Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka Diplom_Magistr_ДЛЯ СТУДЕНТІВ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
157.18 Кб
Скачать

5. Вимоги до статті магістра

Обов'язковою умовою підготовки та допуску магістра до захисту результатів свого дослідження є написання наукової статті. Тема статті має обов'язково кореспондуватися з назвою магістерської роботи; в ній слід чітко викласти нове і оригінальне, що досяг автор у результаті своїх досліджень. Заголовок статті має відповідати її змісту і бути коротким.

Крім того, наукова стаття магістра повинна мати наступні елементи:

- постановка проблеми у загальному вигляді та її зв'язок із важливими науковими чи практичними завданнями;

- аналіз останніх досліджень і публікацій, в яких започатковано розв'язання даної проблеми і на які спирається автор; виділення невирішених раніше частин загальної проблеми, яким присвячується стаття;

- формулювання цілей статті (постановка завдання);

- виклад основного матеріалу з повним обґрунтуванням отриманих наукових результатів;

- висновки з даного дослідження і перспективи подальших розвідок у даному напрямі.

До статті надається коротка анотація на 2-3 речення та відомості про автора (прізвище, ім'я та по батькові, назва кафедри). Наукова стаття обов'язково візується науковим керівником.

Стаття має бути набрана на комп'ютері в редакторі Word і подана на кафедру в установлені строки в електронному (на дискеті чи диску) та роздрукованому на папері А4 вигляді. Текст набирається шрифтом Times New Roman, 14 кеглем з інтервалом 1,5 між рядками. Обсяг статті має бути не більшим 10 сторінок разом із списком використаних джерел з посиланням не менш, ніж на 8 літературних джерел.

6. Вимоги до роботи магістра

Магістерська робота припускає наявність наступних елементів наукового дослідження: практична значимість; комплексний, системний підхід до рішення задач дослідження; теоретичне використання передової сучасної методології і наукових розробок; наявність елементів творчості.

Магістерська робота являє собою закінчене науково-практичне дослідження. Практичну значимість роботи треба висвітлити через обґрунтування реальності її результатів для потреб практики.

Реальною вважається робота, яка виконана відповідно до наявних проблем об'єкта дослідження, на основі його реальних даних за ряд років (періодів часу), і результати якої після захисту цілком чи частково можуть бути впроваджені в практику діяльності об'єкта чи дослідження аналогічних об'єктів.

Комплексний, системний підхід до розкриття теми роботи полягає в тому, що предмет дослідження розглядається під різними кутами зору – з позицій теоретичної бази і практичних наробок, умов його реалізації на об'єкті дослідження, обґрунтування шляхів удосконалення, вивчення ступеня ефективності, але в єдиній логіці і у тісному взаємозв’язку.

Застосування сучасної методології полягає в тому, що при виконанні огляду теоретичних джерел, аналізу виробничо-господарської діяльності й обґрунтуванні шляхів удосконалення окремих аспектів предмета й об'єкта дослідження студент має використовувати знання про новітні досягнення в техніці і технології, застосовувати економіко-математичне моделювання, у тому числі з використанням можливостей обчислювальної техніки і т.д.

У процесі виконання робіт, поряд з теоретичними знаннями і практичними навичками за спеціальністю, студент має продемонструвати здібності до науково-дослідної роботи й уміння творчо мислити, здатність вирішувати науково-прикладні актуальні задачі. Робота має містити, як правило, результати попередніх досліджень студента, здійснені в ході курсового проектування і виконання науково-дослідних робіт.

Єдність загальних вимог до магістерських робіт припускає широку ініціативу студентів у їх виконанні. Оригінальність визначення і рішення поставлених задач дослідження - один з основних критеріїв оцінки якості робіт.