Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота (Методика).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
8.24 Mб
Скачать

4.4. Підготовка тексту курсової роботи

Хоча робота розпочинається із вступу, її написання доцільно почати з першого розділу. Вступ пишеться після закінчення всіх розділів і висновків.

Кожен розділ курсової роботи, в залежності від кількості розділів, повинен мати обсяг не менше 6-7 сторінок машинописного тексту.

Особливе значення має перший розділ. В ньому викладається суто теоретичний (абстрактний) аспект теми, який є результатом аналізу наукової літератури. Як правило, цей розділ - найбільша частина роботи, він може складати до 40-45% її обсягу.

Інші розділи роботи, як правило, є конкретизацією першого. Тут потрібно логічно викласти зібраний матеріал, конкретизувати, узагальнити і пояснити його. Значною мірою це досягається за рахунок використання фактичних і статистичних даних, побудови таблиць, схем і графіків, розрахунку показників за єдиною методикою.

Важливим аспектом курсової роботи стає застосування аналізу економічних категорій, законів і принципів, їх взаємозалежності і взаємозумовленості, розкриття найважливіших закономірностей, рис і тенденцій розвитку економічних явищ і процесів, що досліджуються.

Дослідження економічних категорій, принципів і законів с основним змістом курсової роботи з економічної теорії. Всі її положення повинні мати теоретичну основу, бути науково обґрунтованими.

Водночас, курсова робота не повинна відображати лише якусь одну точку зору, опиратись тільки на погляди одного, нехай і дуже авторитетного, автора, особливо якщо йдеться про дискусійну проблему, яких багато в економічній теорії. На основі ґрунтовного опрацювання цілого ряду теоретичних джерел, студент може узагальнити різні точки зору на проблему, або хоча б заявити про їх існування. Це дає можливість сформувати свою власну теоретичну концепцію, в чому й полягає науковість студентської курсової роботи.

Варто наголосити, що в сучасних умовах теоретична цінність ряду економічних публікацій швидко старіє і втрачається. Те, що здавалось непохитним десятки і навіть сотні років, сьогодні піддається сумніву. Це потрібно пам’ятати і враховувати, шукаючи правильне, з точки зору автора курсової роботи, трактування теоретичної проблеми. Тут допомогу повинен надати науковий керівник роботи.

Обов’язковим структурним елементом роботи є висновки заключна її частина. В ній в концентрованій формі узагальнюються підсумки дослідження теми, викладаються загальні висновки, формулюються рекомендації та пропозиції автора. Дана частина курсової роботи не повинна перевищувати 3-4-х сторінок тексту.

Нарешті розпочинається робота над вступом. Це невелика за обсягом (2-3 сторінки), але дуже важлива частина роботи. Тут з’ясовуються такі основні моменти: актуальність і розробленість досліджуваної теми, її основні напрями, мета дослідження. Саме у вступі визначається зміст теми дослідження. Він є узагальненням всього зібраного матеріалу, тому й пишеться після завершення основної частини курсової роботи.

Для скорочення основного тексту курсової роботи, якщо виникає потреба не перевантажувати його великою кількістю статистичних даних, таблиць і схем тощо, можна зробити додатки до курсової роботи, які розміщуються після списку використаної літератури і не враховуються до обсягу роботи. Додатки можна розробити за рекомендацією наукового керівника.

Як правило, робота спочатку виконується в чорновому варіанті, а після консультацій з науковим керівником усуваються недоліки і повторення, виправляються помилки, вдосконалюється структура викладу матеріалу, усуваються несуттєві деталі тощо. Лише після цього робота виконується в чистовому варіанті.