Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБД и Зас. Колобок..docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
94.5 Кб
Скачать

Універсального відношення бази даних читального залу

Шифр книги

Cod_book

Кожна книга має унікальний шифр.

Код розділу

Cod_rozdil

Кожен предметний розділ має унікальний шифр

Назва розділу

Name_rozdil

Назва предметного розділу

Назва твору

Name

Кожен твір має назву

Автор

Author

Письменник, що написав твір.

 

що підтримують автоматизоване проектування реляційних баз даних.

Головними поняттями ER-моделі є сутність, зв'язок і атрибут. У діаграмах ER-моделі сутність подається у вигляді прямокутника, що містить ім'я сутності. При цьому ім'я сутності - це ім'я типу, а не деякого конкретного екземпляра цього типу.

21 Класифікація моделей даних.

Класифікація Баз Даних (БД)

Існує величезна кількість різновидів баз даних, що відрізняються за різними критеріями (наприклад, в «Енциклопедії технологій баз даних» М. Р. Когаловского визначаються понад 50 видів База Даних).

Укажемо тільки основні класифікації.

По моделі даних:

Ієрархічна модель бази даних складається з об'єктів з покажчиками від батьківських об'єктів до нащадків, з'єднуючи разом зв'язану інформацію..

До основних поняттів мережної моделі бази даних ставляться: рівень, елемент (вузол), зв'язок. Вузол — це сукупність атрибутів даних, що описують деякий об'єкт. На схемі ієрархічного дерева вузли представляються вершинами графа.

Реляційна база даних — база даних, заснована на реляційній моделі даних. Термін «реляційний» означає, що теорія заснована на математичнім понятті відношення (relation). У якості неформального синоніма терміну «відношення» частіше зустрічається слово таблиця

Об'єктно-орієнтована база даних — база даних, у якій дані оформлені у вигляді моделей об'єктів, що включають прикладні програми, які управляються зовнішніми подіями. Результатом сполучення можливостей (особливостей) баз даних і можливостей об'єктно-орієнтованих мов програмування є Об'єктно-орієнтовані системи керування базами даних (ООСКБД).

За технологією зберігання:

База Даних у вторинній пам'яті (традиційні) База Даних в оперативній пам'яті (in-memory databases) База Даних у третинній пам'яті (tertiary databases)

По вмісту:

Географічні Історичні Наукові Мультимедійні і т. д.

По ступеню распределенности:

Централізовані (зосереджені)

Розподілені. Розподілені бази даних (РБД) — сукупність логічно взаємозалежних баз даних, розподілених у комп'ютерній мережі