Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_povna.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
405.31 Кб
Скачать

Контрольне завдання № 32

1. Проаналізуйте причини і наслідки ліквідації Запорозької Січи.

Основні причини ліквідації Запорозької Січі були такими: ■    Несумісність республіканського устрою Січі з імперськими  порядками. ■    Побоювання можливого союзу Нової Січі з Кримським ханством для спільної боротьби з імперією. ■    Висока ймовірність унезалежнення Запорожжя. ■    Недоцільність існування в межах імперії державного утворення зі своєю митною системою, що перешкоджало вільному доступу до Чорного моря. в Прагнення російських землевласників привласнити землі Запорожжя. ■    Загроза того, що Запорожжя може знову стати осередком національно-визвольної боротьби українців. ■    Перетворення Запорожжя з його гаслом «Утікачів не видавати» на загрозу для розвитку кріпосницького господарства імперії.

Наслідки ліквідації Запорізької Січі

Після ліквідації Січі козаки, прагнучи уникнути переслідування з боку царизму, переселилися в пониззя Дунаю, де на турецьких землях ними була заснована Задунайська Січ, яка з перервами та численними переїздами з місця на місце проіснувала до 1828 року. Січ же Запорізька залишилась в пам'яті українців на віки.

2. Дайте стислу характеристику наукових знань, що їх надавали центри освіти на українських землях у ХVІІ ст.

Почала визначатися ступневість освіти – початкова, середня, вища. Це був період швидкого розвитку науки, просвітництва. Тривалий час Києво-Могилянська академія була провідним ідеологічним центром, який протистояв католицькому наступу на українську культуру. І цю роль вона виконувала успішно. Найбільш ефективним засобом у боротьбі проти полонізації була рідна мова — мова народу, який відстоював власну національну незалежність. Попри всі перепони, зокрема й відомий указ Петра І (1720 р.), який забороняв видавництво книг українською мовою, вчені Києво-Могилянської академії продовжували вдосконалювати мову. Набуло поширення підношення кантів та елегій відомим людям,

проголошення віршів на громадянських, церковних, академічних святах.Високого рівня в Українській державі досягла освіта. Зокрема завдяки широкій мережі шкіл, письменність охопила всі верстви населення.

У другій пол. XVII — сер. XVIII ст. великий вплив на розвиток освіти й науки в Україні мав Києво-Могилянській колегіум, який у 1701 р. указом Петра І був перетворений у Києво-Могилянську академію. Цей навчальний заклад став важливим осередком культури, вплив якого поширювався на Росію та інші країни Європи.Навчання у ній мало переважно загальноосвітній характер: тут викладали математику, медицину, астрономію, вивчали архітектуру, живопис. Вступ до академії був відкритим для представників усіх верств тогочасного суспільства. Студентів виховували в дусі патріотизму, відданості українському народові.

3. Щорічний об’їзд за доби Київської Русі князем з його дружиною власних володінь та підлеглих племен з метою збирання данини називався:а) полюддям

4. «Холопи» – це:а) населення, що перебувало у повній власності феодала

5. Гетьман Лівобережної України в 1663 р.:а) Павло Тетеря

6. Структура, що стала у 1930-ті рр. основною науково-організаційною ланкою в системі Академії наук:в) інститут

7. Встановіть хронологію історичних подій:

5 - а) прийняття програми «Освіта – Україна ХХІ ст.»

4 - б) згортання політики коренізації (українізації) в освіті

3 - в) створення в українських землях мережі вищих навчальних закладів для жінок

1 - г) заснування при Празькому й Краківському університетах інтернатів для вихідців із сусідніх земель

2 - д) відкриття Львівського університету

8. Третій Універсал Української Центральної Ради проголошено:г) 7 листопада 1917 року

9. Акт злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки мав наслідком:а) створення незалежної Української держави

10. Які з перелічених заходів радянської влади, впроваджених на західноукраїнських територіях протягом 1939 – 1941 рр., позитивно сприймалися місцевим населенням?

г) створення системи соціального забезпечення

е) ліквідація польського та румунського державних апаратів

11. Вихідця Дніпропетровщини Леоніда Брежнєва обрано Першим секретарем ЦК КПРС у:

а) квітні 1964 року

12. У 1970-ті рр. в Українській РСР в цілому завершився перехід до:

в) загальної середньої освіти

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]