Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основні полож розробки родовищ корисних копалин...docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
364.17 Кб
Скачать

Похилі гірничі виробки

Похилий ствол шахти (похила шахта) - те ж саме, що і вертикальний ствол шахти, але пройдений під деяким кутом до горизонту.

Розрізняють похилі шахти зі скіповим та конвеєрним підйомом. Перші проходять під кутом 30°-50°, а другі - під кутами 15°-18°.

Підняттєвий ~ похила або вертикальна гірнича виробка, яка не має безпосереднього виходу на денну поверхню і пройдена між горизонтами з метою пересування людей, провітрювання, перепуску корисних копалин або породи, доставки матеріалів та устаткування на підповерх та інше. (На шахтах часто підняттєві називають гезенками, що зовсім не відповідає дійсності.

Гезенк - це виробка, яка проходиться зверху вниз. Підняттєвий, як правило, проходять знизу - вгору.).

Залежно від функцій, які вони виконують, підняттєві називають: ходовими, вентиляційними, перепускними, відрізними, матеріальними. Часто один підняттєвий виконує декілька функцій: пересування людей, провітрювання, доставка матеріалів тощо.

Підняттєві звичайно проходять прямокутної або круглої форми у поперечному перерізі і, залежно від функцій, які вони виконують, відповідним чином устатковують. Наприклад, у ходовому підняттєвому роблять запобіжні помости і драбини, верхню частину перепускного перекривають грохотною решіткою з метою безпеки і запобігання попадання крупних кусків, а в нижній частині будують вантажний пристрій - люк.

У блоках із великими запасами корисних копалин матеріальні підняттєві устатковують ліфтовими підйомниками для підйому та спуску людей, доставки матеріалів та устаткування.

У гірничих виробках розрізняють такі елементи: устя - початок виробки, вибій - кінець виробки.

У горизонтальних виробках називають: бокові вертикальні стінки боками, низ виробки - підошвою верх - покрівлею.

Гірничі виробки проходять різної форми поперечного перерізу: прямокутного, трапецієвидного, куполоподібного (склепіння), підковоподібного, круглого і рідко еліптичного.

Форму поперечного перерізу виробки вибирають залежно від напрямку величини гірничого тиску і типу кріплення, яке застосовується. Наприклад, дерев'яне кріплення потребує прямокутної або трапецієвидної форми поперечного перерізу, а бетонне кріплення - круглої або у вигляді склепіння.

Розміри поперечного перерізу гірничих виробок визначають, виходячи з умов розміщення устаткування, пристроїв, які б могли працювати без порушень правил безпеки.

На рис.4. наведено приклад визначення розмірів відкотної виробки. При цьому мінімальні розміри: вільного проходу людей, зазори між відкотними посудинами і кріпленням, висота підвіски контактного проводу визначені, виходячи з вимог "Правил безпеки".

Рис.4. Січення відкотної виробки

Розміри бурових виробок визначають, враховуючи розташування бурового устаткування (бурових установок) і безпечне його обслуговування.

З метою уніфікації і зручності на сучасних гірничих підприємствах розробляють типові перерізи розповсюджених гірничих виробок залежно від характеристики порід, типу кріплення і призначення.

У загальному вигляді розмір виробки визначається так:

Ширина "В"

B1=b1+b2+b3, м (одноколійної); (1.1)

B1=b1+b2+b3+b4, м (двоколійної),

де b1 - зазор для проходу людей (правила вимагають b1 ≥ 0,7 м на рівні 1,8м від підошви); b2 - ширина рухомого складу (вагона, електровоза), м; b3- - зазор між рухомим складом (вагоном, електровозом) та кріпленням, м (правила вимагають 0,2 м при бетонному кріпленні та 0,25 м - при дерев'яному); b4 - зазор між рухомим складом (між вагонами чи електровозами, b4≥0,2 м). Висота виробки "Н1"

Н1=h1+h2+h3,м (1.2)

де h1 - висота баластного шару (від підошви до головки рейки), м; h2 - відстань від головки рейки до контактного проводу (не<1,8 м); h3 - відстань між підвіскою контактного проводу та покрівлею.