Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБД и Зас. Колобок..docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
94.5 Кб
Скачать

13. Трьохрівнева Архітектура процесу проектування бд.

Трьохрівнева Архітектура (інфологічний, даталогічний та фізичний рівні) дозволяє забезпечити незалежність збережених даних від програм, що їх використовують. АБД може при необхідності переписати збережені дані на інші носії інформації і (або) реорганізувати їхню фізичну структуру, змінивши лише фізичну модель даних. АБД може підключити до системи будь-яке число нових користувачів (нових додатків), доповнивши, якщо треба, даталогічну модель. Зазначені зміни фізичної і даталогічної моделей не будуть замічені існуючими користувачами системи (виявляться "прозорими" для них), так само як не будуть замічені і нові користувачі. Отже, незалежність даних забезпечує можливість розвитку системи баз даних без руйнування існуючих додатків.

Існує трирівнева система організації СКБД ANSI-SPARC, при якій існує незалежний рівень для ізоляції програми від особливостей представлення даних на нижчому рівні.

Рівні:

Зовнішній — представлення БД з точки зору користувача.

Концептуальний — узагальнене представлення БД, описує які дані зберігаються в БД і зв'язки між ними. Підтримує зовнішні представлення, підтримується внутрішнім рівнем.

Внутрішній — фізичне представлення БД в комп'ютері.

Логічна незалежність — повна захищеність зовнішніх моделей від змін, що вносяться в концептуальну модель.

Фізична незалежність — захищеність концептуальної моделі від змін, які вносяться у внутрішню модель.

14. Задачі етапу інфологічного моделювання

Інфологічний етап проектування БД. Мета інфологічного етапу проектування полягає в одержанні семантичних (концептуальних) моделей, що відбивають предметну область і інформаційні потреби користувачів, поняття про предмети, факти і події, якими буде оперувати дана інформаційна система. Як інструмент для побудови семантичних моделей даних та уніфікованого представлення даних, незалежного від реалізуючого його програмного забезпечення, на етапі інфологічного проектування застосовується неформальна модель "сутність-зв'язок" (entity-relationship model, ER - model). Модель "сутність-зв'язок" ґрунтується на опорній семантичній інформації про реальний світ і призначена для логічного представлення даних у контексті їхнього взаємозв'язку з іншими даними. З моделі "сутність-зв'язок" можуть бути породжені всі існуючі моделі даних (ієрархічна, мережна, реляційна, об'єктна), тому вона є найбільш загальною. Моделювання предметної області базується на використанні графічних діаграм, що включають невелике число різнорідних компонентів. Модель "сутність-зв'язок" не визначає операцій над даними й обмежується описом тільки їхньої логічної структури.

Задача: Облік мешканців готелю.

^ Структура основної таблиці:

Номер кімнати, Прізвище, Ім'я, По батькові, Паспорт, Серія, Дата поселення, Дата виїзду, Мета поселення, Вартість проживання.

Довідник кімнат:

Номер кімнати, Поверх, Кількість місць у кімнаті, Номер класу.

Запити:

1. Список тих, що проживають на одному поверсі й заселилися в конкретну дату.

2. Список тих, що проживають у номерах 1-го класу.

3. Прізвище людини, що заплатила найбільшу суму за проживання.

4. Список проживаючих у готелі на поточну дату.

Етапи проектування і створення БД визначаються наступною послідовністю:

· побудова інформаційно-логічної моделі даних предметної галузі;

· визначення логічної структури РБД;

· конструювання таблиць БД;

· створення схеми даних;

· введення даних у таблиці (створення записів);

· розробка необхідних форм, запитів, макросів, модулів, звітів;

· розробка призначеного для користувача інтерфейсу.