Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота (Методика).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
8.24 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ПОЛТАВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ СПОЖИВЧОЇ КООПЕРАЦІЇ УКРАЇНИ

Кафедра економічної теорії

С.С. НІКОЛЕНКО

В.В. ПОХИЛЮК

МЕТОДИКА НАПИСАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

НАВЧАЛЬНО - МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК

(для студентів економічних спеціальностей)

Підлягає поверненню

до університету

Примірник №

ПОЛТАВА 2009

ЗМІСТ

Передмова ……………4

  1. Наукова діяльність студента по написанню курсової роботи………6

  1. Структура курсової роботи . ……………8

  2. Основні вимоги до написання роботи ………….. 10

  3. Порядок виконання курсової роботи ………….. 13

  1. Вибір теми ………….. 13

  2. Підбір літератури ………….. 17

  3. Розробка робочого плану …………. .20

  4. Підготовка тексту курсової роботи ……………24

  5. Збір, аналіз і узагальнення матеріалів дослідження ……………26

4.6. Формування висновків ………… 28

4.7. Додатки до курсової роботи …………...29

4.8. Список використаних джерел ……………30

5. Оформлення курсової роботи ……………31

5.1.Загальні вимоги. ……………31

5.2. Нумерація розділів у роботі ……………33

    1. Ілюстрації та електрографічне копіювання ……………34

    2. Використання таблиць ………… 35

5.5. Оформлення посилань ……………37

6. Підготовка до захисту курсової роботи ……………………… … .38

6.1. Загальні вимоги до оцінки курсової роботи ……………38

6.2. Рецензування курсової роботи ……………41

6.3. Захист курсової роботи …………….41

6.4. Критерії оцінки курсової роботи 42

7. Тематика курсових робіт з економічної теорії …………44

    1. Тематика курсових робіт на 2009-2010 навчальний рік ……44

7.2Тематика курсових робіт на 2010-2011 навчальний рік 47

7.3Тематика курсових робіт на 2011-2012 навчальний рік …… 50

7.4Тематика курсових робіт на 2012-2013 навчальний рік … 54

7.5Тематика курсових робіт на 2013-2014 навчальний рік …… 57

  1. ДОДАТКИ.

8.1. Форма заяви на вибір теми курсової роботи ………………..62

8.2. Оформлення плану курсової роботи 63

8.3. Завдання до виконання курсової роботи 64

8.4. Примірний робочий план та зміст курсової роботи ………...66

8.5. Форми посилання на джерела ………………………………. 67

8.6. Титульна сторінка курсової роботи ………………………….77

8.6. Економічний моніторинг ……………………………………..78

Передмова

Навчальними планами вищих навчальних закладів передбачається участь студентів у науково-дослідницькій роботі. Майже дві третини студентів університету продовжує здобувати знання з економічних дисциплін за межами аудиторних занять. В університеті створені можливості для користування Інтернетом, електронною бібліотекою, читальними залами, величезним бібліотечним фондом - все це сприяє участі студентів у творчому пошуку знань. Студенти, що успішно встигають в часи проведення лекційних і практичних занять в позаурочний час ведуть підготовку курсових і контрольних робіт, готують реферати, повідомлення. Зокрема написання студентами курсових робіт з економічної теорії, є важливою ланкою у виробленні в студентів навичок самостійного вивчення науки, у глибокому засвоєнні положень, висновків, законів, надбанні досвіду самостійного одержання і нагромадження знань, що необхідно майбутньому дипломованому фахівцеві в його трудовій діяльності.

Глибокі зміни в різних сферах життя суспільства є рисою сучасного етапу в його розвитку. Таке становище не може не відображатися на економічній теорії й економічній освіті, що дає необхідні базисні навички для професійної діяльності. Сучасна економічна криза в Україні і серйозна дискредитація марксизму вимагають розробки нових підходів, концепцій, нової методології економічної теорії. Неспроможність сформованих в економічній науці поглядів і уявлень про світ, виробити теоретичний курс економічного розвитку, світова економічна криза сучасної економічної думки - це загальносвітова тенденція, що відзначається багатьма видатними вченими не лише України, країн Заходу, але і більшістю науковців світу.

Із самого початку вивчення економічних дисциплін, студент повинен усвідомити, що буде необхідна серйозна розумова діяльність у процесі самостійного вивчення й осмислення економічної літератури.

Студенти, що навчаються на факультетах фінансів і обліку та економіки і менеджменту, опановують курс чотирьох семестрів. Під час першої (осінньої) сесії вони слухають частину лекційного курсу, відвідують семінарські заняття і опановують порядок написання та оприлюднення наукових досліджень у вигляді рефератів, наукових повідомлень та підготовки презентацій з курсу Політичної економії. В II семестрі (під час весняної сесії) студенти захищають контрольну роботу, яку перед цим виконують самостійно, проводять розрахунки макроекономічних показників (ВВП, ВНП, Індекси цін та Індекси інфляції і т.д.). В третьому семестрі студенти здійснюють більш поглиблене вивчення курсу економічних дисциплін. На початку цього семестру вони вибирають тему курсової роботи. На II курсі (під час осінньої сесії) студенти захищають курсову роботу і складають іспит з Мікроекономіки. В останньому четвертому семестрі, студенти завершають вивчення економічних дисциплін освоєнням курсу Історії економіки та економічної думки. На четвертому курсі (восьмий семестр), після складання останніх семестрових іспитів студенти складають державний екзамен з Економічної теорії, який визначає оцінку знань з усіх теоретичних дисциплін, що вивчалися протягом перших чотирьох семестрів.

Саме тому все це накладає особливу відповідальність на студентів за вивчен­ня курсу Економічної теорії. Потрібно одночасно самостійно опанову­вати складні економічні категорії і закони, готуватись до заліку та іспи­ту і виконувати контрольну та курсову роботи. Це вимагає регулярної копіткої праці над конспектами, навчальною і науковою літературою.

В зв’язку з дотриманням вимог Болонської декларації, кількість часу на лекції скорочується, і це цілком природно. Тому головна увага повинна приділятись самостійній роботі студента над курсом. Для його опану­вання кожному студентові потрібно придбати комплекс навчально-методичної літератури з Політичної економії, Мікроекономіки, Макроекономіки, Історії економіки та економічної думки які включають як теоретичний виклад матеріалу так і методичні рекомендації що до вивчення дисциплін.