Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова робота фінанси.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
389.12 Кб
Скачать

38

ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД УКООПСПІЛКИ

«ПОЛТАВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ»

Кафедра фінансів

Чернявська О.В.

Нартова І.В.

Горбунова О.А.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО НАПИСАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ З ДИСЦИПЛІНИ «ФІНАНСИ»

ДЛЯ СТУДЕНТІВ НАПРЯМУ ПІДГОТОВКИ “ФІНАНСИ І КРЕДИТ” ДЕННОЇ ТА ЗАОЧНОЇ ФОРМ НАВЧАННЯ ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНОГО РІВНЯ «БАКАЛАВР»

Підлягає поверненню

до університету

Примірник № ______

ПОЛТАВА 2011

Автори: Чернявська О.В., д.е.н., професор кафедри фінансів Полтавського університету економіки і торгівлі

Нартова І.В., старший викладач кафедри фінансів Полтавського університету економіки і торгівлі

Горбунова О.А., магістр спеціальності „Фінанси” Полтавського університету економіки і торгівлі

Рецензенти: Пантелеймоненко А.О., д.е.н., професор кафедри грошового обігу і кредиту Полтавського університету економіки і торгівлі

Гончаренко В.В., д.е.н., професор кафедри фінансів Полтавського університету економіки і торгівлі

Методичні рекомендації обгово­рені та рекомендовані для вико­ристання в навчальному процесі на засіданні кафедри фінансів 30 листопада 2010 року, протокол № 3

Зав. кафедрою фінансів

----------------------------------------

д.е.н., професор Чернявська О.В.

„Узгоджено”

Декан факультету фінансів та обліку

_______ доц. Коросташов О.М.

„ ___ ” _______________ 2011р.

“Узгоджено”

Декан заочного факультету

_________ доц. Строчихін Ю.Ф.

“___ ” _______________ 2011р.

“Узгоджено”

Директор навчального центру

___________ доц. Герман Н.В.

“­___ ”_______________ 2011р.

“Узгоджено”

Начальник навчально-методичного центру

___________ доц. Огуй Н.І

“­___ ”_______________ 2011р.

ЗМІСТ

с.

Вступ

4

1. Вибір теми та складання плану курсової роботи

4

2. Заповнення та затвердження індивідуального завдання на курсову роботу

5

3. Підготовка до виконання курсової роботи

8

4. Загальні вимоги до оформлення курсової роботи

8

4.1. Структура та обсяги курсової роботи

8

4.2. Вимоги до друку

9

4.3. Оформлення допоміжних матеріалів і цитат

10

4.4. Оформлення списку використаних джерел

12

5.Особливості розкриття окремих розділів курсової роботи (зміст, завдання, додатки)

13

6. Критерії оцінювання і захист курсової роботи

22

7. Рекомендована тематика курсових робіт

25

8. Зразки планів курсових робіт з навчальної дисципліни „Фінанси”

29

Додатки

32

ВСТУП

Дисципліна „Фінанси” є нормативної дисципліною підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня „бакалавр” за галуззю знань „Економіка і підприємництво” з напряму „Фінанси і кредит” за програмою професійного спрямування „Фінанси”.

Навчальними планами підготовки фахівців з фінансів передбачено виконання курсової роботи з дисципліни “Фінанси”, як найефективнішої форми самостійної роботи студентів.

Метою курсової роботи є:

  • закріплення, поглиблення і розширення теоретичних знань здобутих у процесі вивчення дисципліни;

  • набуття практичних навичок творчої роботи із законодавчими, нормативними актами, науковими публікаціями, що характеризують фінансові процеси на різних рівнях господарювання: у сфері фінансів суб’єктів господарювання; державних фінансів; міжнародних фінансів; страхового й фінансового ринків;

  • розвиток практичних навичок у процесі аналізу та узагальненні цифрового матеріалу, застосування сучасних методів дослідження з використанням таблиць, графіків, діаграм;

  • удосконалення навичок критичної оцінки стану управління окремими аспектами фінансової діяльності на макро- та макрорівнях, розробці на цій основі обґрунтованих рекомендацій і пропозицій.

1. Вибір теми та складання плану курсової роботи

Кожен студент, відповідно до тематики курсових робіт, самостійно обирає тему курсової роботи з дисципліни “Фінанси”. Студент має право запропонувати тему курсової роботи, яка не зазначена в тематиці курсових робіт даної методичної розробки, в такому разі студент подає на кафедру заяву, в якій вказує назву та обґрунтування вибору бажаної теми курсової роботи, а також дані про підприємство, на матеріалах якого буде виконуватись робота або статистичні дані, на основі яких проводиться дослідження.

