Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичний посібник для курс. роботи по М та СП...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
652.29 Кб
Скачать

Використання пересувних відділень зв’язку

Укрпошта подбала про те, щоб пересувні відділення були оснащені автоматизованими робочими місцями, підключеними до корпоративної інформаційної мережі , касовими апаратами, сейфами для схоронності цінностей, засобами зв'язку та сигналізацією, а також оформлені за всіма правилами корпоративного стилю національного оператора поштового зв'язку.

Сьогодні пересувні відділення поштового зв'язку - це закономірний затребуваний крок підприємства, оскільки утримання нерентабельних відділень – неприпустима розкіш для «Укрпошти». До того ж досвід провідних країн світу свідчить, що пересувні відділення поштового зв'язку в невеликих селищах - це не лише соціальна підтримка мешканців, а й сучасний та ефективний метод обслуговування населення.

Крім того, в таких населених пунктах зберігаються листоноші, які будуть надавати всі види послуг на дому, а також в приміщеннях сільських рад чи інших будівлях центральної частини населеного пункту планується встановлення поштового ящика та вивіски про режим роботи пересувного відділення поштового зв'язку. Пересувному відділенню присвоюється поштовий індекс.

Принцип роботи пересувного відділення поштового зв'язку побудований таким чином:

  • чотири рази на тиждень, у визначену годину, автомобіль прибуває в населений пункт, зупиняється в зазначеному місці та забезпечу поштовий обмін всієї вхідної та вихідної пошти, а також протягом встановленого часу (від 30 хвилин до 1 години) надає всі необхідні послуги поштового зв'язку для населення (приймання платежів та поштових відправлень, реалізація товарів першої необхідності, телефонних карток тощо).

"Впровадження пересувних відділень на заміну стаціонарних пунктів поштового зв'язку ні в якому разі не погіршує можливості доступу споживачів до послуг пошти. Пересувні відділення поштового зв'язку – це передовий світовий досвід з мобільності, ефективності забезпечення схоронності об’єктів поштового зв'язку. Крім того, слід зазначити, що ця робота не передбачає скорочення жодного працівника пошти на селі".

В січні 2009 року Кабінет Міністрів України схвалив Концепцію Державної цільової економічної програми розвитку поштового зв'язку на 2009-2013 рр., розроблену Міністерством транспорту та зв'язку України. У Концепції передбачено здійснення структурних, технічних і технологічних перетворень з урахуванням рекомендацій міжнародних організацій, впровадження рішень з автоматизації, використання інформаційних технологій та розвитку нових послуг.

Одним із ключових моментів програми, яка спрямована на розвиток та ефективне функціонування національного оператора, оптимізація мережі поштового зв'язку, приведення до стану збалансованості з існуючим попитом на послуги поштового зв'язку та у відповідність до світових тенденцій. Має здійснюватися поступове скорочення витрат на утримання поштової мережі. Протягом року в цілому по підприємству планується впровадження у 373 населених пунктах 60 пересувних відділень поштового зв'язку замість 193 пунктів.

Для оптимізації поштової мережі переглянуто та змінено принципи роботи сільських пункт в поштового зв'язку. Відповідно до Норматив в розвитку та розміщення у містах і сільській місцевості мережі об'єктів поштового зв'язку та поштових скриньок, затверджених Міністерством транспорту та зв'язку, стаціонарне відділення поштового зв'язку розміщується в населеному пункті з чисельністю жителів понад 2 тис. чоловік, або за умови достатнього обсягу робіт при передбачувані й рентабельності. В інших випадках для забезпечення доступу користувачів до послуг створюються пересувні відділення поштового зв'язку або надання послуг забезпечується листоношами на доставних дільницях.

"Запровадження Укрпоштою пересувних відділень, як це передбачено Програмою розвитку національного оператора поштового зв'язку України до 2013 року, забезпечить збереження доступності послуг поштового зв'язку для споживачів. Це особливо актуально для мешканців віддалених та малонаселених районів нашої країни".

Основні проблеми сільських відділень зв’язку:

  • Аварійні приміщення;

  • Проблеми з опаленням;

  • З енергоспоживанням.

Маршрут пересувних ВЗ, режим роботи по маршрутам затверджується районним ВЗ і узгоджується з районною госадміністрацією.

До завдань пересувного ВЗ відноситься якісне надання послуг, забезпечення графіка по маршруту та виконання усіх завдань.

До функцій пересувних ВЗ відносяться:

  • Прийом поштових одиниць;

  • Прийом комунальних платежів ;

  • Торгівля конвертами, марками, газетами, журналами та ін.;

  • Обмін пошти зі стаціонарними ВЗ, які знаходяться по маршруту пересувних ВЗ;

  • Пересувні ВЗ забирає ПК з поштових скриньок;

  • Видача поштових одиниць населенню;

  • Проведення контролю відносно знаків поштової оплати, поштових переводів.

  • Звітність і готівка.

Контроль за роботою пересувного ВЗ:

  • Начальник цього ВЗ в заданий термін здає звіт по видачі пенсій; по прийнятим переказам, комунальним платежам. В кінці місяця він повинен надати щоденник ф.130.

  • Пересувне ВЗ повинне бути обладнане за умови зберігання матеріальних цінностей, готівки. Встановлюються сейфи , видається зброя для охорони.

  • В кузові ВЗ є касовий апарат , стіл з вагою , сортувальна шафа, металевий шафа, шафа особистих речей робітника, шафа для документації, вогнегасник, аптечка, сигналізація.