Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародна інвестиційна діяльність (Конспект Те...doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.34 Mб
Скачать

10.2. Інвестиційні стратегії в міжнародному портфельному інвестуванні

Сучасна інвестиційна діяльність безпосередньо пов’язана з так званою «портфельною теорією». Вона базується на тому, що більшість інвесторів вибирають для інвестиційної діяльності більш ніж один об’єкт реального чи фінансового інвестування, тобто, формують певну їх сукупність. Цілеспрямований підбір таких об’єктів представляє формування інвестиційного портфеля.

Інвестиційний портфель представляє собою цілеспрямовано сформовану сукупність об’єктів реального чи фінансового інвестування, що призначаються для здійснення інвестиційної діяльності відповідно до розробленої інвестиційної стратегії компанії.

Інвестиційна діяльність компанії чи фірми представляє собою досить тривалий час і тому має здійснюватися з урахуванням певної перспективи. Формування напрямків цієї діяльності з урахуванням перспективи представляє процес розробки інвестиційної стратегії.

Основною метою формування інвестиційного портфеля компанії є забезпечення реалізації її інвестиційної стратегії шляхом відбору найбільш ефективних та безпечних інвестиційних інструментів (активів), тобто оптимізація портфеля.

Отже, інвестиційна стратегія - це процес формування системи довгострокових цілей інвестиційної діяльності та вибір найбільш ефективних шляхів їх досягнення на базі прогнозування умов здійснення цієї діяльності, кон’юнктури інвестиційного ринку як в цілому, так і на окремих його сегментах.

Ринкові умови, що швидко змінюються, недосконалість та змінність законодавчої бази, інфляційні процеси та криза неплатежів вимагають гнучкого підходу до формування інвестиційної стратегії.

Вихідною передумовою формування інвестиційної стратегії є загальна стратегія економічного розвитку компанії. По відношенню до неї інвестиційна стратегія носить підлеглий характер і має узгоджуватися з нею за цілями та етапами розвитку. Таким чином, інвестиційна стратегія має розглядатися як найважливіший фактор забезпечення ефективного розвитку компанії у відповідності до з вибраною нею загальною економічною стратегією.

Інвестиційна стратегія визначає головні цілі інвестиційної політики щодо: дохідності, ліквідності, ризику та зростання капіталу; відповідальних за прове­дення політики та їх обов'язки; рекомендації щодо складу активів інвестиційного портфеля, видів цінних паперів, їх інвестиційних якостей; умови придбання та продажу активів, строків їх зберігання та переміщення з одного портфеля до іншого; правила обліку, додержання нормативів, звітності, комп'ютерного забез­печення; способи управління інвестиційним портфелем та підтримки відповід­них пропорцій між первинним та вторинним резервом цінних паперів (активів), їх використанням суворо за призначенням.

Процес формування інвестиційної стратегії підприємства проходить певні етапи:

  1. Визначення періоду реалізації інвестиційної стратегії:

  • передбачуваність розвитку економіки в цілому та інвестиційного ринку зокрема;

  • тривалість періоду, прийнятого для відповідної базової стратегії підприємства;

  • галузеву належність підприємства;

  • розмір підприємства, його потужність, темпи розвитку;