Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Харчування и здоровя лекція №4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
213.8 Кб
Скачать

Фактори, що впливають на вибір продуктів харчуванні

В артість

Особисті пристрасті й упередження

Етнічне оточення

С мак

Релігія

Вплив ровесників

Упаковка

Фактори, що впливають на вибір

продуктів харчування

 

Енергетична цінність

Зручність у приготуванні

Емоції

Реклама

Склад продукту

(вміст білків, жирів,

вуглеводів, вітамінів,

мікроелементів

Родинні зв’язки і спосіб життя

Настрій

Аналіз негативних стереотипів харчування сучасної людини дозволив визначити такі помилки:

Помилка 1-ша: Ми неправильно вибираємо їжу. Неповноцінність їжі пов'язана з від­сутню достатньої кількості вітамінів, що містяться у свіжих овочах та фруктах, клітковини, повноцінного білка, молока і риби. Але в нашому раціоні надмірна кількість білого хліба, тістечок та інших борошняних виробів.

Помилка 2-га: Ми намагаємося вживати багато жирної їжі. При добовій нормі 80 г, людина з'їдає в середньому 132 г жиру, що створює реальну небезпеку для здоров'я.

Помилка 3-тя: Ми нехтуємо природними запасами рідини — водою. Натомість вво­димо в організм багато алкоголю і солодких напоїв.

Помилка 4-та: Ми неправильно готуємо їжу. Зловживаємо кухонною сіллю, жаре­ним і вареним навіть тоді, коли цього можна було б уникнути.

Помилка 5-та: Ми харчуємося без урахування досягнутого віку. Дорослі не ліміту­ють прийом їжі і не привчають до цього дітей. Люди похилого віку забувають про те, що їм необхідно обмежити харчування через зменшення витрат енергії.

Помилка 6-та: Ми погано знаємо про основи здорового харчування. Наука має вели­ку кількість даних про раціональне харчування, але більшість людей, на жаль, користуються ними мало.

3. Клімат і харчування

В умовах суворого холодного клімату вимагається один вид харчування, а в жаркому кліматі — інший. Деякою мірою можна погодитися з тим, що люди бувають здоровіші, коли їдять те, що їли їх предки.

Холодна мої ода або холодний клімат передбачають сніданки, обіди і печері, складені з калорійних продуктів, які легко засвоюються. Не слід вживати на сніданок печені пиріжки і м'ясо, як це роблять деякі американці й нанайці.

Обіди в умовах холодного клімату можуть складатися з двох страв: багатої гарячої страви овочевого супу; компоту; звареного рису або іншої круп'яної або білкової страв.

Страви на вечерю повинні містити рівну кількість свіжої сирої їжі та їжі, яка зварена на пару або у воді.

Жарка погода і теплий клімат вимагають холодної їжі. Людина, котра живе в жаркому кліматі, вживає в їжу у великій кількості сирі фрукти.

Без сумніву, в жаркому кліматі не слід харчуватися жирною їжею: страви з цукром також не рекомендуються. У літній період у спеку не потрібно зовсім вживати м'ясо, навіть горіхи не бажані.

Солодкі фрукти, такі, як фініки, фіги та ізюм, не рекомендується використовувати в їжу плітку. їх можна їсти тільки на вечерю, коли не так спекотно. Фрукти, особливо ті, які захищені щільною шкірочкою, такі, як апельсини, виноград, ананаси і дині, не шкідливі. Фрукти, зрозуміло, вживають тільки свіжі й чисті.

Люди, які дотримуються такої дієти, хоч і живуть у тропічному кліматі, не хворіють інфекційними захворюваннями.

Розумне харчування населення, яке відповідає клімату і погоді, зробить будь-яке суспільство більш здоровим і щасливим.