Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6 Організація обліку і аналізу оборотних активі...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
435.71 Кб
Скачать

Тема 6. Організація обліку і аналізу оборотних активів.

1. Основні завдання та нормативна база організації обліку грошових коштів.

2. Організація готівки у касі підприємства та облік грошових коштів у касі.

3.Основні завдання та нормативна база організації обліку грошових коштів на рахунках в банках.

4. Основні завдання організації обліку дебіторської заборгованості.

5. Основні завдання організації обліку фінансових інвестицій.

6. Організація обліку запасів

Грошові кошти є найбільш ліквідними активами. На підприємствах мають місце поточні витрати грошових коштів, які у процесі господарювання здійснюють певний кругообіг. Вони присутні на початковому та кінцевому етапах облікового циклу, який включає придбання товарів, виробництво продукції, виконання робіт, надання послуг, а також їх продаж і отримання виручки.

Згідно наказу „Про облікову політику” можна виділити наступні основні завдання організації обліку грошових коштів(рис.1.)

Рис.1. Організація обліку грошових коштів.

2. Організація готівки у касі підприємства та облік грошових коштів у касі.

Для організації зберігання готівки на підприємстві, на сам перед, повинно бути належним чином обладнане приміщення каси, до якого не мають доступу по сторонні особи. Приміщення каси повинне бути ізольоване, двері в касу під час здійснення операцій повинні замикатись зсередини. Доступ до приміщення каси особам, які не мають відношення до її роботи, забороняється.

Після видання наказу про призначення касира на роботу керівник зобов’язаний під розписку ознайомити його з Положенням ведення касових операцій, після чого з касиром укладається договір про повну матеріальну відповідальність а також розробляється посадова інструкція касира.

Касиру забороняється передовіряти виконання дорученої йому роботи іншим особам.

У випадку зміни касира приймання – передачі справ, перерахунок цінностей здійснюється в присутності керівника, бухгалтера або комісії, яка призначається керівником.

Для правильної організації роботи касира і забезпечення свої обов’язків на підприємстві складається графік роботи касира, який затверджується керівником.

У випадку раптової відсутності касира на роботі (з причин хвороби тощо) цінності, що знаходяться у нього в підзвіті, негайно перераховуються іншим касиром, якому вони передаються, в присутності керівника і головного бухгалтера підприємства або в присутності комісії, призначеної керівником підприємства, про що складається відповідний акт.

В касі підприємства можуть зберігатися наступні цінності (таблиця 2)

грошові кошти

готівка

  • національна

  • іноземна

грошові документи

  • путівки в будинки відпочинку, санаторії;

  • поштові марки;

  • марки державного мита;

  • проїзді квитки

бланки суворої звітності

  • трудові книжки та вкладиші до них;

  • власні акції;

  • квитанції дорожніх листів автотранспорту;

цінні папери, придбані у інших підприємств

  • акції;

  • облігації;

  • векселі

Для регулювання обсягу готівки в касі підприємства Інструкцією НБУ № 4 „Про організацію роботи по готівковому обігу установами банків України” передбачено, що для кожного підприємства банками за погодженням з підприємствами виходячи з рахунку щоденного надходження або витрачання готівки з урахуванням режиму та специфіки роботи підприємства, його віддаленості від установи банку, розміру касових оборотів, встановлених строків та порядку здачі касової виручки встановлюється ліміт в касі.. Усю готівку понад встановлені ліміти залишку в касі підприємства зобов’язані здавати у порядку і строки, встановлені установою банку для зарахування їх на рахунки.

Якщо підприємству не встановлено ліміт каси, то вся готівка в касі на кінець дня повинна здаватися в банк, інакше вона буде визнаватись понадлімітною.

Наприклад: підприємства з невеликим оборотом (не більше 10-ти неоподаткованих мінімумів) здають виручку не частіше 1-го разу на 5-ть днів.

Для того, щоб встановити ліміт залишку готівки в касі, всі підприємства незалежно від форм власності та виду діяльності до початку кварталу, у строки встановлені установами банків, подають до установи банку заявку-розрахунок.

Відповідальність за не встановлення лімітів залишку готівки в касах підприємств незалежно від форм власності покладається на установи банків.

Приймання готівки касами підприємств проводиться за прибутковими касовими ордерами, підписаними головним бухгалтером або особою, ним уповноваженою. Про приймання грошей видається квитанція за підписами головного бухгалтера або особи, ним уповноваженої, і касира, завірена печаткою (штампом) касира або відбитком касового апарату.

Документування грошових операцій, які пов’язані з рухом грошових коштів зображено на рис. 1

Рис. 1. Схема документування грошових операцій, пов’язаних з рухом грошових коштів у касі.

Видача готівки з каси підприємств проводиться за видатковими касовими ордерами або за належно оформленими платіжними (розрахунково-платіжними) відомостями. Документи на видачу грошей мають бути підписані керівником і головним бухгалтером підприємства або особами, ними уповноваженими. До видаткових ордерів можуть додаватися заявки на видачу грошей, рахунки тощо.

Прибуткові касові ордери або видаткові документи до передачу у касу реєструються бухгалтерією у журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів. Видаткові касові ордери, оформляються на підставі платіжних (розрахунково-платіжних) відомостей на виплату заробітної плати, реєструються після їх видачі.

