Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul_1_ANTP.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
2.56 Mб
Скачать
  1. Як поділяються рівні автоматизації?

Перший (найнижчий) ступінь ієрархічної структури створюють типові технологічні процеси (механічні, гідродинамічні, теплові, масообмінні та хімічні) в окремому апаратурному оформленні і локальні системи автоматичного керування. Задача керування підсистемами в основному зводиться до локальної стабілізації технологічних параметрів типових процесів за допомогою АСР.

Основу другого ступеня ієрархії становлять агрегати, комплекси, АСК технологічними процесами (АСКТП) та ін. Агрегати і комплекси являють собою сукупність взаємопов'язаних окремих типових технологічних процесів та апаратів, у разі взаємодії яких виникають статично розподілені в часі збурення. На цьому ступені збільшуються складність і жорсткість зв'язків між апаратами, що потребує використання керуючих електронних обчислювальних машин (ЕОМ). Лише за такої умови можна досягти стійкої та надійної роботи системи, зменшення ймовірності аварійних зупинок і виконання технологічного процесу на високоефективному оптимальному рівні.

Третій (найвищий) ступінь ієрархічної структури становлять системи оперативного керування підприємством або сукупністю його підрозділів. Мета третього ступеня - організувати виробництво, планування та реалізацію продуктів. Такі системи називаються автоматизованими системами керування підприємством (АСКП).

  1. Яка класифікація асу за повнотою початкової інформації?

По повноті інформація буває частковою або комплексною (остання дасть всебічні вичерпні відомості про об'єкт і можливість безпосередньо приймати будь-які рішення; перша на практиці може використовуватися тільки в сукупності з іншою інформацією);

  1. Які існують методи опису асу?

Розробка АСУ починається з вивчення фізичних або фізикохімічних процесів . Опис його в аналітичній формі за допомогою ДР або різницевих рівняннь, за допомогою графів, за допомогою нейтронних мереж та нечіткої логіки

  1. Що називають алгоритмом функціонування асу?

Перед кожною системою керування ставиться мета, яку вона повинна забезпечити.

Перелук ф-цій, які виконує АСК, наз.алгоритмом функціонування.

Алгоритм функціонування системи можна подати у вигляді описової, математичної і структурно форми.

Описовою формою алгоритму є технологічний регламент.

Математична форма алгоритму- це ДР і передаточні ф-ції.

Структурна форма показує порядок передавання сигналів в АСУ.

  1. З яких етапів складається аналіз асу?

Основними етапами аналізу при розробці та вдосконаленні АСУ є наступні:

1. Постановка завдання - визначення об'єкта дослідження, формулювання цілей, формалізація критеріїв..

2. Структуризація - окреслення меж досліджуваної АСУ: виділення об'єкта дослідження із зовнішнього середовища (тобто слід визначити чим ми можемо управляти, а що вже є входами зовнішнього середовища), виділення окремих елементів АСУ і зв'язків між ними і зовнішнім середовищем у відповідності з поставленою метою управління.

3. Синтез математичних моделей АСУ, її підсистем і елементів. Це так звана структурна ідентифікація об'єкта дослідження (її ще називають ідентифікацією в широкому сенсі).

Завершальним етапом процесу ідентифікації є так звана параметрична ідентифікація (ідентифікація у вузькому сенсі), метою якої є уточнення параметрів структурних моделей, із залученням необхідних обсягів інформації, що відображає функціонування структурних моделей. Після уточнення параметрів моделі остання може бути використана в реальних дослідженнях і відповідної експлуатації. Теоретичний апарат параметричної ідентифікації добре розроблений і має потужне математичне і програмне забезпечення.

4. Прогноз і аналіз різних варіантів і вибір прийнятної траєкторії розвитку АСУ на базі отриманих математичних моделей.

Таким чином, застосування методології СА дозволяє більшу систему управління і загальну задачу управління розкласти на ряд елементів, знаходячи оптимальне (прийнятне) рішення. Потім ці елементи об'єднують і синтезують (інтегрують) на їх основі оптимальну АСУ, що здійснює оптимальну реалізацію спільного завдання управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]