Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ч.3..doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
520.19 Кб
Скачать

В'ячеслав Мордвінцев. Історія Росії. Довідник студента

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Верховна Таємна Рада (ВТР) - орган державного управління у Російській імперії (1726-30). Була затверджена указом імператриці Катерини І 8 листопада 1726 р.

Спочатку до ВТР входило 7 осіб, потім її кількісний склад змінювався, але неістотно. Членами («верховниками») ради були родовиті дворяни (Ф. Апраксій, Д. Голіцин, П. Толстой та ін.).

Метою ВТР було надання дорадчої допомоги монарху в уп­равлінні державою. Але фактично вона перетворилася на само­стійну і впливову державну структуру, перебравши ряд функцій Сенату.

ВТР:

• контролювала діяльність колегій;

• вирішувала питання про утворення нових органів управ­ління і призначала на найвищі посади осіб;

• розглядала проекти указів імператриці з найважливіших питань державного життя;

• за малолітнього імператора Петра II здійснювала функції регента.

Після його раптової смерті члени ВТР намагалися зберегти свої позиції. З цією метою вони склали вимоги {«кондиції») і передали майбутній імператриці Анні Іоанівні, яка підписала їх.

Відповідно до цих вимог імператриця була зобов'язана:

• без згоди ВТР не оголошувати війни і не укладати миру;

• не призначати наступника престолу;

• не надавати чинів вище полковника;

• нікому не присвоювати придворних чинів;

• не витрачати державні доходи на свій розсуд;

• не віднімати в дворян майно без суду тощо.

При недотриманні хоча б однієї з цих умов самодержиця позбавлялася престолу.

Але серед правлячої верхівки не було єдності. Одні (частина сенаторів, генералітету, дворянства і все духівництво на чолі з Феофаном Прокоповичем) виступили за збереження і зміцнення самодержавства в Росії, інші - за обмеження влади імператриці, але в інтересах дворянства.

Перемогли перші. Вони підтримали Анну Іоанівну при про­голошенні її імператрицею. Остання 25 лютого 1730 р. розірвала підписані нею ж «кондиції», а маніфестом від 4 березня 1730 р. ліквідувала і ВТР.

1727-1730 Правління Петра II.

Вже 7 травня 1727 р., через день після смерті Катерини І, Петро II вступив на російський імператорський престол.

Петро II народився 12 жовтня 1715 р. у Петербурзі. Він був сином Олексія, що помер в 1718 р. і його дружини Шарлотти Хрістіни Софії Брауншвейг-Вольфенбюттельскої, яка померла через десять днів після родів. Усього декілька днів опісля, 28 жовтня, Катерина І також народила своєму чоловіку сина, названого також Петром (Петро Петрович), який 3 лютого 1718 р. був проголошений «царевичем» замість спадкоємця престолу Олексія, що впав у немилість. Цар Петро І обожнював свого сина, який носив ім'я батька, з самого початку, безмірно радіючи «ново­бранцеві» і «маленькому матросу». Тому про права на престол онука, Петра Олексійовича, за життя Петра Петровича не могло бути й мови. Тільки після його передчасної смерті 25 квітня 1719 р. онук Петра міг вважатися спадкоємцем престолу. За це ратував, передусім, австрійський імператор Карл VI, його дядько. Однак, за повідомленнями австрійських дипломатів, цар Петро І і чути не хотів про це.

Про дитинство Петра Олексійовича, який рано осиротів відо­мо мало. Точно відомо, що виховання молодого великого князя за­лишало бажати кращого. З осені 1724 р. його шанси на успадку­вання престолу, здавалося, почали зростати. Аристократи - при­хильники великого князя при російському дворі - безпосередньо після вступу на престол Катерини І вже радилися з приводу підготовки до подальшої передачі влади Петру Олексійовичеві.

У маніфесті з приводу сходження на престол було сказано, що новий імператор Петро II наділений усіма правами та прерогативами монарха. Поки Петро був ще малий, регентство повинні були здійснювати дочки Катерини І - Ганна і Єлизавета разом з ВТР. Крім того, «тестаментом» Катерини І наказувалося, щоб після Петра II престол переходив по черзі до Ганни і Єлизавети і, нарешті, до великої княгині Наталі, дочки Петра від першого шлюбу. Положення тестаменту Катерини І повинне було захистити права на успадкування дочок Петра від обох шлюбів. Однак цього не сталося. Лише Єлизаветі, дочці Петра і Катерини, вдалося в 1741 р. зійти на російський імператорський престол.