Журнал реєстрації прибуткових і видаткових касових ордерів має наступний вигляд.(таблиця 3.)

Таблиця 3.

прибутковий касовий ордер

Надходження грошей

видатковий касовий ордер

Витрачання грошей

дата

з/п

на зарплату, стипендію, премію

на відрядження, господарські потреби

дата

з/п

на зарплату, стипендію, премію

на відрядження, господарські потреби

1

2

3

4

5

6

7

8

Реєстрація прибуткових і видаткових касових документів може здійснюватися з використанням технічних засобів. При цьому у технічному носії „Запрограмований аркуш журналу реєстрації прибуткових і видаткових касових ордерів”, які складаються за відповідний день, забезпечується також формування даних для обліку руху коштів за цільовим призначенням.

Всі факти надходження і вибуття готівки на підприємстві відображаються в касовій книзі(ф. № КО-4). Касова книга – обліковий регістр, призначений для обліку касових операцій касиром підприємства. в ній у хронологічному порядку реєструється витрачання і надходження готівки, що дає можливість контролювати рух коштів підприємства.

Записи в касовій книзі здійснюється відразу після отримання або видачі грошей по кожному ордеру або по документах.

Записи у касовій книзі проводять у двох примірниках через копіювальний папір кульковою ручкою. Підчистки та невмотивовані виправлення у касовій книзі забороняється. Зроблені виправлення завіряються підписами касира, а також головного бухгалтера підприємства або особи, що його заміщає.

Щодня у кінці робочого дня касир підбиває підсумки операцій за день, виводить залишок грошей у касі на наступне число і складає звіт касира.

Звіт касира – документ, який є відривним аркушем касової книги з доданими прибутковими і видатковими документами, що передається касиром підприємства до бухгалтерії.

Аналітичний облік готівки може вестись за центрами відповідальності:

  • за кожною операційною касою чи касиром;

  • за видами іноземної валюти.

Синтетичний облік готівки (субрах. 301 „Каса в національній валюті”) ведеться в журналі 1 та відомості 1.1.

Рис 2. Загальна схема бухгалтерського обліку касових операцій.

Розрахунок готівкою підприємства усіх форм власності, а також приватні підприємці мають проводити з оформленням прибуткових видаткових касових ордерів, касового і товарного чеків, квитанцій, договорів купівлі-продажу та ін.

Для правильної організації ведення касових операцій застосовують наступні первинні документи:

  • Об’ява на внесок готівкою – використовується для внесення готівки на поточний рахунок в банку;

  • Чек – використовується для одержання готівки з поточного рахунку;

  • Прибутковий касовий ордер (типова форма КО-1);

  • Видатковий касовий ордер (типова форма КО-2);

  • Товарно-касовий звіт (типова форма ТК-1).

Організація та ведення обліку грошових коштів здійснюється у відповідності до розроблених та затверджених національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку.

Організація контролю за завданням, послідовністю та джерелами ревізії касових операцій.

Ревізію касових операцій здійснюють відповідно до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України 15.03.2001 р. № 72.

Для правильної організації контролю за касовими операціями основними завданнями ревізії є перевірка:

  • забезпечення збереження коштів, цінних паперів і бланків суворої звітності в касі, своєчасного й повного їх оприбуткування та витрачання за цільовим призначенням;

  • законності й господарської доцільності касових операцій і дотримання встановлених правил їх здійснення;

  • додержання встановленого ліміту залишків готівки в касі й термінів їх зберігання;

Організація ревізії касових операцій здійснюється в такій послідовності: спочатку проводять раптову інвентаризацію каси, потім перевіряють дотримання Порядку ведення касових операцій, відтак здійснюють суцільну документальну ревізію щодо оприбуткування та видачі грошей із каси, далі переходять до зустрічної перевірки операцій на рахунку 30 „Каса”, рахунків, які з ним кореспондують: 28 „Товари”, 31 „Рахунки в банках”, 33 „Інші кошти”, 37 „Розрахунки з різними дебіторами”, 66 „Розрахунки з оплати праці”, 68 „Розрахунки за іншими операціями”.

Основними джерелами ревізії є:

  1. прибуткові й видаткові ордери;

  2. звіти касира;

  3. касові чеки;

  4. повідомлення банку про встановлений ліміт готівки в касі;

  5. журнал-ордер № 1, відомість № 1;

  6. чекові книжки, корінці використаних чеків, анульовані чеки.

Фінансовий стан підприємства залежить від стану грошових коштів, які є наймобільнішою частиною оборотних засобів. Сума грошових коштів повинна бути такою, щоб її вистачило для покриття всіх першочергових платежів. Збільшення коштів на рахунках у банку свідчить, як правило, про зміцнення фінансового стану підприємства. але якщо великі залишки коштів тривалий час не використовуються, то це свідчить про неефективне використання оборотного капіталу.

Для правильної організації аналізу грошових коштів спочатку потрібно визначити зміну питомої ваги найбільш мобільної частини оборотного капіталу (грошові кошти в касі та рахунках) до суми мобільних оборотних коштів.

Наступним етапом аналізу грошових коштів передбачає вивчення змін, які відбулися в їх складі та структурі на кінець аналізуючого періоду порівняно з початком періоду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]