Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота (Методика).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
8.24 Mб
Скачать

5.6. Оформлення посилань

При написанні курсовій роботі студент повинен давати посилання на джерела, матеріали або окремі результати з яких наводяться дані в курсовій роботі, або на ідеях і висновках яких розроблюється проблеми, задачі, питання, вивченню яких присв’ячена курсова робота. Такі посилання дають змогу відшукати документи і перевірити достовірність відомостей про цитування документа, дають необхідну інформацію щодо нього, допомагають з’ясувати його зміст, мову тексту, обсяг. Посилатися слід на останні видання публікацій. На більш ранні видання можна посилатися лише в тих випадках, коли в них наявний матеріал, який не включено до останнього видання.

Якщо використовують відомості, матеріали з монографій, оглядових статей, інших джерел з великою кількістю сторінок, тоді в посиланні необхідно точно вказати номери сторінок, ілюстрацій, таблиць, формул з джерела, на яке дано посилання в курсовій роботі

Посилання в тексті курсової роботи на джерела слід зазначати порядковим номером за переліком посилань, виділеним двома квадратними дужками, наприклад, ,. у працях [1-7].”.

Допускається можливість наводити посилання на джерела у виносках,

При цьому оформлення посилання має відповідати його

бібліографічному опису за переліком посилань із зазначенням номера.

Приклад:

Цитата в тексті...” з одного боку в бюджетній сфері няня отримує трохи більше 600 грн., медсестра – 700 – 800 грн., лікар – біля 1 тис. грн. З іншого боку, часто зарплати деяких категорій працюючих такі великі, що зовсім не відповідають трудовим затратам… “ [28.С.21],

Відповідний опис у переліку посилань:

28. Сухий Я. Як держава багатіє. //Бізнес.-2009.-№ 17 (848).- С.44-45.

Рекомендується в основному тексті або у заключних абзацах розділів давати посилання на наукові праці, або статті, чи реферати, що раніше висвітлювалися.

Посилання на ілюстрації курсової роботи вказують порядковим номером ілюстрації, наприклад, „рис. 1.2”.

Посилання на формули курсової роботи вказують порядковим номером формули в дужках, наприклад „... у формулі (2.1)”.

На всі таблиці курсової роботи повинні бути посилання в тексті, при цьому слово „таблиця” в тексті пишуть „скорочено”, наприклад: „...в табл..1.2.”.

У повторних посиланнях на таблиці та ілюстрації необхідно вказувати скорочено слово „дивись”, наприклад: „див. табл. 1.3.”

VI. Робота над рецензією і підготовка до захисту курсової роботи

6.1. Загальні вимоги до оцінки курсової роботи

Написана студентом курсова робота здається для резензування на кафедру економічної теорії в термін визначений кафедрою. Це необхідна умова для того, щоб відповідно до рецензії організувати доопрацювання курсової роботи і підготуватися до її захисту. Студент захищає курсову роботу до іспиту перед викладачем-рецензентом та членами комісії. Без захисту курсової роботи студент до іспиту не допускається.

Головне призначення рецензії - надати допомогу студентові в самостійній роботі над курсом економічної теорії, дати конкретні методичні поради по усуненню недоліків, по подальшому поглибленню знань. Студентові варто уважно прочитати рецензію, щоб подивитися на свою роботу критичним поглядом фахівця, обміркувати всі зауваження що до змісту й оформлення роботи, стилю, грамотності викладу, ознайомитися з записами на полях роботи, підкресленнями та уточненнями.

Щоб студент міг мати повну характеристику своєї курсової роботи, крім загальної оцінки (відмінно, незадовільно і т.д.) повинні бути:

  • загальна характеристика роботи і її позитивні сторони;

  • вказівка на ступінь самостійності роботи;

  • аналіз недоліків і прогалин з погляду структури, змісту, висвітлення тих або інших положень, використання статистичних і фактичних даних, оформлення;

  • конкретні рекомендації з вказівкою джерел по усуненню зауважень, підготовці до захисту курсової роботи.