Незважаючи на малий вік, Петро II, згідно тестаменту Катерини, повинен був правити подібно попередникам - як самодержець. Але в перші місяці правління нового імператора фактично, як і до того правив Меншиков. Правда, вже у вересні 1727 р. його противникам вдалося скинути всемогутнього Меншикова.

ВТР при Петрові II зазнав значних змін. У ньому всі справи вирішували четверо князів Долгоруких і двоє Голіциних, а також майстер інтриг А. І. Остерман. На перший план висунулися Долгорукі.

Шістнадцятирічний Іван Довгорукий був найближчим другом царя в псовому полюванні й інших його розвагах. Часто полювання закінчувалося рясною пиятикою і «подвигами» із сільськими дівками в сусідніх селах. Після однієї з пиятик Петро II прокинувся в одному ліжку із сестрою Івана Долгорукого -і Катериною... Довелося пообіцяти сімейству, що він з нею одружиться. Надалі це привело до зміщення О. Д. Меншикова, його арешту й заслання, а Катерина Долгорука була проголошена «государевою нареченою».

Долгорукі умовили молодого государя перенести резиденцію імператора назад у Москву, що, правда, не мало ніякого значення протягом тривалого часу. Демонстративним жестом також стало звільнення з монастирського ув'язнення Євдокії Лопухіної, першої дружини Петра І і бабки Петра II. Тепер вона знов зайняла почесне становище при дворі.

Вихованням юного імператора займалися Прокопович і, передусім, Остерман, який ретельно виконував своє завдання. Виховання здійснювалося на основі педагогічної програми, що включала в себе принципи князівської освіти в дусі просвітитель­ства. Це зустріло схвалення венського двору. Однак імператор-недоросток не виявляв особливої схильності до навчання.

Полювання і неприборканий розгул імператора призвів до того, що Остерман практично втратив вплив на нього. Втручання венського дядька імператора також виявилося марним. Нарешті, було прийняте рішення одружити імператора Петра II на княжні Катерині Долгорукий. Однак ідея потерпіла крах через те, що хворий віспою імператор раптово помер у ніч з 18 на 19 січня 1730 р. після двох з половиною років правління.

Зі смертю Петра II відбувся край династії Романових по чоловічій лінії. Не можна сказати, яке б мало значення самостійне правління цього імператора. Незрілий юнак Петро II став іграшкою в руках партій, що боролися за владу. У роки його правління тон у Верховній таємній раді задавали Долгорукі, поступово витісняючи колишніх прихильників Петра І з вищих державних органів і, замінюючи їх членами власної сім'ї. Зрештою, з усього попереднього складу в ВТР залишилися тільки канцлер Головкін і віце-канцлер Андрій Іванович, так росіяни називали німця Генріха Іоганна Остермана.

До важливих заходів, здійснених при Петрові II з ініціативи Остермана, можна віднести організацію комісії з комерції в кінці 1727 р., якою були початі декілька важливих реформ. Вони торкалися митної, грошової та кредитної справи. Прогрес був досягнутий і в розвиткові поштової справи, зокрема поштового сполучення між Москвою й Києвом. До найважливіших зовнішньополітичних подій, що відбулися при Петрові II, можна віднести остаточне запобігання військової небезпеки на Балтиці, яка виникла внаслідок дій герцога Карла Фрідріха Голштейн-Готторпського і його голштинського міністра Фрідріха Хеннінга, графа Бассевіцького, у зв'язку з домаганням дома Готторпського на анексований Данією Шлезвіг.

Крах «голштинської партії» при російському дворі уберіг Росію від безглуздої і непродуманої військової кампанії проти північних держав, яким пообіцяли підтримку Англія й Франція. Дипломатичне урегулювання конфлікту навколо Шлезвіга сталося під час конгресу в Суассоні (1728-1730), першій європейській мирній конференції, в якій брала участь Росія. Одночасно віце-канцлеру Остерману, «стовпу австрійсько-російського союзу» 1726 р., вдалося оновити й розвинути альянс між Петербургом і Веною у 1728 р.

Відносини з Китаєм також були поліпшені внаслідок укладення Кяхтінського договору про кордони і торгівлю, підписаного 21 жовтня (1) листопада 1727 р.

