Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul_1_ANTP.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
2.56 Mб
Скачать
  1. Що відноситься до технологічних об’єктів управління?

До ТОУ відносять як окремі технологічні агрегати і установки, що реалізовують локальний технологічний процес, так і цілі виробництва (ділянки, цехи). Існують «супер-ТОУ» - установки, що включають сотні технологічних апаратів (на нафтопереробних заводах).

Об’єктами керування є:

  1. Апарати, в яких протікають технологічні процеси (нагрівання, сушка).

  2. Окремі виробництва (сірчаної кислоти, каучука).

  3. Підприємства.

Галузі промисловості

  1. Що є метою управління неперервним технологічним процесом?

Технологічним обєктом керування –технологічний процес який реалізовано на відповідному технологічному обладнанні і який підлягає автоматичному управліню. Технологічний процес- це частина виробничого процесу, яка включаєв себе цілонаправлені дії на зміну предмету праці і перетворення його в продукцію. Мета управління забезпечити оптимальне значення критерія управління.

  1. Які особливості сучасних хіміко-технологічних процесів як об’єктів управління?

Сучасні хіміко-технологічні процеси відзначаються складністю та високою швидкістю протікання, а також чутливістю до відхилення режимних параметрів від нормальних значень, шкідливістю умов роботи, вибухо- та пожежонебезпечністю перероблюваних речовин. Зі збільшенням навантаження апаратів, потужності машин виконувати технологічні процеси при високих і надвисоких тисках та температурах (близьких до критичних значень), а також швидкостях хімічних реакцій з використанням ручного керування неможливо. У таких умовах навіть досвідчений працівник не може своєчасно вплинути на процес у разі відхилення його від норми, а це може призвести до втрати якості готової продукції, псування сировини, допоміжних речовин, наприклад каталізаторів, а також до аварійних ситуацій, включаючи пожежі, вибухи, викиди великої кількості шкідливих речовин у навколишнє середовище. Деякі технологічні процеси можна виконувати лише при їх повній автоматизації.

  1. За якими ознаками класифікують хіміко-технологічні процеси як об’єкти управління?

1.По тоннажу продукції і структурі асортименту

2.По характеру тимчасового режиму функціонування

3.По мірі важливості ТОУ у виробництві.

4.По інформаційній ємкості ТОУ

5.По характеру параметрів управління.

6.За типом технологічного процесу.

  1. Яка класифікація хіміко-технологічних процесів як об’єктів управління?

1.По тоннажу продукції і структурі асортименту:

•Великотоннажні ТОУ - орієнтовані на продукцію конкретної,фіксированной номенклатури зобсягами випуску: сотні - десятки тисяч тонн.

•Малотоннажні ТОУ - орієнтовані на випуск продукції всілякою і швидко змінною номенклатури, з обсягами випуску: грами - десятки тонн.

2.По характеру тимчасового режиму функціонування:

•ТОУ періодичної дії - ТОУ, в яких апарати (ТО) працюють в циклічному режимі, а технологічні процеси (ТП) є послідовністю технологічних і організаційних операцій, що мають кінцеву тривалість. Терміну «періодичний процес», прийнятому в хімічній технології відповідає загальносистемний термін « дискретний процес».

•ТОУ безперервної дії - ТОУ, в яких апарати працюють безперервно на вхід апарату безперервно подаються вихідні реагенти, на виході апарату безперервно відводяться вихідні продукти а технологічний процес ведеться в сталому режимі.

•ТОУ напівбезперервної дії - ТОУ, в яких апарати функціонують безперервно лише в межах інтервалу часу, необхідного для переробки кінцевої порції сировини або проміжного продукту. У цих межах в апарати безперервно подаються вихідні реагенти, а з виходів - безперервно відводяться продукти. Технологічні процеси ведуться в сталому режимі. Між інтервалами часу роботи апарати знаходяться в режимі чекання.

3.По мірі важливость ТОУ у виробництві: Основні ТОУ-для реалізації основних технологічних процесів вир-ва; Допоміжні ТОУ-до допоміжних ТОУ відносять процеси і устаткування для тимчасового зберігання вихідних реагентів, проміжних і кінцевих продуктів, здійснення транспортних операцій.

4.По інформаційній ємності ТОУ: мінімальної (10-40); малі (41-160); середньої (161-650); Підвищеної (651-2500); високої (2500 і вище)

5.По характеру параметрів управління: ТОУ з зосередженими параметрами; ТОУ з розподіленими параметрами;

6. По типу технологічного процесу: гідромеханічні процеси; теплові процеси; масообмінні процеси; механічні процеси; хімічні процеси.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]