Таким чином, аргументом у підготовці до захисту курсової роботи є рецензія наукового керівника, а також посторінкові зауваження (якщо вони є в тексті роботи). У рецензії на курсову роботу може не міститися кінцева оцінка. У ній може бути попередня оцінка у формі висновку: “Робота допускається до захисту” або “Робота не допускається до захисту”. Остаточна ж оцінка дається після захисту роботи. Якщо робота не допущена до захисту, то вона повинна бути студентом перероблена відповідно до рецензії і знову представлена на кафедру.

Змінювати тему курсової роботи не дозволяється, тому що це недоцільно з погляду інтересів самого студента. Адже нову роботу доведеться писати вже без методичних порад викладача і немаючи рецензії. Отже, не виключена можливість, що курсова обота з нової теми буде виконана незадовільно і знову буде не допущена (уже по новій темі) до захисту.

Робота не допускається до захисту, якщо вона не носить самостійного характеру, списана з літературних джерел або в інших авторів, якщо основні питання не розкриті, викладені схематично, фрагментарно, у тексті є помилки, науковий апарат оформлений невірно, текст написаний недбало. Якщо в рецензії є зауваження, що незрозумілі студентові або, на його погляд, неправомірні, необхідно за допомогою рецензента усвідомити суть зауважень, а в ході захисту курсової роботи навести додаткові докази для обґрунтування своєї позиції. При наявності помилок у роботі, студентові варто усвідомити суть своїх помилок, а потім виправити їх. Дуже важливо звернути увагу на побажання і рекомендації рецензента, вивчити додаткові джерела, зазначені рецензентом.

Таким чином, підготовка до захисту курсової роботи включає усунення помилок і недоліків, вивчення додаткових джерел, зазначених у рецензії, осмислення написаного в роботі, готовність пояснити будь-які наведені в роботі положення.

У ході захисту курсової роботи завдання студента - показати поглиблене розуміння питань конкретної теми, гарне володіння матеріалом по темі.

Комісія за результатами захисту виставляє остаточну оцінку за курсову роботу. При цьому враховується як оцінка письмового її варіанта, так і виступ студента на захисті.

На оцінку роботи впливають такі моменти:

  • рівень опанування основних проблем теми, володіння основними економічними категоріями і термінологією;

  • знання літератури по темі, авторів, що працюють над даною проблемою;

  • вміння пов’язати теоретичні положення з практикою;

  • здатність відстоювати свої погляди, вміння вести наукову

полеміку;

• вміння логічно, у відведений час, викласти основні

положення теми і зробити відповідні висновки і узагальнення;

• якість виконання тексту курсової роботи, її відповідність

теоретичним, методичним і естетичним вимогам.

Оцінка курсової роботи здійснюється за чотирибальною системою та в балах відповідно до вимог Болонської декларації.

„Відмінно” виставляється тоді, коли студент вільно володіє питаннями теми, здійснює самостійний аналіз опрацьованого матеріалу, використав і опрацював широке коло наукової літератури, в тому числі й іноземної, опанував всю різноманітність теорій і концепцій з даної проблеми, вийшов на високий рівень теоретичних узагальнень, співставляє їх з реальними явищами і процесами економічного життя, а його робота виконана з дотриманням всіх необхідних вимог.

„Добре” виставляється за ґрунтовно виконану письмову роботу, добротну підготовку і знання матеріалу, однак на захисті студент допускає певні неточності в трактуванні окремих проблем, відчуває труднощі в їх теоретичному узагальненні, не використав всіх можливостей літературних джерел.

„Задовільно” виставляється, якщо студент орієнтується в даній темі, але не може без допомоги зробити висновки, пов’язати теоретичні узагальнення з практикою, відчуває значні труднощі в логічному викладі проблем, письмову роботу виконав задовільно.

„Незадовільно” виставляється тоді, коли студент, навіть маючи непоганий письмовий варіант роботи, не орієнтується в питаннях теми, не володіє необхідними категоріями, не опанував мінімум наукової літератури, не знає змісту своєї курсової роботи. Студентами можуть бути в ініціативному порядку запропоновані додаткові теми або скореговані теми з числа рекомендованих

Усі зміни повинні бути погоджені з науковим керівником.

Захист і оцінка курсової роботи - це підведення підсумків самостійної роботи студента й одержання права допуску до екзамену одного із розділів економічної теорії. Кращі курсові роботи можуть бути рекомендовані на конкурс студентських наукових праць, використані для виступу на студентських конференціях, а також як реферати на семінарських заняттях.