Незадовго до своєї смерті Петро І доручив датчанинові Вітусу Берингу, який перебував на російській службі як морський офіцер з 1703 р., дослідити протоки, що розділяють Азію й Америку, й виконати їх картографічну зйомку. Після довгої, але недостатньої підготовки Беринг зміг, нарешті, влітку 1728 р. відправитися у свою експедицію з Нижньокамська (1-а експеди­ція Беринга, 1728-1729 рр.), яку, однак, довелося незабаром перервати. Тільки 2-я експедиція Беринга (1733-1743 рр.) дала очікувані результати.

Події 1730 року, що розпочалися після смерті Петра II Г продовжувалися більше за місяць (з 19 січня по 25 лютого), ха­рактеризуються спробою ВТР (більшість його членів були пред­ставниками старої родової аристократії) і частини шляхетства обмежити самодержавство і на цій основі реформувати державне управління.

1727, 11 жовтня Підписання Кяхтінського дого­вору з Китаєм, встановлення російсько-китайського кордону.

1728 Переїзд імператорського двору до Москви. Москва знову до 1732 року стала столицею Ро­сійської імперії.

1729-1796 Роки життя та діяльності Ка­терини II Олексіївни (Софія Федеріка Амалія, принцеса Ангальт-Цербська) - російської імператриці (з 1762 р.).

1730, 25січня - 27 лютого Політична боротьба. Спроба обмеження самодержавства в Росії.

У ніч на 19 січня 1730 року в Москві помер 15-літній Петро II. Він не залишив вказівок стосовно наступника. Розв'язання питання про престолонаслідування взяв на себе ВТР - вищий орган влади. У його склад входили два брати Голіцини - колишній Київський губернатор, а потім президент Камер-колегії Дмитро Михайлович і фельдмаршал Михайло Михайлович і четверо князів Долгоруких.

Членами ВТР були також Г. І. Головкін і А. І. Остерман. За пропозицією Дмитра Михайловича Голіцина - глави верховників імператрицею було обрано курляндську герцогиню Ганну. Це була дочка Івана, старшого брата Петра І. Усі інші кандидатури були рішуче відхилені. Ганна Іванівна мала менше всіх прав на російський престол. «Верховники» висунули її кандидатуру, тому що вона погодилася на обмеження влади. Умови («кондиції»), на яких Ганні пропонувалося прийняти владу, були такі:

• без згоди Ради не оголошувати війни і не укладати миру;

• не накладати нових податків і не затверджувати бюджету;

• не надавати чини вище за полковника і відповідний чин у цивільній службі;

• не робити призначень на придворні посади;

• без суду не віднімати життя, честі й маєтків у шляхетства, не дарувати нікому вотчини;

• нова імператриця зобов'язувалася не одружуватися, не призначати спадкоємця престолу;

• вона повинна зберегти ВТР у складі 8 членів;

• гвардія і армія вилучалися з-під контролю імператриці й повинні були знаходитися під командою Ради.

Таким чином «кондиції» означали обмеження самодержавної влади в найважливіших питаннях внутрішньої й зовнішньої політики. У разі порушення Ганною Іванівною запропонованих умов вона позбавлялася «корони російської». Посланці ВТР були привітно прийняті в Мітаві, і на представленому примірнику кондиції Ганна написала: «По сему обещаю все без усякого изъятия содержать».

Звістку про спроби обмежити самодержавну владу і таємні дії верховників розбурхали дворянське суспільство. У Москві в цей час, у зв'язку з призначеним на 19 січня 1730 р. весіллям імператора з Катериною Долгорукою, зібралася сановна верхівка, велика частина генералітету, офіцерів гвардії й армії, знатне родове дворянство, частина провінційної шляхти.

Як поставилося дворянство до задумів верховників? Тільки невелика частина вітала обмеження влади Ганни Іванівни кондиціями. Основна маса шляхетства була настроєна негативно до дій Верховної таємної ради.

У перший період (до 2 лютого) ВТР діяла таємно. Вона не оголошувала про свої наміри обмежити самодержавство і не опубліковувала кондиції. «Верховники» вирішили представити їх дворянству як добровільну поступку Анни в знак вдячності за її обрання.

1 лютого з Мітави в Москву повернувся один із 3-х депутатів, які 19 лютого були відправлені з кондиціями в Курляндію. Він привіз підписаний Ганною примірник пунктів і лист, в якому вона повідомляла про свою згоду царювати на запропонованих умовах.

