Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБД и Зас. Колобок..docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
94.5 Кб
Скачать

9. Класифікація сутностей

Сутність - будь-який конкретний чи абстрактний об'єкт до розглянутої предметної області. Сутності - це базові типи інформації, які зберігаються в БД (в реляційної БД кожної сутності призначається таблиця). До сутностей можуть належати: студенти, клієнти, підрозділи і т.д. Екземпляр сутності і тип сутності - це різні поняття. Поняття тип сутності відноситься до набору однорідних особистостей, предметів або подій, які виступають як ціле (наприклад, студент, клієнт і т.д.). Екземпляр сутності відноситься, наприклад, до конкретної особистості в наборі. Типом сутності може бути студент, а екземпляром - Петров, Сидоров і т. д.

Класифікація сутностей в IDEF1X. Залежні і незалежні сутності.

При розробці моделі, найчастіше, доводиться стикатися з сутностями, унікальність яких залежить від значень атрибуту зовнішнього ключа. Для цих сутностей (для унікального визначення кожного сутності) зовнішній ключ може бути частиною первинного ключа дочірнього об'єкта.

Дочірня сутність, унікальність якої залежить від атрибуту зовнішнього ключа, називається залежною сутністю. У прикладі на рис.1 сутність СПІВРОБІТНИК є залежною сутністю тому, що його ідентифікація залежить від сутності ВІДДІЛ. У позначеннях IDEF1X залежні сутності представлені у вигляді закруглених прямокутників.

Залежні сутності далі класифікуються на сутності, які не можуть існувати без батьківського сутності і сутності, які не можуть бути ідентифіковані без використання ключа батька (сутності, залежні від ідентифікації). Сутність СПІВРОБІТНИК належить до другого типу залежних сутностей, так як співробітники можуть існувати і без відділу.

Навпаки, існують ситуації в яких сутність залежить від існування іншої сутності. Розглянемо дві сутності: ЗАПИТ, використовуваний для відстеження запитів покупців, і ПОЗИЦІЯ ЗАПИТУ, який відстежує окремі елементи у запиті. Зв'язок між цими двома сутностями може бути виражена у вигляді ЗАПИТ <містить> один або кілька ПОЗИЦІЙ ЗАПИТУ. У цьому випадку, ПОЗИЦІЯ ЗАПИТУ залежить від існування ЗАМОВЛЕННЯ.

Сутності, що не залежать при ідентифікації від інших об'єктів в моделі, називаються незалежними сутностями. У вищеописаному прикладі сутність ВІДДІЛ можна вважати незалежною. У IDEF1X незалежні сутності представлені у вигляді прямокутників.

10. Мова інфологічного моделювання, як мова опису…

Між двома сутностями А й В можливі чотири види зв'язків:

перший тип - зв'язок ОДИН-ДО-ОДНОГО (1:1): за допомогою та-кого відображения подають такий тип зв'язку, коли в кожний мо-мент часу кожний екземпляр елемента, від якого направлений зв'язок, ідентифікує один і тільки один екземпляр елемента, до якого направлений зв'язок, при цьому ця ідентифікація є унікальною в обох напрямках. Приклад відображения 1:1 приве-дено на рис.2.2. Якщо відомо значення А , то однозначно визна-чається і значення В. І навпаки.

другий тип - зв'язок ОДИН-ДО-БАГАТЬОХ (1:Б): якщо екземпляр елемента даних, від якого направлений зв'язок, ідентифікує деяке число екземплярів елементів даних, до яких направлений зв'язок, причому ідентифікація в даному напрямку не обов'язково є унікальною, то таке відображення називається ОДИН-ДО-БАГАТЬОХ (1:Б). Прикладом такого відношення (рис.2.3) може бути НОМЕР ВІДДІЛУ - ТАБЕЛЬНІ НОМЕРИ ПРАЦЮЮЧИХ. У відділі працює багато службовців, але кожний працюючий відноситься тільки до одного відділу.

Оскільки між двома сутностями можливі зв'язки в обох направ-леннях, то існує ще два типи зв'язків БАГАТО-ДО-ОДНОГО (Б:1) і БАГАТО-ДО-БАГАТЬОХ (Б:Б). Відображення Б:1 є аналогічним відображенням 1:Б.

Існує три типа асоціацій:

- асоціація типу 1 (проста);

- асоціація типу М (складна);

- асоціація типу С (умовна).

В простій асоціації типу 1 (рис.2.5) екземпляр елемента даних, від якого направлено зв'язок, ідентифікує один і лише один екземпляр елемента даних, до якого направлено зв'язок. Ця ідентифікація є унікальною й визначає функціональну залежність.

В складній асоціації типу М (рис.2.6) екземпляр елемента даних, від якого направлено зв'язок, ідентифікує деяке число екземплярів елементів даних, до яких направлено зв'язок. Ідентифікація є багатозначною залежністю і не обов'язково унікальною. При цьому зв'язок в оберненому напрямку не розглядається.

В умовній асоціації типу С (рис.2.7) для даного екземпляра елемента даних, від якого спрямований зв'язок, може не існувати відповідного екземпляра елемента даних, до якого спрямований зв'язок. Якщо він існує, то відноситься до єдиного екземпляра елемента даних. Наприклад, ПІБ РОБІТНИКА і ДАТА ЗВІЛЬНЕННЯ.

Для підвищення ілюстративності аналізуємих зв'язків застосовується мова інфологічного моделювання (МІМ), у якій сутності й асоціації подають пропозиціями виду:

СУТНІСТЬ (атрибут 1, атрибут 2 , ... , атрибут n)

АСОЦІАЦІЯ[СУТНІСТЬ S1, СУТНІСТЬ S2, ...](атрибут 1, атрибут2, ... , атрибут n)

де S - ступінь зв'язку, а атрибути, що входять у ключ, повинні бути відзначені за допомогою підкреслення.

Для виявлення зв'язків між сутностями необхідно, як мінімум, визначити самі сутності. Але це не проста задача, тому що в різних предметних областях один і той же об'єкт може бути сутністю, атрибутом або асоціацією.