Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
48-55.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
60.42 Кб
Скачать

48;55 Обгрунтуйте необхідність дотримання виробничої санітарії та гігієни праці. Завдання,мета і значення

Під час роботи на працюючих впливають різні шкідливі фактори виробничого середовища. Шкідливі фактори за характером свого впливу поділяються на фізичні, хімічні, біологічні та психофізіологічні (табл. 1).

До фізичних факторів належать параметри повітря в приміщенні (температура, вологість, швидкість руху повітря), вібрація, шум, нетоксичний пил, пара, різні види випромінювань, освітленість тощо. До хімічних факторів відносяться токсичні пил, пара і газ. Біологічними факторами вважають вплив мікроорганізмів, бактерій рослин та тварин, що спостерігається під час переробки натуральних волокон, шкіри, хутра.

До психофізіологічних факторів відносяться фізичні та нервово-психічні перевантаження, які пов'язані з тяжкою, монотонною працею. Кожен з цих факторів впливає на організм людини, викликає у ньому функціональні зміни, професійні захворювання або отруєння.

Гігієна праці — це наука, що вивчає вплив виробничого процесу та навколишнього середовища на організм працюючих з метою розробки санітарно-гігієнічних та лікувально-профілактичних заходів, які спрямовані на створення найбільш сприятливих умов праці, забезпечення здоров'я та високого рівня працездатності людини.

Виробнича санітарія — це система організаційних та технічних заходів, які спрямовані на усунення потенційно небезпечних факторів і запобігання професійних захворювань та отруєнь.

До організаційних заходів належать:

• дотримання вимог охорони праці жінок та осіб віком до 18 років;

• проведення попередніх та періодичних медичних оглядів осіб, які працюють у шкідливих умовах;

• забезпечення працюючих у шкідливих умовах лікувально-профілактичним обслуговуванням тощо.

Технічні заходи передбачають:

• систематичне підтримання чистоти у приміщеннях і на робочих місцях;

• розробку та конструювання обладнання, що вилучає виділення пилу, газів та пари, інших шкідливих речовин у виробничих приміщеннях;

• забезпечення санітарно-гігієнічних вимог до повітря виробничого середовища;

• улаштування систем вентиляції та кондиціювання робочих місць зі шкідливими умовами праці;

• забезпечення захисту працюючих від шуму, ультра- та інфразвуку, вібрації, різних видів випромінювання.

Таким чином, запобігання професійних захворювань і отруєнь здійснюється через здійснення комплексу організаційних і технічних заходів, які спрямовані на оздоровлення повітряного середовища, виконання вимог гігієни та особистої безпеки працюючих.

49 Висвітлити стимулювання оп, 4відшкодування підприємству, громадянам і державі збитків, завданих порушенням вимог оп

Згідно ст. 9 Закону України „Про охорону праці" відшкодуванняшкоди, заподіяної працівникові внаслідок ушкодження його здоров'я абоу разі смерті працівника, здійснюється фондом соціального страхуваннявід нещасних випадків відповідно до Закону України „Про загально-обов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку навиробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату пра-цездатності".

Роботодавець може за рахунок власних коштів здійснювати потерпі-лим та членам їх сімей додаткові виплати відповідно до колективного читрудового договору.

Розміри відшкодування шкоди, заподіяної працівникові, встановленівідповідними нормативними актами.

Якщо відповідно до медичного висновку у потерпілого встановленостійку втрату працездатності, ця допомога має бути не менше суми, ви-значеної з розрахунку середньомісячного заробітку потерпілого за коженвідсоток втрати ним професійної працездатності.

У разі смерті потерпілого розмір одноразової допомоги повиненскладати суму, не меншу п' ятирічного заробітку працівника на йогосім'ю (для працівників ОВС, прокуратури і слідчих - десятирічного заро-бітку), крім того, не менше річного заробітку на кожного утриманця по-терпілого, а також на його дитину, яка народилася після його смерті.

Якщо нещасний випадок трапився внаслідок невиконання потерпі-лим вимог нормативних актів про охорону праці, розмір одноразової до-помоги може бути зменшено в порядку, що визначається трудовим коле-ктивом за поданням власника та профспілкового комітету підприємства,але не більше як на п'ятдесят відсотків. Факт наявності вини потерпілоговстановлюється комісією.

За працівниками, які втратили працездатність у зв'язку з нещаснимвипадком на виробництві або професійним захворюванням, зберігаєтьсямісце роботи (посада) та середня заробітна плата на весь період до відно-влення працездатності або визнання їх у встановленому порядку інвалі-дами. У разі неможливості виконання потерпілим попередньої роботивласник зобов'язаний забезпечити відповідно до медичних рекомендаціййого перепідготовку і працевлаштування, встановити пільгові умови тарежим роботи.

Якщо власник не має можливості працевлаштування на своєму під-приємстві осіб, які частково втратили працездатність, але не стали інвалі-дами, він зобов'язаний відрахувати цільовим призначенням до Державно-го фонду сприяння зайнятості населення кошти у розмірі середньорічноїзаробітної плати працівників за кожне нестворене робоче місце для такихосіб. Працевлаштування цих осіб здійснюється державною службою за-йнятості населення.

Час перебування на інвалідності у зв'язку з нещасним випадком навиробництві або професійним захворюванням зараховується до стажу ро-боти для призначення пенсії за віком, а також до стажу роботи із шкідли-вими умовами, який дає право на пенсії на пільгових умовах й у пільго-вих розмірах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]