2 лютого ВТР запросила на урочисте засідання членів Сенату, Синоду й парламенту (до бригадного чину, тобто чини перших чотирьох класів по Табелю про ранги). Запрошеним було повідомлено, що на зборах «і про державне правління радитися будуть». Після прочитання кондицій і листа Ганни на зборах установилася гробова тиша...

Марно Д. М. Голіцин розхвалював «милість государині», закликаючи присутніх висловлюватися. Усі наполегливо мовчали. «Дуже уже сильно ударили по холоп'єму почуттю; ніхто не чекав, що так жорстко скрутять імператрицю», - іронічно колись зауважив В. О. Ключевський.

Виступити із засудженням дій верховників побоювалися. ВТР, знаючи про вороже ставлення до неї дворянства, не виключала можливого збройного нападу своїх противників. Тому були прийняті відповідні заходи: усі коридори, входи й переходи палацу були зайняті загонами військ.

3 натовпу пролунало два боязких голоси, які загалом не заперечували обмеження самодержавства, але хотіли знати про конкретні плани реорганізації державного управління. їм відразу ж дали зрозуміти, де вони знаходяться. Д. М. Голіцин від імені ВТР відповів, «щоб вони, шукаючи загальної державної користі й благополуччя, написали проекти від себе і подали їх на інший день».

Після офіційного дозволу ВТР взяти участь в обговоренні реформи управління наступив новий, другий етап в політичному русі 1730 р. У виробленні політичних проектів державного перетворення брали також участь не тільки вищі чини (генера­літет), родове дворянство в рангах і без рангів, але й рядове дворянство (шляхетство, як його тоді іменували).

Усього нараховується 7 дворянських проектів (раніше це число доходило до 12 або 17). Які ж ці проекти?

1. «Конспект шляхетських нарад» був складений ще до 2 лютого і належав дворянській знаті, що виступила з різкою критикою планів і дій верховників. У ВТР цей проект не вносився й складався з 9 коротких пунктів, з яких 7 присвячені питанням центрального управління і 2 - становим інтересам дворянства.

За цим проектом передбачалося:

• скасувати ВТР, а склад Сенату на чолі з імператрицею, якій надавалося 3 голоси, збільшити до ЗО чоловік;

• члени Сенату вибираються «Суспільством» і від однієї родини не повинно бути більше за 2 членів;

• вакантні місця сенаторів, президентів колегій і губернаторів поповнюються також шляхом виборів, причому Сенат від виборів відсторонявся;

• армія і флот віддавалися під команду Військових колегій, а гвардія - Сенату;

• придворні чини вибиралися наново;

• надалі всі реформи повинні підготовлюватися Сеймом і затверджуватися Суспільством.

Не зовсім ясно, що розумілося під Сеймом і Суспільством. Йдучи назустріч вимогам шляхетства, проект пропонував:

• відмінити закон про єдинонаслідування 1714 р.;

• не записувати дворян у рядові й майстрові, а створити «особливі шляхетські роти, а для морських - гардемаринські».

Вказані станові пільги повторюються у всіх подальших дворянських проектах.

2. Наступним серед дворянських проектів (і першим офіційним) був проект 361-й (за числом підписів), представлений у ВТР 5 лютого. Він складений групою дворян, очолюваною князем А. М. Черкаським. Активним членом цієї групи був В. М. Татіщев.

Пропозиції проекту 361-го, сформульовані в 9 пунктах, торкаються двох груп питань: державного управління і станових потреб. На відміну від розглянутого вище, проект 361-го передбачав:

• не ліквідацію Верховної таємної ради, а розширення її складу;

• намічалося створити вищий орган влади («Вищий уряд») з 21 члена, а на допомогу йому - Сенат з 11 членів. Чисельний склад виборчого органу, що складався з «генералітету і шляхетства» визначався «в 100 персон». Йому було надане право вибирати кандидатів на ті ж посади, що і в попередньому проекті;

• рішення «важливих державних справ», вироблення й затвердження законопроектів нормативного характеру повинно було здійснюватися Вищим урядом, Сенатом, генералітетом і шляхетством «загальною радою»;

• дворянству надавалися такі ж пільги, як у попередньому проекті, але вносилося важливе уточнення: обмежити службу 20 роками. Висловлювалося побажання «шукати кращий засіб» для упорядкування шляхетства;

• було сформульоване також побажання полегшити стано­вище інших станів: духовенства, купецтва (звільнити їх двори від постоїв солдат і розглянути «інші труднощі») і селянства («учинити належне полегшення в податях»). Це було новим у порівнянні з колишнім проектом, в якому говорилося тільки про станові пільги дворянства.

