Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальна біологі(нова).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
617.98 Кб
Скачать

Іі етап біосинтезу білків –трансляція.

Головні етапи процесу трансляції:

  1. Приєднання м РНК до рибосоми;

  2. Активація амінокислоти і її приєднання до т РНК;

3. Ініціація (впізнавання)- початок синтезу поліпептидного ланцюга;

4. Елонгація (видовження) поліпептидного ланцюга;

5. Термінація (завершення) синтезу поліпептидного ланцюга;

6. Подальше використання м РНК або її руйнування.

Трансляцією називають процес, за допомогою якого послідовність основ в молекулі РНК переводиться в послідовність амінокислот. Цей процес відбувається на рибосомах.

  1. Приєднання м РНК до рибосоми .

Декілька рибосом приєднуються до молекули мРНК у вигляді «нитки бусинок», утворюючи структуру, яка називається полірибосомою або полісомою. Перевага полісомної організації заклечається в тому, що при цьому стає можливим одночасний синтез декількох поліпептидів.

Кожна рибосома складається з двох субодиниць – великої і малої і по формі нагадує гриб. В рибосомі є особлива ділянка – функціональний центр, де і відбувається трансляція. Його розміри відповідають довжині двох триплетів, тому в ньому водночас перебувають два сусідніх триплети м РНК.

  1. Активація амінокислоти і її приєднання до тРНК.

В цитоплазмі в цей час відбувається активація амінокислот і їх приєднання до тРНК. А, власне, біля верхівки тРНК («листка конюшини») міститься триплет нуклеотидів, який за генетичним кодом відповідає певній амінокислоті (так званий антикодон), а біля його основи є ділянка, до якої завдяки ковалентному зв’язку приєднується ця амінокислота. Кожна амінокислота приєднується до однієї із своїх специфічних тРНК за участі ферменту аміноацил – тРНК-синтетази. В результаті утворюється комплекс амінокислота – тРНК , який називають аміноацил- тРНК.

3. Ініціація (впізнавання)- початок синтезу поліпептидного ланцюга.

Перші два кодони мРНК входять в рибосому. Перший кодон зв’язує молекулу амінокислота – тРНК ( аміноацил- тРНК), що містить комплементарний йому антикодон і що несе першу амінокислоту(здебільшого це метіонін) білкової молекули, що синтезується. Потім наступний кодон приєднує до себе молекулу амінокислота – тРНК, що містить комплементарний йому антикодон. Функція рибосом полягає в тому, щоб утримувати в потрібному положенні мРНК, тРНК і ферменти, що беруть участь в процесі трансляції, до тих пір, поки між сусідніми амінокислотами не утвориться пептидний зв'язок.

4. Елонгація (видовження) поліпептидного ланцюга.

Як тільки нова амінокислота приєдналась до ланцюгу, що синтезується рибосома переміщується по мРНК на один кодон. Молекула тРНК, яка перед цим була зв’язана з поліпептидним ланцюгом, покидає рибосому і повертається в цитоплазму, щоб утворити новий комплекс амінокислота – тРНК. Таке послідовне «зчитування» і «трансляція» рибосомою зашифрованого в мРНК коду, продовжується до тих пір, поки процес не доходить до одного із стоп - кодонів : УАГ, УАА, УГАкодонів – термінаторів (означають кінець синтезу поліпептидного ланцюга).

5. Термінація (завершення) синтезу поліпептидного ланцюга.

На цьому етапі поліпептидний ланцюг, первинна структура якого була детермінована ДНК, покидає рибосому, і трансляція завершується.