Закріплення теми курсової роботи для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр” денної форми навчання здійснюється за загальним списком, при цьому не допускається повторення тем в одній академічній групі.

Студенти освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр”, які навчаються без відриву від виробництва, варіант курсової роботи обирають за специфікою своєї професійної діяльності, галузевими особливостями господарюючого суб’єкта.

Затвердження тем курсових робіт здійснюється деканом факультету, а строк виконання – відповідно до графіку навчального процесу денної та заочної форм навчання .

Важливим етапом підготовки курсової роботи є складання плану її виконання. План курсової роботи з дисципліни «Фінанси» обов’язково повинен бути складним.

План наукового дослідження повинен розкривати його зміст, вказувати на напрямок пошуку вирішення поставлених завдань. Підготовка до складання плану курсової роботи розпочинається в процесі ознайомлення з нормативними та законодавчими документами, літературними джерелами за темою дослідження. Вдало складений план курсової роботи сприятиме правильному та цілеспрямованому вивченню літератури, зорієнтує студента при зборі і обробці практичного матеріалу, а також якісному написанню тексту роботи. План курсової роботи складається, як правило, з вступу, трьох розділів, висновків. В даній методичній розробці наведені зразки планів деяких тем курсових робіт.

Керівництво підготовкою і написанням курсової роботи здійснюється викладачами кафедри фінансів. Керівник затверджує план курсової роботи, надає методичну допомогу студенту, консультує з питань опрацювання літературних джерел, збору і обробки матеріалу, оформлення роботи, здійснює систематичний контроль за ходом виконання курсової роботи.

Якщо в процесі виконання курсової роботи виникає необхідність внесення змін і уточнень в план роботи, то вони узгоджуються з керівником.

Зразки оформлення титульної сторінки, плану, змісту курсової роботи наведено в додатках А, Б, В.

2. Заповнення та затвердження індивідуального завдання на курсову роботу

Індивідуальне завдання на виконання курсової роботи за затвердженою кафедрою фінансів формою укладається студентом, після чого затверджується керівником. У ньому вказуються об’єкт і предмет дослідження, мета і завдання курсової роботи, формулюються назви розділів, які визначають план курсової роботи.

ПОРАДИ ЩОДО ЗАПОВНЕННЯ ЗАВДАННЯ ДО ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Об’єктом дослідження є визначена частина дійсності – це процес або явище, що зумовлює проблемну ситуацію, яку обрано для вивчення. Об’єкт – це те, що досліджується і вказує на вивчення чого саме спрямована увага дослідника, він завжди вказаний вже в самій назві теми. Чітке виокремлення об’єкта дослідження дозволяє сконцентрувати увагу саме на ньому і не переключатись на більш широке коло питань і проблем поза межами об’єкта.

Предмет дослідження – це соціально-економічні закономірності функціонування та розвитку об’єкта, різноманітні його якості, властивості тощо. Наприклад, у темі «Фінансова політика як складова економічної політики держави»:

  • об’єкт дослідження (те, на вивчення чого воно спрямоване) – це фінансова політика;

  • предмет дослідження (які конкретно позиції підлягають вивченню в межах об’єкта) – це заходи, які виробляє уряд щодо фінансової політики як складової економічної політики держави.

Мета курсової роботи як наукового дослідження може полягати у визначенні напрямів подальшого розвитку чи шляхів вдосконалення об’єкта дослідження, його впливу на соціально-економічний розвиток тощо.

Для того, щоб досягти визначену мету, потрібно вирішити низку дослідницьких завдань, які зазначаються в індивідуальному завданні курсової роботи. Завдання встановлюють, які саме питання потрібно розкрити у відповідному розділі.

Ключові завдання дослідження наступні:

  • визначити сутність об’єкта дослідження, у тому числі розкрити підходи різних авторів та наукових шкіл,

  • охарактеризувати функції досліджуваного об’єкта,

  • розглянути класифікації,

  • розкрити основи організації управління об’єктом дослідження,

  • провести аналіз показників складу і структури,

  • виявити тенденції розвитку об’єкта дослідження,

  • встановити причини виявлених тенденцій, явищ, процесів,

  • дати якісну оцінку виявлених тенденцій, явищ, процесів,

  • охарактеризувати ключові сучасні проблеми, пов’язані з розвитком і функціонуванням об’єкта дослідження,

  • обґрунтувати шляхи вирішення виявлених проблем,

  • розкрити можливі напрями подальшого розвитку об’єкта дослідження.

Заповнюючи завдання, замість слів «об’єкт дослідження» потрібно вписувати конкретний об’єкт відповідно до теми курсової роботи.

У кінці індивідуального завдання студент ставить особистий підпис.

ПОРЯДОК ЗАТВЕРДЖЕННЯ ЗАВДАННЯ ДО ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