• Нарешті, говорилося про справну виплату платні в армії. Як бачимо, дворянство відмовилося від крайніх вимог

попереднього проекту і пішло на певний компроміс із верховниками. Він проявився, головним чином, у відмові від вимог ліквідувати ВТР.

3. Другий спеціальний проект дворянства був представлений в ВТР 7 лютого генерал-лейтенантом Іваном Іллічем Дмитриєвим-Мамонтовим «з іншими». Він відомий ще як проект 15-ти (по числу осіб, що підписали його). Схема цього проекту і коло питань, порушених у ньому, в основному близькі до проекту 361-го:

• намічалося збільшити ВТР до 12-15 членів;

• нові члени обиралися в ВТР «Суспільством» (військові і цивільні особи І-IV рангів і шляхетство) у кількості 70 чоловік. Причому, допускалося два варіанти: або ВТР призначає одного з трьох кандидатів, обраних Суспільством; або Суспільство затверджує одного з 3-х кандидатів, висунених Радою;

• заміщення вакантних місць сенаторів, президентів Колегій і губернаторів представлялося на розсуд Ради або здійснювалося за допомогою балотування;

• пропонувалося «для загальної користі» столицею зробити Москву.

Інші пункти багато в чому повторювали відповідні пункти проекту 361-го.

4. Проект 13 багато в чому схожий, а то і просто повторює зміст попередніх проектів. Деякі його відмінності і нові пропозиції зводилися до наступного:

• збільшити число членів ВТР до 15, а виборчих Зборів - до 80;

• заборонити державним службовцем займати більше одної посади;

• встановити «відмінність між старовинним і новим шляхет­ством, як це практикується в інших вільних державах»;

• уперше були визначені обов'язки Сенату: «Щоб Верховну Раду не обтяжувати справами, заснувати як для рішення справ, так і для вищого апеляційного суду по цивільних процесах -Сенат, який повинен складатися з 11 персон».

5. Проект 25-ти. Підписів під ним немає, але після тексту іде приписка: «у цього 25». Цей проект теж в основному повторює попередні проекти, але проекту 25-ти властиві свої особливості й відмінності:

• пропонувалося склад ВТР збільшити до 16, Сенату - до 21, а «виборчим Зборам бути не менше за 100 чоловік»;

• розширялося коло посадових осіб, що обираються «Суспільством». Причому, віце-президенти Колегій, воєводи і «інші цивільні чини» обиралися суспільством у складі «не менше за 50 персон» і затверджувалися Сенатом.

Проекти 13-ти і 25-ти були складені дворянством «без рангів» у відповідь на вказівку ВТР від 5 лютого. Вони не були прийняті Радою на тій «підставі», що «того без волі» Ганни Іванівни «учинити неможливо».

6, 7. Короткі проекти І. А. Мусіна-Пушкіна і проект 5-ти не містили нічого принципово нового в порівнянні з раніше розглянутими проектами. У них пропонувалося розширити склад ВТР. Мусін-Пушкін не називає конкретні цифри, а проект 5-ти рекомендує збільшити його до 12-15 членів.

Проект 5-ти був складений після того як ВТР 7 лютого звернулася до бригадирів і штатських їх рангу з пропозицією подати свою думку, що вони, очевидно, і зробили в той же день.

Нам залишається розглянути ще одну записку дворян «Способи, якими як бачиться, порядніше, грунтовніше і твердіше можна скласти і затвердити відоме і так важливе і корисне всьому народу і державі справу».

Основна цільова установка цього проекту сформульована у другому пункті. У ньому пропонувалося шляхетству «одностай­ною згодою» обрати з свого оточення 20 або ЗО «придатних і вірних вітчизні людей», які все, що «до користі вітчизні складуть і за­твердять, і те має вічно твердо й непорушно бути».

При обговоренні питань, які торкалися інших станів, а так само військових, на Збори запрошувалися на правах членів виборні представники (4-6 чоловік) від духовенства, купецтва і військових.

У роботі Зборів повинні були брати участь, також на правах членів, президенти і 2-3 члени Колегій у разі обговорення підвідомчих питань.

