Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka Diplom_Magistr_ДЛЯ СТУДЕНТІВ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
157.18 Кб
Скачать

Теоретична частина

Огляд наукових підходів з теми роботи з теоретичних джерел

Загальний обсяг викладеного матеріалу з даного розділу дипломної роботи повинен бути у межах 25-30 сторінок.

Огляд джерел з теми роботи включає наступні їхні види:

- теоретичні, науково-прикладні і науково-публіцистичні літературні джерела, у тому числі періодичні видання;

- законодавчо-нормативні акти, що регулюють функціонування предмета і об'єкта дослідження;

- організаційні документи, що діють на об'єкті дослідження (статут, положення й ін.), учбово-методичні збірники.

Загальна методика складання огляду: з'ясування стану проблеми, ознайомлення з темою і усвідомлення її меж, складання попереднього плану огляду; добір найбільш цінного мінімуму з наявного матеріалу; аналіз зібраних джерел, їхня оцінка і зіставлення; групування даних, їхнє узагальнення; висновки і рекомендації на основі даного огляду.

Огляд має повно і систематизовано відбивати стан предмета дослідження. Інформація, що міститься в ньому, повинні дозволяти об'єктивно оцінювати науково-прикладну значимість проблеми що досліджується, правильно вибирати шляхи і засоби досягнення мети, поставленої в роботі.

Роботу над оглядом слід починати з інформаційного пошуку. Вивчаючи відібрані джерела, студенту доцільно фіксувати їх основні положення, цитати, які, на його думку, відображають сутність з посиланням на джерело. Далі зібрані дані групуються по кожному з напрямків роботи з викладом думок різних авторів, дається їх порівняльний аналіз, з'ясовуються можливі протиріччя. Порядок оформлення посилань на джерела в тексті:

1) якщо посилаються на всю роботу, то в квадратних дужках пишуть порядковий номер джерела в списку джерел: наприклад, "...деякі автори [27; 40] не розділяють подібну точку зору";

2) якщо в тексті вживається цитата чи викладаються твердження, положення, висновки й ін., автором яких не є студент, то в квадратних дужках указують номер джерела за списком і через кому – номер сторінки, що цитується. Наприклад, [14, с. 5].

Аналітична частина

Метою аналітичної частини є визначення сучасного стану об’єкта дослідження, обґрунтування резервів росту кількісних і поліпшення якісних показників його функціонування. Зміст і структура цієї частини залежить від теми і основних завдань дослідження. Загальний обсяг – 40-45 сторінок. Найменування аналізу повинне відповідати предмету дослідження.

Характеристика об'єкта дослідження. При складанні характеристики об'єкта дослідження необхідно подати наступні відомості: повне найменування; форму власності; призначення; підпорядкованість; місце розташування; організаційну структуру, склад основних підрозділів і їхні функції.

Далі на основі даних з форм державної статистичної звітності дати техніко-економічну характеристику діяльності об'єкта дослідження. Аналізу піддаються аспекти економічної діяльності об'єкта дослідження.

Підставою для аналізу служать звітні і планові дані об'єкта дослідження, які необхідно оформити у виді таблиць і помістити у додатках до роботи. Ці дані потім використовуються для характеристики об'єкта дослідження з обґрунтуванням причин змін, а також для прогнозування.

Динаміку основних показників відслідковують за даними за попередні 3-5 років; для оцінки впливу різних факторів, виявлення резервів – по плановим і фактичним даним за звітний рік, або фактичним даним за попередній рік.

Методичною основою аналізу служать різні методики, які студент може знайти в літературі, може також скористатися методиками з лекційних і практичних занять чи звернутися за допомогу до керівника роботи.

Підставою для виконання досліджень з теми роботи є, як правило, дані, зібрані методом спеціальних вибірок з документів об'єкта дослідження. У дослідженнях, виконуваних у ході здійснення магістерських робіт, найбільше широко застосовуються статистичні методи: кореляційного і регресійного аналізу, рангової кореляції, головних компонентів і інші.