Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект1-2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
425.98 Кб
Скачать

Клас нхр за принципом вибіркової токсичності

Усі хімічні речовини по різному проявляють свій токсичний вплив на організм, згідно з яким вони поділяються на подразнюючі, шкірно-наривні, задушливі, снотві­рні, судомні та інші. Причому більшість з них незалежно від дози та шляху проник­нення в організм має вибіркову токсичність, тобто здатність впливати на окремі клі­тини та структури тканини, не зачіпаючи при цьому інші, з якими вони знаходяться у безпосередньому контакті.

Згідно з принципом вибіркової токсичності розрізняють:

  • серцеві - кардіотоксична дія: ліки, рослинні отрути, солі барію, кадмію то­ що

  • нервові - порушення психічної активності (чадний газ, фосфорорганічні сполуки, алкогольні вироби, наркотичні засоби, снотворні ліки)

  • печінкові - хлоровані вуглеводні, альдегіди, феноли, отруйні гриби

  • ниркові - сполуки важких металів, етиленгліколію щавлева кислота

  • кров'яні — похідні аніліну, анілін, нітрити

  • легеневі — оксиди азоту, озон, фосген.

За тривалістю дії поділяють на три групи:

  • летальні, що призводять або можуть призвести до смерті - термін дії 10 діб

  • тимчасові, що призводять до нудоти, блювоти, набрякання легенів, болю у грудях - термін дії від 2 до 5 діб

  • короткочасні — тривалість декілька годин. Призводять до подразнення у носі, ротовій порожнині, головного болю, задухи, загальної слабості, зни­ження температури.

Тема 12 Соціальні та політичні небезпеки

Конфлікт - це зіткнення протилежних інтересів, поглядів, гостра суперечка, ускладнення, боротьба ворогуючих сторін різного рівня та складу учасників.

Війна - це збройна боротьба між державами (їх коаліціями) або соціальними ет­нічними та іншими спільнотами; у переносному розумінні слова - крайня ступінь по­літичної боротьби, ворожих відносин між певними політичними силами.

Тероризм - це форма політичного екстремізму, застосування найжорстокіших методів насилля, включаючи фізичне знищення людей, для досягнення певних цілей.

Найбільш поширеними у світі терористичними актами є:

  • напади на державні або промислові об'єкти;

  • захоплення державних посольств;

  • насильницькі дії проти особистості жертви;

  • викрадання;

  • політичні вбивства;

  • вибухи або масові вбивства.

Алкоголь - висококалорійний продукт, швидко забезпечує енергетичні потреби організму.

Алкогольні напої паралізують діяльність абсолютно всіх органів людини.

Зловживання алкоголем призводить до психічних розладів (біла гарячка, епілепсія та ін.).

Нікотин - одна з найсильніших рослинних отрут, основна складова тютюнового диму.

Тютюн визиває такі хвороби як рак легенів, язва та ін. Тютюн негативно впливає на серцево - судинну систему, репродуктивні органи.

Абсолютно неприпустимо курити вагітним жінкам. Тютюнові отрути не затри­муються плацентою, а вільно проникають у кров плоду.

Тема 13 Комбіновані небезпеки

До природно - техногенних небезпек належать:

  • парниковий ефект;

  • порушення озонового шару;

  • кислотні опади;

  • виникнення пустель.

Людина підігріває атмосферу, спалюючи велику кількість вугілля, нафти, газу, а також вводячи в дію атомні електростанції, знищує ліси, в результаті чого в атмо­сфері нагромаджується вуглекислий газ.

У земній атмосфері вуглекислий газ вільно пропускає сонячні промені до по­верхні Землі, але втримує її тепло. Це спричинює розігрівання атмосфери, відоме як парниковий ефект.

Ультрафіолетове випромінювання проникає крізь атмосферу, поглинається тка­нинами живих організмів. Ми захищені від агресивного впливу ультрафіолетового випромінювання шаром озону в стратосфері. Деякі антропогенні забруднювачі його руйнують (наприклад фреони, які знаходяться в холодильниках, як охолоджувачі).

Дуже поширеним явищем стали кислотні дощі. Кислотними називають будь -які опади - дощі, тумани, сніг, - кислотність яких вища за нормальну.

Шкідливий антропогенний вплив завдає грунтам величезної шкоди. Найбільш руйнівний вплив на грунт має ерозія.

Ерозія - процес вивітрювання або вимивання часток грунту. Потоки води або вітру виносять з грунту гумус, глину, роблять його все більш грубим. Пісок - це те. що залишається. Іншими словами, внаслідок ерозії земля може втрачати родючий шар грунту доти, поки не перетвориться в пустелю, тобто відбувається її спустошування.

Епідемія - масове розповсюдження інфекційного захворювання людини в будь - якій місцевості, країні, яке суттєво перевищує загальний рівень захворюваності.

Соціальні хвороби - це захворювання людини, виникнення і розповсюдження яких пов'язане переважно з несприятливими соціальне - економічними умовами (ве­неричні захворювання, туберкульоз та ін.).

Епідемії епізотїї, епіфотії - це масове пошкодження інфекційних захворювань серед людей на значній території.

Епізотїї поширення хвороб тварин, що перевищує рівень захворювань в дано­му регіоні.

Карантин це система протиепідемічних і режимних заходів, що спрямовані на повну ізоляцію осередку і ліквідацію в ньому інфекційних захворювань.

РОЗДІЛ 4 Безпека життєдіяльності в умовах надзвичайних ситуацій