Проект, затверджений на Зборах, знову обговорювався спільно з Сенатом, потім в третій раз поступав на розгляд об'єднаного засідання Зборів, Сенату і ВТР. Після цього триразового обговорення він представлявся особливою декларацією імператриці для «конфармації»

Таким чином, «Способи» пропонували створити шляхетський виборчий орган для підготовки проектів реформ і визначали порядок перетворення проекту в закон. Хто належав до цієї групи шляхетства, що склала цей проект поки невідомо.

Якщо спробувати виділити головне в дворянських проектах, то можна прийти до наступного висновку: шляхетство, незважаючи на відмінності й відтінки складених ним проектів, домагалося участі своїх представників у виробленні форми правління, а також у визначенні майбутнього державного устрою Росії, в політичному управлінні країною, а також задоволення своїх станових потреб, а точніше, придбання нових привілеїв.

Кондиції - лише один «конституційний» документ верхов­ників, причому не найважливіший. Це навіть документ, ком­прометуючий їх, оскільки в ньому мова йде про обмеження влади імператриці на користь тільки ВТР. Саме цей документ повинен був викликати неспокій у значної частини дворян, в тому числі і знаті, тому що в ньому нічого і не говорилося про їх місце в новій державній системі. Але у верховників були пропозиції і на цей рахунок. Дворяни ж про них не знали...

Взагалі, кондиції були документом, з яким «верховники» звернулися до Ганни. До дворянства ж «всенародно» вони мали намір вийти з іншим документом, значно більшим за розміром, ніж кондиції.

Не менший інтерес, ніж розглянуті нами дворянські проекти, представляють плани «верховників», що розроблялися після відправки в Мітаву кондицій. Вони характеризують програму ВТР і міру поступок шляхетству, на які вона готова була піти. Враховуючи невдоволення дворянства, ВТР передусім доповнила кондиції конкретними заходами, що торкалися потреб станів, і насамперед дворянства. Був підготовлений документ під назвою «До раніше учиненого визначення доповнення». Документ складався з 4 пунктів і торкався дворянства, купецтва і духовенства. За цим документом:

• служба дворян в армії і на флоті полегшувалася;

• молоді дворяни сухопутну службу починали в гвардії, а на флоті - гардемаринами з подальшим виробництвом в офіцери;

• визначався термін служби в кожному чині, «щоб не було в тягар»;

• пропонувалося відмінити монополії й інші утиски в торгівлі, переглянути торговий тариф, полегшити податний тягар се­лянства;

• вотчинні права духовенства відновлювалися, «щоб архіє­рей свою єпархію, а монастирі своїми вотчинами самі відали й управляли»;

• Колегія економії скасовувалася.

До приїзду Ганни Іванівни в Москву, 15 лютого, ВТР підго­тувала новий документ - «Пункти присяги». Після кондицій це, безперечно, один з найбільш важливих документів Ради.

«Пункти» умовно можна розділити на 2 частини.

Перша - включає відомості про смерть Петра II, обрання Ганни Іванівни на престол, відправку до неї в Курляндію делегації й поверненні одного з її членів 2 лютого в Москву з кондиціями, підписаними Ганною, і текст кондицій.

Друга частина складена від імені центральних установ (ВТР, Синоду і Сенату), «так і усього російського народу духовного і світського всякого чину людей». Вона включає присягу тримати «державне правління» на основі кондицій і подальших 16 пунктів. Розглянемо їх зміст.

У першому пункті мова йде про призначення ВТР. Вона «складається ні для якоїсь власної тих зборів влади, а для кращої державної користі і управління, в допомогу їх імператорській величності».

На вакантні місця Ради вибираються кандидати «з перших родин: з генералітету, з шляхетства, людей вірних вітчизні і суспільству народному (тобто «дворянству доброзичливих», від кожної родини не більше двох чоловік, «щоб тим ніхто не міг вище взяти на себе сили») і виключно з росіян.

Обраних кандидатів у ВТР і Сенат представляють на за­твердження імператриці. У своїй діяльності ВТР повинна виходити з принципу, що «не персони управляють законом, але закон управляє персонами».

При вирішенні нових і важливих державних справ Рада повинна запрошувати «для поради й обговорення» Сенат, генералітет, членів Колегій і знатного шляхетства.

«Верховники» повинні керуватися в справах управління тільки законами, здійснювати контроль за правосуддям, суворо караючи «неправедних суддів», не допускати порушення догматів православною церквою.

