Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul_1_ANTP.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
2.56 Mб
Скачать
  1. Які переваги застосування автоматизації технологічних процесів?

Переваги АСУТП: - Підвищення якості та кількості продукції, що випускається. -Безпомилкове виконання складних завдань без використання людського фактора. - Мінімізація робочих місць (до операторів, сервісного і обслуговуючого персоналу). - Можливість обробки величезної кількості даних. - Оптимальне використання ресурсівна виробництві. - Комплексне взаємодія між об'єктами виробництва. - Надійність вреагуванні на нестандартні ситуації (аварія)

Або

Автоматизована система управління технологічними процесами - сукупність апаратно-програмних засобів, що здійснюють контроль і управління виробничими і технологічними процесами; підтримують зворотний зв'язок і активно впливають на хід процесу при відхиленні його від заданих параметрів; забезпечують регулювання та оптимізацію керованого процесу. Не існує галузі промисловості, в якій не було б потреби застосування автоматизації технологічних процесів. Одними з головних переваг АСУ ТП є зниження, аж до повного виключення, впливу так званого людського фактора на керований процес, скорочення персоналу, мінімізація витрат сировини, підвищення якості вихідного продукту, і в кінцевому результаті - суттєве підвищення ефективності виробництва.Основні функції, що їх подібними системами, включають в себе контроль і управління, обмін даними, обробку, накопичення і зберігання інформації, формування сигналів тривог, побудова графіків і звітів. Впровадження АСУ ТП набуває широкого поширення в різних секторах вітчизняної економіки, таких як нафтова і газова промисловість, хімія і нафтохімія, металургія, енергетика. Останнім часом АСУ ТП починають проникати в такі сфери, як управління дорожнім рухом, медицина, машинобудування, ЖКГ. Окремий напрямок їх застосування становить військова та космічна техніка, де системи автоматизації використовуються як вбудованих засобів контролю та управління.

  1. Дайте визначення автоматизованої системи управління?

(АСУ) - система, що грунтується на комплексному використанні технічних, математичних, інформаційних та організаційних засобів для управління складними технічними й економічними об'єктами. В період науково-технічної революції безперервно й швидко зростає складність управління і планування соціалістичною економікою й тех. об'єктами. Впровадження АСУ зумовлене необхідністю вдосконалення системи управління і планування нар. г-вом та підвищення економічної ефективності соціалістичного виробництва. Тех. передумовою для побудови АСУ було створення і пром. виробн. електронних обчислювальних машин (ЕОМ), а згодом і комплексних систем обробки даних. Залежно від об'єкта управління АСУ поділяють на автоматизовані системи управління технологічними процесами (АСУТП) і автоматизовані системи орг. управління (АСОУ) різних класів: автоматизовані системи управління підприємством (АСУП), галузеві автоматизовані системи управління (ГАСУ), територіальні автоматизовані системи управління (республіканські автоматизовані системи (РАС), спеціалізовані автоматизовані системи управління функціональних органів управління нар. г-вом - планових, статистичних (див Автоматизована система державної статистики), фінансових тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]