Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспек тлекцій.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
479.66 Кб
Скачать

Тема 5 Функція менеджменту «контроль»

1.Поняття і зміст контролю.

2. Види контролю.

3. Процес контролю і техніка його проведення.

1.Поняття і зміст контролю.

Контроль - одна із важливих функцій менеджменту, застосування якої дає можливість керівнику стежити заходом виконання прийнятих управлінських рішень і вносити необхідні корективи.

Контроль - це обов'язкова функція менеджменту, яка є заключною стадією управлінського процесу і відіграє роль зв'язуючої ланки між керуючою і керованою системами. Якщо відмежуватись від конкретної сфери контролю, то суть його полягає в замірах і аналізі проходження та здійснення певних операцій, пов'язаних з реалізацією планів та програм, у використанні одержуваної інформації для коригуючих дій.

Суб'єктами контролю виступають державні, відомчі органи, громадські організації, колективні і колегіальні органи управління, лінійний і функціональний апарат підприємств та об'єднань.

Об'єктами контролю є: місії, цілі і стратегії, процеси, функції і завдання, параметри діяльності, управлінські рішення, організаційні формування, їх структурні підрозділи та окремі виконавці.

Контроль є необхідним через ті обставини, що на керований об'єкт завжди діють збурювальні фактори (несприятливі погодні умови, несвоєчасна поставка комплектуючих агрегатів, запасних частин, зміна кон'юнктури ринку та ін.) і виникає потреба мати оцінну інформацію, щоб адекватним чином відреагувати на нову ситуацію.

Вимоги котролю:

- постійність,

- оперативність,

- поєднання перевірки зверху і контролю знизу,

- масовість,

- гласність,

- дієвість,

- плановість,

- економічність.

Контроль здійснюється з метою досягнення узгодженості і синхронізації зусиль виконавців, виявлення суперечливих тенденцій і протиріч у їх діяльності. Контроль проводиться за дотриманням законності при здійсненні господарських операцій, певних правил і регламентів діяльності, а також нормативів витрачання коштів, сировини і матеріалів. Тому контроль виконує важливу виховну функцію, а також профілактичну і захисну функції,

Контроль — Це постійне порівняння того, що є, з тим* що повинно бути. Контролювати може лише той, хто знає, що повинно бути, і своєчасно робити це надбанням інших. Нелюдська, цинічна влада використовує необмежений тотальний контроль: кожний вбудь-який час знаходиться під підозрінням і вже тому наполовину винен... Якщо на якому-небудь підприємстві чи в установі отримують розповсюдження подібні страхи,значить в системі контролю є суттєві недоліки. Вернер Зігерт-німецький спеціаліст з менеджменту)

Контроль має своїм основним завданням забезпечити досягнення цілей і місії організації. Необхідність контролю є об'єктивною і визначається дією наступних факторів:

- зміною середовища (зміна законів, політики, структури організації іт.д.);

- небезпекою виникнення кризових ситуацій;

- необхідністю підтримки успіху організації; - боротьбою за ринки збуту товарів та ін.

Контроль повинен:

- орієнтуватися на досягнення конкретних результатів;

- забезпечувати своєчасність, мобільність, надійність та гнучкість застосування контрольних операцій;

- відзначатися простотою;

- бути економічним, тобто базуватися на порівнянні витрат на його організацію з його результатами.