Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Харчування и здоровя лекція №4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
213.8 Кб
Скачать

2. Шлях до здоров'я через правильно харчування в наші дні

Ми живемо у важкий час. Особливо дає про себе знати повсякденна напруга сучасній людині середніх років, яка відображається у швидкому зношенні і руйнуванні організму. Причиною багатьох захворювань, у тому числі хронічних, як стверджують лікарі є неправи­льне харчування. Список цих захворювань очолюють: атеросклероз, ожиріння, високий кров'яний тиск, цукровий діабет, серцеві напади, рак та ін.

У кожного з нас ще з дитинства виробився певний стереотип харчування. Сьогодні внаслідок економічної нестабільності, зниження матеріального рівня життя багатьох громадян харчовий раціон дуже збіднів. Але прикро те, що ми, з властивою нам наполегливістю все ж ухитряємося їсти не ті продукти, які нам корисні, а навпаки. Та й щодо норм, культури харчування можна поставити багато знаків питання.

Соціально прийняті норми харчування передусім залежать від рівня розвитку, який переживає суспільство, національних традицій, кліматичних умов і, нарешті, індивідуальних особливостей людей: віку, стану здоров'я, способу життя, звичок, релігійних переконань.

Та й раніше, у важкі часи, яких у нас було немало, харчування вважалося достатнім, якщо воно мінімально підтримувало сили організму. Тому найбільшу цінність являли собою висококалорійні продукти — жири, вуглеводи (хліб), м'ясо, необхідні для поновлення енергетичних витрат. Якщо десятки мільйонів у перше тридцятиліття радянської влади стали прямими жертвами голоду, то навіть у відносно "ситих" п’ятдесятих, раціон основної маси народу залишався вкрай далеким від дієтологічно обґрунтованих норм.

Психологічні фактори, свіжа ще пам'ять про пережиті голодні роки підштовхнули до переїдання, тим більше, що вуглеводні продукти (цукор, хліб, мучні вироби) стали нарешті загальнодоступними. У цих умовах стало звичайним "крохмальне ожиріння", яке спричиняється до діабету, серцево-судинних та інших захворювань.

Слід пам'ятати, що неправильно підібрана їжа не тільки впливає на травний тракт, подразнюючи його, викликаючи в ньому запалення, виразки або новоутворення. але також впливає на біохімію організму в цілому. Вираз: "Ми суть те, що ми їмо" — справедливий як у давнину, так і сьогодні. Людина, котра живе на хлібі, м'ясі, м'ясних підливках, картоплі, каві і спиртних напоях, плюс таких приправах, як перець, гірчиця і оцет, кінець-кінцем розплачується хронічними патологічними зрушеннями в організмі.

Неправильне харчування, переїдання, прагнення забезпечити погреби організму в поживних речовинах за рахунок кількості, а не їх якості, спричиняють:

  • підвищений механічний і фізичний вплив на опорно-руховий апарат і серцево-судинну систему;

схильність до варикозного розширення вен, тромбозів, емболії, утрудненого дихання;

— схильність до утворення грижі, серцевої недостатності;

  • підвищену схильність до інфекційних захворювань, захворювань шкіри:

— збільшення небезпеки ускладнень і смертності: при хірургічних захворюваннях;

підвищення тиску;

захворювання, пов'язані з порушенням обміну речовин;

діабет;

захворювання нирок, камені в жовчних протоках:

нервово-психічні захворювання;

ускладнення під час вагітності й пологів;

зменшення тривалості життя та ін.

Існує багато факторів, що впливають на наші стереотипи харчування. Деякі з них ми можемо контролювати, а деякі не підлягають нашому контролю (див. схему № 6). Важливо, щоб кожен навчився розпізнавати ті фактори, які грають певну роль в їхньому житті: позитивну чи негативну. Узагалі кожній людині потрібно усвідомити, що вона може приймати самостійно правильні рішення, зокрема щодо вибору продуктів харчування.