цілі правителів. До них Аристотель відносив тиранію (обмежене правління одно1 го в своїх власних інтересах), олігархію (правління небагатьох громадян заради власного благополуччя) та демократію (нео1 бмежене правління більшості, що здійснюється в інтересах вик1 лючно незабезпеченої більшості). На думку Аристотеля непра1 вильні форми розвиваються з правильних, коли мета загального блага замінюється приватними цілями одного, небагатьох або багатьох правителів. Він визначав два можливих типи ідеаль1 ного державного устрою – аристократію і політію. При цьому для більшості полісів бажана саме політія, бо вона забезпечує найбільшу стабільність суспільства, тому що в ньому володарю1 ють середні верстви («середній елемент»), а не багаті або бідні. Тільки середні верстви в змозі забезпечити рівновагу сил у політичному житті. На думку Аристотеля, політія може об’єдна1 ти кращі елементи з різних політичних форм і стати справж1 ньою аристократією.

Політичний ідеал Аристотеля орієнтувався не на минуле, а на сучасність і майбутнє. Створений ним категоріальний апа1 рат, в тому числі й у політології, значною мірою зберіг свою цінність і в наш час.

Багато для розвитку політичної думки Стародавнього світу зробили і давньоримські мислителі Цицерон, Сенека, Лукрецій Кар та інші.

Так, Цицерон (106 – 43 рр. до н.е.), спираючись на твори своїх давньогрецьких попередників, у працях «Про державу», «Про закони», «Про межі добра і зла», створив учення про дер1 жаву та увів поняття «юридична особа». Він вважав, що рес1 публіка – це справа народу, згуртованого спільними інтереса1 ми і згодою у питаннях, що виростає згідно з божественною настановою природним шляхом із родини заради загального

27