Другий пункт торкався Церкви. Визначалися обов'язки Синоду і архієреїв, їх відповідальність за проступки, число членів Синоду й порядок його поповнення. Зазначалося, що вотчини поверталися монастирям і єпархіям, Колегія економії ліквідувалася.

У третьому пункті визначалися обов'язки Сенату.

Становим правам і привілеям шляхетства присвячені 4-8 пункти.

• Зазначалося, що у Сенат, Колегії, канцелярії «і інші управління» призначаються особи виключно з «генералітету і знатного шляхетства».

• Старим і знатним родинам віддавалася перевага перед іншим шляхетством. Вони повинні бути нагороджені рангами і службовими посадами за їх достойністю.

• Разом з тим проголошувалося також, що «утримання шляхетства повинно бути таким, як і в інших європейських державах, - в належній повазі та її. і. в. милості.»

• Дворянство звільнялося від солдатської й матроської служби і взагалі від служби в «підлих і нижніх чинах». З метою військової підготовки дворян, створювалися кадетські роти. Після закінчення в них навчання дворяни призначалися офіцерами в гвардію й гардемаринами на флот.

• За чиновниками нижчих станів, що досягли певного рангу, зберігалося право отримання дворянства.

• Приказні люди відзначалися відповідними рангами тільки за «знатні заслуги», боярські слуги й селяни до державних справ не допускалися.

• Відмінялася конфіскація рухомого й нерухомого майна, що належала членам сімей або родичам тих дворян, які зазнали покарання по суду або навіть були страчені.

Пункти 9-10 передбачали регулярну видачу платні «та іншого задоволення» всім військовим; підвищення генералів і офіцерів в чинах по заслугам і достойності, «а не пристрастям і по мздоїмству», поводження з солдатами і матросами як «дітьми вітчизни», щоб вони не зазнавали даремних праць і образ.

Шляхетству і «громадянству» Прибалтики гарантувалося збереження їх прав і привілеїв, визначених Ніштадським мирним договором. Іноземцям, що знаходилися на службі в Росії, і тим, хто надалі буде служити, декларувалася така ж повага, як і росіянам (п. 11).

Права купецтва визначені в 12 пункті. Підкреслювалася необхідність захисту його від «всяких образ і неволі», знищення монополій і встановлення вільної торгівлі, полегшення в податках, заборонялося «іншим всяким чинам» записуватися в купецтво.

Про селян говорилося побіжно, і то в зв'язку з державним бюджетом. «Селян податками сколь можна полегшити, а зайві державні витрати розглянути» (л. 13). Таким чином, «турбота» про них була в основному продиктована фіскальними міркуван­нями.

У інших пунктах (14-16) говориться: про поповнення законів, про перенесення резиденції в Москву (з метою уникнути «державних збитків» і дати можливість дворянам поправити своє господарство), про смертну кару за злочин проти держави і нагородження за заслуги. Текст закінчувався словами клятви: «сії пункти не порушувати».

Цей документ, безумовно, є певним підсумком роботи ВТР над підготовкою проекту державного устрою, в основі якого лежала ідея обмеження самодержавства.

Характерні риси проекту: чіткість змісту, закінченість форми. За обсягом він більше за інший проект. Загалом, він міг стати основою майбутньої конституції. Жоден з інших документів «верховників», і проектів дворянства на цю роль не претендував. Тому його можна точніше назвати не Пунктами присяги, а Проектом форми майбутнього правління.

«Верховники» розуміли, що успіх розробленої ними реформи залежить від позиції шляхетства. Вони знали про негативне ставлення дворянства до кондицій. Безперечно, їм були відомі в основних рисах і проекти державних перетворень, що обговорювалися в різних дворянських колах Москви.

Проект форми правління можна розглядати як крок «верховників», правда невеликий, назустріч шляхетству, як їх спробу зблизити свої позиції з програмою чиновно-дворянської знаті.

ВТР пішла на задоволення всіх станових вимог дворянства. Більш того додала навіть нові пільги: скасування конфіскації майна, створення кадетських рот, із яких дворяни могли перейти у гвардію офіцерами. Але в питаннях політичних, тобто державного управління, поступки були незначними і ні в якій мірі не могли задовольнити шляхетство.

Отже, «верховники» і в Проекті правління не допускали вирішальної участі дворянства в політичному управлінні країною, а зберігали всю повноту влади за ВТР з обмеженим складом, із переважно боярською аристократією.

