Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_povna.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
405.31 Кб
Скачать

2. Розкажіть про особливості розвитку української науки після розпаду Російської імперії? Які саме організаційні та структурні зміни відбулися в ній після 1921 року?

Українська наука стала результатом і базою для подальшого розвитку культури. У серпні 1918 р. гетьманом Павлом Скоропадським приймається закон про утворення Українського державного університету Великою подією в науковому житті країни стало відкриття 24 листопада 1918р. Української Академії наук, яку очолив видатний учений В. Вернадський.

У розвитку української науки найактивнішу участь взяли видатний природознавець В. Вернадський, мікробіолог Д. Заболотний, математик М. Крилов, економіст М. Туган-БарановськийЄ. Патон, який запропонував принципово нові методи електрозварювання, серед гуманітарних підрозділів Академії наук особливу активність виявила історична секція, роботу якої очолив М. Грушевський, який в 1924 повернувся з еміграції. Він реорганізував роботу секції, створив науково-дослідну кафедру історії України, очолив Археографічну комісію, редагував журнал «Україна», «Наукові збірники» історичної секції. Особливе значення для розвитку української науки і культури мало формування на початку XX ст. перших українських національних наукових медичних осередків і організацій, перших наукових медичних видань українською мовою. Відбулася «українізація» всіх галузей науки в Україні, тобто видавалися підручники, проводились навчання в навчальних закладах на українській мові.

3. Територію сучасної України у VІІ – ІІІ ст. до н. е. населяли: а) скіфи;

4. В давньоруській державі Київська Русь селяни, які володіли землею, двором, худобою, проживали в князівських селах, сплачували йому данину і були відносно вільними називались: б) смердами;

5. Ревних католиків мали на меті виховувати у своїх школах: г) єзуїти;

6. Наслідком Переяславської ради стало укладання: в) «Березневих статей»№

7. Наказним гетьман після смерті Івана Скоропадського став: г) Павло Полуботок;

8. Уряд гетьмана Павла Скоропадського досяг найбільших успіхів: а) у зовнішній політиці;

9. Вищі законодавчі та виконавчі органи Західноукраїнської Народної Республіки:

г) Українська національна рада і Тимчасовий державний секретаріат;

10. Успіхам у діяльності уряд гетьмана П. Скоропадського завдячував: в) ставці на реалізацію виголошеної Центральною Радою соціально-економічної програми – популярної серед населення України

11. Про які події ідеться в уривку з історичного джерела?: «Німецьке населення одностайно вітає рішення радянського уряду взяти під захист братнє радянському народові білоруське та українське населення Польщі, залишене напризволяще польським урядом…» : б) про між СРСР і Німеччиною (пакт «Молотова-Ріббентропа»)

12. Встановіть відповідність між країнами і датами визнання ними незалежної України після проведення в ній Всеукраїнського референдуму 1 грудня 1991 року:

Польща і Канада

Угорщина

Литва і Латвія

Аргентина, Болівія, Болгарія, Росія, Хорватія

2 грудня

3 грудня

4 грудня

5 грудня

Білет № 62

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]