Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Записка на бак роб.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
5.93 Mб
Скачать

Визначення організаціонно-технічних характеристик виробництва

До організаціонно-технічних характеристик виробництва відносяться:

  • виробнича структура цеха;

  • профіль спеціалізації;

  • форма організації виробництва;

  • тип поточних ліній;

  • такт випуску виробів;

  • режим роботи цеху;

  • фонди часу.

Виробнича структура цеху визначається складом вхідних в нього підрозділів, характером виконуємих ними функцій і формами взаємозв’язків між ними. Вона будується за двома принципами: технологічному і предметному.

Технологічній принцип визначається тим, що виробничі ділянки спеціалізуються на виконанні однорідних операцій над різнорідними предметами. При цьому в механічному цеху можуть бути створені ділянки: фрезерні, токарні, шліфувальні та інші. На кожному з них виконується лише частина загального технологічного процесу, визначувана характером устаткування і яка складається з однієї або декількох однорідних операцій. Формувати виробничу структуру за технологічним принципом рекомендується для цехів дрібносерійного і індивідуального виробництва з великою номенклатурою продукції.

Предметний принцип побудови виробничої структури полягає в тому, що ділянки цеху виконують різнорідні операції над однорідними групами деталей (наприклад, ділянка шестерень, корпусів, циліндрів і тому подібне). Вони мають спеціалізований характер і оснащуються устаткуванням, яке забезпечує завершення цехового етапу технологічного процесу. Організація таких наочно-замкнутих ділянок характерна для цехів серійного і масового виробництва із стійкою номенклатурою.

З врахуванням вище переліченого, можна відзначити, що по структурі, дане виробництво відноситься до виробництва, що будується за технологічним принципом.

Великий вплив на спеціалізацію роблять маса і габарити оброблюваних деталей, тому, за профілем спеціалізації можна відзначити, що дане виробництво відноситься до легкого машинобудування.

За формою організації виробництво буває: одно номенклатурним і багатономенклатурним; потоковим і не потоковим; переривчастим і не переривчастим.

Таким чином, дане виробництво, за формою організації відноситься до одно номенклатурного, не потокового, переривчастого виробництва.

Оскільки дане виробництво віднесене до середньо серійного, то за типом потокових ліній воно не класифікується.

  1. ПРОЕКТУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ

    1. АНАЛІЗ ТЕХНІЧНИХ УМОВ І ТЕХНОЛОГІЧНОСТІ КОНСТРУКЦІЇ ДЕТАЛІ

Внутрішня циліндрична поверхня діаметром Ø101Н7, 7 квалітет, поле допуску Н7 система отвору, шорсткість Ra 0,40. Дана вимога встановлюється для забезпечення посадки на вал. Якщо вона не буде дотримана, то можливе ослаблення посадки і нечітке з’єднання, що призводить до виведення з ладу механізму. Досягнути такої вимоги можна шляхом розточування. Контроль проводиться за допомогою калібр-пробки і зразків шорсткості ГОСТ 9378-75. Перпендикулярність площин В, Г, Д (див. креслення деталі) до осі отвору Ø101Н7. Вимога встановлюється для зменшення перекосу деталі в складальній одиниці. Досягнути даної вимоги можна шляхом обробко цих площин від однієї бази на одній операції. Контроль проводиться в спеціальному пристосуванні, та індикатором з штативом. Зовнішня циліндрична поверхня діаметром Ø107h8, 8 квалітет, поле допуску h8, система валу, шорсткість Ra 0,80. Дана вимога встановлюється для забезпечення посадки в отворі (спряження з іншою деталлю). Якщо вона не буде дотримана, то можливе ослаблення посадки і нечітке з’єднання, що призводить до виведення з ладу механізму. Досягнути такої вимоги можна шляхом точіння. Контроль проводиться за допомогою калібр-скоби і зразків шорсткості ГОСТ 9378-75. Зовнішня циліндрична поверхня діаметром Ø116h8, 8 квалітет, поле допуску h8, система валу, шорсткість Ra 0,80. Дана вимога встановлюється для забезпечення посадки в отворі (спряження з іншою деталлю). Якщо вона не буде дотримана, то можливе ослаблення посадки і нечітке з’єднання, що призводить до виведення з ладу механізму. Досягнути такої вимоги можна шляхом точіння. Контроль проводиться за допомогою калібр-скоби і зразків шорсткості ГОСТ 9378-75. Зовнішня циліндрична поверхня діаметром Ø130h8, 8 квалітет, поле допуску h8, система валу, шорсткість Ra 0,80. Досягнути такої вимоги можна шляхом точіння. Контроль проводиться за допомогою калібр-скоби і зразків шорсткості ГОСТ 9378-75. Зовнішня циліндрична поверхня діаметром Ø144h14, 14 квалітет, поле допуску h14, система валу, шорсткість Ra 6,3. Досягнути такої вимоги можна шляхом точіння. Контроль проводиться за допомогою штангенциркуля і зразків шорсткості ГОСТ 9378-75. Отвори діаметром Ø2Н14 і Ø5Н14, 14 квалітет, поле допуску Н14, система валу, шорсткість Ra 6,3. Досягнути такої вимоги можна шляхом одночасного свердління комбінованим інструментом – свердло – цековка. Контроль проводиться за допомогою штангенциркуля і зразків шорсткості ГОСТ 9378-75. Пази шириною 8 мм досягаються шляхом фрезерування. Контроль проводиться за допомогою штангенциркуля і зразків шорсткості ГОСТ 9378-75. Останні поверхні і шорсткість досягаються шляхом лиття. Контроль проводиться за допомогою штангенциркуля і зразків шорсткості ГОСТ 9378-75.

В цілому конструкція деталі технологічна. Деталь має просту конструкцію. Допуски призначені тільки на поверхні сполучення. Простановка розмірів забезпечує зручність вимірювання. Конструкція деталі забезпечує можливість застосування простих контрольно-вимірювальних інструментів і пристосувань. Можливий контроль одночасно декількох поверхонь деталі при одній її установці. На кресленні не проставлені розміри від осей, гострих кромок і поверхонь, від яких вимірювання деталей утруднене, також постановка розмірів на кресленні забезпечує можливість її обробки при дотриманні принципів постійності і єдності баз. Шорсткість поверхонь відповідає квалітетам точності розмірів цих поверхонь. Базові поверхні зручні та надійні для установки заготовки в процесі обробки. Немає необхідності введення додаткових баз. Конструкція деталі дозволяє її обробку з якнайменшою кількістю установів. Поверхні деталі можуть бути оброблені при простих відносних рухах верстата і заготовки. Є можливість зручного підведення ріжучого інструменту до оброблюваних поверхонь, але одночасна обробка декількох заготовок на одному верстаті неможлива. При обробці деяких поверхонь забезпечується вихід інструменту. Конструкція деталі дозволяє її установку в стандартні широко розповсюджені пристосування, базування деталі відбувається по отвору діаметром 101H7. Цей отвір має просту форму, якої можна досягнути розточуванням. Конструктивні елементи деталі уніфіковані – пази, фаски, отвір, що дозволяє скоротити номенклатуру оснащення. Матеріал деталі відповідає умовам її роботи в складній одиниці і поширений на виробництві.

Деталь достатньо проста тому не має необхідності у її спрощені та зміні на зварену, оскільки це знизить міцність, надійність та підвищить собівартість.

Не технологічними є : отвір діаметром Ø5 мм і 6 виливів діаметром 130 мм, що супроводжується ударними навантаженнями при обробці, викликаючи вібрації верстату.