Таким чином, між програмними установками ВТР і конституційно настроєним дворянством чітко визначився розрив. Наполегливе небажання Ради задовольнити політичні вимоги шляхетства обумовило слабість «верховників» і невдачу всієї задуманої ними справи обмеження самодержавної влади в Росії.

Прагнучи до обмеження монархії в інтересах держави, «верховники» не вірили самі в громадянську підготовленість російського шляхетства, в його політичну активність і свідомість.

Тому «верховники» і прагнули нав'язати йому громадянські права і конституційну свідомість зверху, імператорською волею.

Однак, і це ми з вами повинні підкреслити, ніколи в Росії, аж до 1905 року, не було таких сприятливих умов для переходу до конституційної монархії, як це було у 1730 році.

Прорахунки «верховників» носили швидше тактичний, ніж політичний характер. Більш за все «верховників» підвела «таємниця» їх засідань, таємниця, яку кожний член ради урочисто клявся зберігати незалежно від будь-якого повороту подій.

Василь Лукич, повернувшись з Мітави після підписання Ганною Іванівною Кондицій, резонно зазначав, що треба «хоч стисло згадати, які справи їм (тобто виборним від дворян) повірені будуть». І треба сказати, що «верховники» або не зуміли, або не встигли здійснити цю пропозицію.

Справа в тому, що вони старалися представити Кондиції й інші акти виразом волі самої імператриці. Це був великий і невиправданий ризик. Такий шлях обіцяв успіх у тому випадку, якби імператриця сама була учасницею змови. Важко було сподіватися і на те, що вдасться надійно захистити імператрицю від зовнішнього світу. Навіть про наміри «верховників» Анна дізнавалася раніше від їх противників, ніж від них самих.

До середини лютого 1730 року політична обстановка круто змінилася не на користь «верховників». ВТР втрачала контроль над подіями, що розвивалися. 10 лютого в підмосковне село Всесвятське прибула Ганна Іванівна. Через 5 днів вона урочисто приїде в Москву. Приїзд імператриці посилив монархічні настрої дворянства, додав нові сили прихильникам самодержавної влади. Незважаючи на те, що Василь Лукич Долгорукий невідступно стежив за Ганною, стеріг її, зі слів Феофана Прокоповича, «як дракон», і нікого до неї не допускав, прихильники самодержавства знаходили способи (через її сестер і придворних дам) повідомляти їй про хід справ.

Імператриця була обізнана про великі розходження між ВТР і дворянством, і це спонукало її діяти більш рішуче.

Незабаром після приїзду у Всесвятське Ганна оголосила себе полковником Преображенського полку й капітаном кавалер­гардів, що означало порушення кондицій, за якими командування військами належало виключено ВТР. За свідченням іспанського посла де Ліріа, цей крок Ганни був сприйнятий «двома полками з найбільшою радістю і задоволенням».

ВТР ніяк не реагувала на цей крок Ганни. Більш того, побоюючись непотрібного глузду й обурення, ВТР затвердила такий текст присяги, в якому не було положень про форму правління і про самодержавство Ганни Іванівни.

У цих умовах, коли явно намітилася тенденція зближення між конституційними й монархічними колами дворянства, ВТР, щоб не допустити поразки всієї справи, зробила нові зусилля для досягнення угоди з чиновно-дворянською знаттю. «Верховники» підготували документ, що містив витяги з тих пунктів проекту форми правління, в яких декларувалися поступки дворянству. Вони зібрали під цим текстом 97 підписів представників генералітету, офіцерів і шляхетства. Однак цей документ, що не містив нових поступок, не міг залучити широкі кола шляхетства.

Конституційні кола дворянства, що так і не переконалися в можливості задоволення своїх політичних вимог ВТ Радою, перейшли на бік монархічно настроєних кругів дворянства в надії отримати необхідні привілеї від самодержавної влади.

Таким чином, небажання Верховної таємної ради здійснити перетворення державного устрою Росії відповідно до дворянських проектів обумовило не тільки крах її планів, але і слабість загалом конституційного руху 1730 року.

Саме нестійкість представників старої родовитої аристо­кратії, що складала більшість в ВТР, її нездатність піти на компроміс із конституційним дворянством одна з головних причин невдалого виходу руху 1730 року й відновлення самодержавної влади в Росії.

Ліквідацією Верховної таємної ради закінчилася криза престолонаслідування, яка протягом тривалого часу тлумачилася як спроба конституційного перетворення петровської держави.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]