Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КонспММ_Баб.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
905.22 Кб
Скачать

Міжнародні дослідження менеджменту Основні напрямки досліджень міжнародної підприємницької діяльності

  1. Культурно-порівняльні дослідження менеджменту.

  2. Міжнародні дослідження менеджменту:

  • міжнародний менеджмент (international management):

    • іноземний менеджмент (атомістична перспектива)

    • менеджмент ТНК (холістична перспектива);

  • міжнародна економіка підприємства (international business).

Вихідний пункт міжкультурних досліджень менеджменту – умови для ведення підприємницької діяльності та стилі менеджменту, що переважають в окремих країнах/культурах, а також способи пристосування до цих умов підприємств, які ставлять за мету здійснення діяльності у цих країнах.

Головний об’єкт вивчення міжкультурного менеджменту – різні культури світу. Він базується на припущенні, що особливість міжнародної підприємницької діяльності полягає, перш за все, у функціонуванні підприємства в інших культурних умовах.

Цілі культурно-порівняльних досліджень

  • виявлення та опис відмінних і спільних рис процесів у менеджменті та поведінки, характерної для менеджерів у різних культурах;

  • класифікація і групування країн за культурно обумовленими характерними для менеджменту особливостями;

  • формулювання гіпотез і теорій про взаємозв’язок між практикою менеджменту та його культурним оточенням;

  • перевірка моделей менеджменту і теорій управління на їхню універсальність (можливість застосування щодо різних культур);

  • формулювання порад менеджерам щодо моделей поведінки, що сприяють успіху.

Основні напрямки

  • універсальний напрямок (його представники вважають, що принципи менеджменту не залежать від культурних умов і діють за будь-яких обставин. Переважно поділяють такий погляд науковці, які значною мірою перебувають під впливом власної культури і мають невеликий досвід міжнародної діяльності);

  • культурологічний напрямок (його представники стверджують, що різні культурні умови, системи цінностей і мотиви потребують використання різних стилів менеджерів. Такої думки дотримуються переважно вчені, які мають професійний досвід роботи в інших країнах).

Таким чином, порівняльні міжкультурні дослідження – методологічна основа міжнародного менеджменту.

Міжнародні дослідження менеджменту базуються на вивченні мотивів виходу окремих підприємств на міжнародні ринки та шляхів досягнення конкурентних переваг порівняно з підприємствами, що діють у національному масштабі.

Міжнародний менеджмент базується на тому, що особливість міжнародної підприємницької діяльності полягає, перш за все, у трансфері ресурсів в інші країни.

Основний об’єкт дослідження – підприємства, що займаються міжнародною діяльністю.

Основна мета міжнародних досліджень менеджменту – вивчення і надання пропозицій підприємствам щодо здійснення діяльності з організації процесів взаємообміну між країнами, які діють у міжнародному масштабі.

Міжнародна економіка підприємства (міжнародний бізнес) вивчає вплив інтернаціоналізації на виконання окремих функцій підприємством, серед яких: маркетинг, фінансування, бухгалтерський облік і виробництво.

Міжнародне управління підприємством (міжнародний менеджмент) обмежується суто функціями управління певного підприємства.

Теоретик міжнародного менеджменту Х.Перлмуттер розробив типологію, що за початковими літерами концепцій має назву ЕПГ або ЕПРГ. Типологія Х.Перлмуттера справила значний вплив на міжнародні дослідження менеджменту і стала їхньою найважливішою теоретичною основою.