Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управління педвзаєм.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
395.78 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Київський університет імені Бориса Грінченка Педагогічний інститут Кафедра педагогіки

«Погоджено» «Затверджено»

Проректор з науково- Вченою радою

Педагогічного інституту

методичної та навчальної роботи

_______________ О.Б. Жильцов Протокол №

від 2012 р.

Вчений секретар

__________ Н.М.Голота

Робоча навчальна програма «Управління педагогічною взаємодією з різними соціальними інститутами»

напрям підготовки 0101 – «Педагогічна освіта»

спеціальність 7.01010101

8.01010101 «Дошкільна освіта»

освітньо-кваліфікаційний рівень – спеціаліст

магістр

«Ухвалено»

на засіданні кафедри педагогіки

Протокол № …….від………….

Завідувач кафедри ________ Г.І.Іванюк

Київ – 2012

ЗМІСТ

Пояснювальна записка

5

Структура програми навчальної дисципліни

7

І. Опис предмета навчальної дисципліни

7

II. Тематичний план навчальної дисципліни

8

III. Програма

Змістовний модуль І. Педагогічна готовність керівників освітніх

організацій до взаємодію з різними соціальними інститутами

9

Змістовний модуль II. Особливості управління педагогічною

взаємодією з різними соціальними інститутам

11

ІV. Навчально-методична карта дисципліни «Управління

педагогічною взаємодією з різними соціальними інститутами»

15

V. Плани семінарських занять

16

VІ. Завдання для самостійної роботи

20

Карта самостійної роботи

21

VIІ. Індивідуальна навчально-дослідна робота

22

VIIІ. Система поточного та підсумкового контролю

24

IХ. Методи навчання

27

X. Методичне забезпечення курсу

28

XІ. Питання до заліку (ПМК)

28

XIІ. Рекомендована література та Інтернет-ресурси

29

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Робоча навчальна програма з дисципліни «Управління педагогічною взаємодією з різними соціальними інститутами» є нормативним документом Київського університету імені Бориса Грінченка, який розроблено кафедрою управління навчальним закладом на основі освітньо-професійної програми підготовки спеціалістів відповідно до навчального плану для спеціальності 7.000000 «Дошкільне виховання» денної форми навчання.

Програму розроблено з урахуванням рекомендацій МОН України (Лист №1/9-736 від 06.12.2007 р.) «Про перелік напрямків (спеціальностей) та їх поєднання з додатковими спеціальностями і спеціалізаціями для підготовки педагогічних працівників за освітньо-кваліфікаційними рівнями бакалавра, спеціаліста, магістра».

Робочу навчальну програму укладено відповідно до вимог кредитно-модульної системи організації навчального процесу. Програма визначає обсяги знань, які повинен опанувати студент відповідно до вимог освітньо-кваліфікаційної характеристики, алгоритму вивчення навчального матеріалу дисципліни «Управління педагогічною взаємодією з різними соціальними інститутами», необхідне методичне забезпечення, складові та технологію оцінювання його навчальних досягнень.

Перебудова освітніх процесів у суспільстві потребує посиленої уваги до питання професійної підготовки майбутніх фахівців, до засвоєння теоретичних та методичних питань організації навчально-виховного процесу. Від того, які уявлення будуть сформовані у свідомості майбутнього фахівця, якими якостями володітиме, яку педагогічну концепцію втілюватиме в життя, а також від практичних умінь та навичок організації навчально-виховного процесу залежить підвищення його ефективності, успішне вирішення складних педагогічних завдань.

В системі педагогічної підготовки фахівців даний курс має на меті ознайомити студентів вищих навчальних закладів із різними соціальними групами та особливостями підходу до виховання у дошкільному віці.

Вивчення дисципліни «Управління педагогічною взаємодією з різними соціальними інститутами» передбачає розв’язання низки завдань професійної підготовки фахівців вищої кваліфікації, а саме: управління освітніми системами, зокрема, сутність і особливості управління освітніми організаціями в умовах розбудови громадянського суспільства, особливості взаємодії працівників освітніх організацій з представниками різних соціальних інститутів, вміння вирішувати конкретні проблеми з урахуванням інтересів дитини.

Мета курсу – формування у майбутніх керівників освітніх установ знань щодо змісту, структури і компонентів управління освітніми організаціями, умінь міжособистісних взаємин у комунікації з представниками різних соціальних інститутів, засвоєння засобів оптимального впливу на фахівців різних організацій, успішної взаємодії з батьками.

Для досягнення визначеної мети в процесі викладання курсу «Управління педагогічною взаємодією з різними соціальними інститутами» необхідно вирішити такі завдання:

спонукати майбутніх освітян до усвідомлення ролі і значущості гуманістичного підходу до процесу управління в галузі освіти;

– ознайомити з найважливішими теоретичними розробками, експериментальними і прикладними дослідженнями вітчизняних та зарубіжних фахівців у галузі соціальної комунікації;

– підвищити роль управлінської компетентності майбутніх працівників освітніх установ за допомогою отримання ними підготовки в галузі соціального управління.

У процесі вивчення курсу важливо зосередити увагу на засвоєнні знань із таких питань:

– характеристика основних компонентів гуманістичної готовності менеджера освіти до управління;

– активність особистості менеджера освіти та регуляція його поведінки;

  • структура та розвиток особистості менеджера-керівника виховного закладу;

  • зміст та основні етапи прийняття рішень керівниками освітніх організацій;

  • основні стратегії забезпечення керівником успішної комунікації з представниками різних соціальних інститутів;

  • міжособистісні відносини з батьками;

  • гуманістичні аспекти реалізації загальних функцій управління: планування, організовування, мотивування та контролювання.

Підвищенню ефективності семінарських занять сприятиме передбачене програмою виконання навчально-дослідних завдань, досліджень, зокрема, індивідуальних навчально-дослідних завдань (ІНДЗ) студентів з актуальних проблем розвитку, становлення громадянського суспільства в України в контексті інтеграції у європейський освітній простір загалом і зокрема розвиток і удосконалення моделей, технологій системи управління НЗ та управлінської діяльності керівників НЗ.

Під час семінарських занять, індивідуальної навчально-дослідницької та самостійної роботи студенти набувають уміння та навички:

– реалізація в практичній діяльності ідей гуманної педагогіки;

– формування індивідуального стилю керівництва;

– самоконтролю в екстремальних ситуаціях;

– підвищення результативності реалізації загальних функцій управління у взаємодії з представниками різних соціальних інститутів;

– оптимізації умов організації ефективної роботи з батьками.

Кількість годин, відведених навчальним закладом на вивчення дисципліни становить 72 год., із них 16 год. лекцій, 12 год. – семінарські заняття, 8 год. – індивідуальна робота, 4 год. – модульний контроль, 32 год. – самостійна робота.

Вивчення студентами навчальної дисципліни «Управління педагогічною взаємодією з різними соціальними інститутами» завершується підсумковим модульним контролем (ПМК).