Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LR_6.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
256 Кб
Скачать

2.3.3 Параметри роботи з формами

При створенні нових форм використовуються параметри, задані за допомогою діалогового вікна Параметри (Options).

Параметри, вказані в діалоговому вікні Параметри, зберігаються в таблиці MSysOptions файлу робочої групи (за умовчанням це файл SYSTEM.MDW) окремо для кожного користувача.

2.3.4 Основні елементи управління

Щоб зробити форму зрозумілішою і легко читаною, на неї додають заголовки, підписи або пояснення. Цей текст є незмінним і створюється за допомогою елементу управління Напис (Label).

Для відображення, введення або зміни у формі текстових даних, наприклад, приміток, використовуються текстові поля, які створюються за допомогою елементу управління Поле (Text Box).

Текстові поля дозволяють вводити довільні значення. Щоб надати користувачеві вибір з певного набору значень, замість текстових полів застосовують такі елементи управління, як прапорці, перемикачі, вимикачі, об'єднані в групи однотипних елементів, а також списки.

Група теж є елементом управління, який має назву Група перемикачів (Option group). Кожному елементу управління в групі зіставляється унікальне число, що однозначно визначає даний елемент в групі, і це число зберігається як значення властивості Значення (Option Value) елементу управління. Окремі елементи управління Прапорець (Check box), Перемикач (Option button) або Вимикач (Toggle button), не включені в групу подібних елементів, визначають значення логічного типу – Так (Yes) чи Ні (No). Вказані елементи мають властивість Значення за умовчанням (Default Value), що дозволяє задати первинний стан елементу управління або групи.

Окрім груп елементів для надання вибору значення якого-небудь параметра із заданого набору можна використовувати елемент управління Список (List Box) або Поле із списком (Combo Box). Ввести значення в поле із списком можна двома способами: ввести значення в поле або вибрати значення в списку, що розкривається.

Створення і видалення елементів управління

Існує два прості методи створення елементів управління: за допомогою панелі інструментів Панель елементів (Toolbox) і за допомогою кнопки Список полів (Field List). Крім того, при створенні елементів управління за допомогою панелі елементів можна скористатися Майстром елементів.

Створення елементів управління за допомогою панелі елементів, наприклад, напису:

  1. На панелі елементів натисніть кнопку Напис (Label).

  2. Розмістіть покажчик миші у вигляді хрестика в область потрібного розділу форми. Натисніть ліву кнопку миші і, утримуючи її, перетягніть покажчик миші в нижній правий кут напису. Число рядків і кількість символів поточного типу шрифту, які може відобразити напис, виводяться в рядку стану.

3. При досягненні елементом управління Напис потрібних розмірів відпустіть ліву кнопку миші. Тепер, поле готове для введення даних.

Після додавання елементу управління для його переміщення і зміни розмірів використовуються кутовий маркер переміщення і маркери зміни розмірів.

Для додавання більшості інших типів елементів управління (вимикачів, перемикачів, прапорців) у форму використовується процес, описаний вище. Деякі кнопки панелі елементів, наприклад. Список (List Box) або Поле із списком, при створенні елементу управління викликають Майстер елементів, якщо кнопка Майстер елементів (Control Wizards) натиснута.

Щоб створити елемент управління Поле із списком (Combot Box) за допомогою Майстра елементів:

  1. На панелі елементів активуйте кнопку Майстер елементів (Control Wizards).

  2. На панелі елементів натисніть кнопку Список (List Box) і в заданій області форми утримуючи ліву кнопку миші, охопіть поле необхідного розміру.

  3. Відпустіть ліву кнопку миші. З'явиться діалогове вікно Майстра елементів. У цьому діалоговому вікні слід увімкнути перемикач Об'єкт "поле із списком " міститиме значення з таблиці або запиту.

  4. У другому діалоговому вікні Майстра елементів потрібно вказати таблицю або запит, значення якого повинні з'являтися в списку.

  5. У наступному діалоговому вікні потрібно визначити, які поля таблиці відображатимуться в списку.

  6. У наступному діалоговому вікні відображаються вибрані поля.

  7. У наступному вікні потрібно вибрати те поле в базовій таблиці, яке міститиме повернуте списком значення. Для цього потрібно вибрати перемикач Зберегти в полі.

  8. У останньому діалоговому вікні можна вказати назву, яка використовуватиметься як мітка для створюваного списку.

  9. Для завершення процесу створення списку натисніть кнопку Готово (Finish).

При створенні таких елементів управління без допомоги Майстра елементів властивості створюваних елементів треба настроювати уручну за допомогою вікна властивостей елементу управління. Щоб відкрити вікно властивостей якого-небудь елементу управління форми, виділіть його і натисніть кнопку Властивості (Properties) панелі інструментів Конструктор форм (Form Design), або двічі клацніть лівою кнопкою миші по елементу управління.

Створення елементів управління за допомогою кнопки Список полів

Щоб створити елемент управління, пов'язаний з яким-небудь полем джерела даних для створюваної форми:

  1. На панелі інструментів Конструктор форм (Form Design) натисніть кнопку Список полів (Field List). З'явиться плаваюче вікно, що містить поля з вибраного для форми джерела даних.

  2. У вікні, що відкрилося, необхідно виділите потрібне поле і за допомогою миші перетягнете його в область одного з розділів форми. У формі з'явиться вибране поле з міткою, що містить назву поля таблиці або запиту. Тепер його можна переміщати і форматувати стандартними методами, використовуваними для модифікації елементів управління.

Для видалення з форми будь якого елементу управління, достатньо його виділити і натиснути клавішу <Del> .

Завдання послідовності переходу для елементів управління у формі

При роботі з формою перехід від одного елементу управління до іншого здійснюється за допомогою миші або клавіатури. Щоб перейти до наступного елементу управління, клацніть по ньому лівою кнопкою миші або натисніть клавішу <Tab>. Щоб повернутися до попереднього елементу управління, клацніть по ньому або натисніть комбінацію клавіш <Shift>+<Tab>. За допомогою миші можна відразу перейти до будь-якого елементу управління у формі. За умовчанням послідовність переходу визначається порядком створення елементів управління в режимі Конструктора. Змінити цю послідовність дозволяє діалогове вікно Послідовність переходу (Tab Order), доступ до якого здійснюється через меню Вид.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]