Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция (ММП-Специал).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
108.54 Кб
Скачать

5) Магелланова протока

Магелланова протока є однією з найбільш протяжних міжнародних проток.

Вона розташовується між південним краєм Південної Америки й архіпелагом Вогняна Земля та з'єднує Атлантичний і Тихий океани.

Її довжина складає 575 км, найменша ширина — 2,2 км.

Правовий статус протоки визначався взаємовідносинами Чилі й Аргентини, які ще в 1873 році у відповідь на запит Великобританії визнали свободу судноплавства у протоці,

В 1881 року в Буенос-Айресі (Аргентина) уклали двосторонній договір, у статті 5 якого проголошена свобода судноплавства по протоці і її нейтралізації «на вічні часи».

Договір між Аргентиною і Чилі від 10 грудня 1941 року скасував нейтралізацію каналу і передбачив тільки свободу судноплавства по ньому для плавання торгових і воєнних суден усіх держав.

І. Переходячи до правового статусу міжнародних каналів слід зазначити, що Міжнародні канали являють собою штучні водні шляхи, які з’єднують простори Світового океану, а також розташовані на шляхах інтенсивного морського судноплавства і використовуються всіма державами відповідно до міжнародного права та національного законодавства.

Міжнародні канали набувають статусу міжнародних, якщо вони використовуються в інтересах інтенсивного торгового судноплавства і якщо їхній правовий режим регламентований угодами, укладеними між державами.

Особливістю правового режиму міжнародних каналів є те, що вони, будучи частиною території держави-власниці каналу, підпадають під дію відповідних міжнародних договорів, які істотно обмежують владу даної держави над цим каналом.

Не всі морські канали мають однакове значення для судноплавства. Тому канали поділяють на три групи:

  1. Канали всесвітнього значення (з’єднують моря і океани в єдину транспорту систему і мають суттєве значення для більшості держав такими каналами є Суецький і Панамський)

  2. Канали регіонального значення (з’єднують моря та їх частини та мають суттєве значення тільки для певного кола держав даного регіону до таких каналів відноситься Кольський і Коринфський)

  3. Канали місцевого значення (відкривають доступ до окремих водоймів і мають значення тільки для тих держав, на території яких вони знаходяться. Приклади – канал Альберта (Бельгія), Сайменський канал (Росія-Фінляндія) з’єднує фінську затоку з озером Сайма)

Перші дві групи каналів набули значення міжнародних каналів

Принципи правового режиму міжнародних каналів:

— повага суверенних прав власника каналу і невтручання в його внутрішні справи;

— свобода судноплавства каналом для суден усіх держав без будь-якої дискримінації;

— обов'язок користувача додержуватися норм міжнародного права і національного законодавства держави власниці каналу.

Режим судноплавства більшості каналів характеризується такими основними рисами:

— канали в мирний час відкриті для всіх невійськових суден і військових кораблів усіх держав;

— адміністрації каналу попередньо повідомляється назва і приналежність судна, отримується свідоцтво на судно (у більшості каналів обмежується проходження суден визначенням розмірів і тоннажу), передбачена сплата зборів;

— встановлюються правила проходження каналу;

- у воєнний час воюючим державам у каналі забороняється висаджувати і приймати на борт війська, вантажити і розвантажувати військові вантажі;

- стосовно території каналу забороняється блокада.

Правовий режим каналів регулюється національним правом відповідної держави, а також міжнародними договорами, щодо використання міжнародних каналів.

Розглянемо деякі з таких каналів