Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_povna.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
405.31 Кб
Скачать

Контрольне завдання № 7

  1. Проаналізуйте в етнополітичному контексті ситуацію, пов’язану з обмеженням та остаточною ліквідацією царським урядом автономії України (друга половина ХVІІ – ХVІІІ ст.).

Характеризуючи перше питання, потрібно сказати, що в другій половині ХVІІ ст. посилюється наступ царизму на автономні права України. Новим гетьманом Лівобережної України після Івана Мазепи став Іван Скоропадський (1708-1722). За його гетьманування відбувалося руйнування основ української державності. Насаджувалися не властиві для України органи правління, суттєвих обмежень зазнала влада гетьмана, безжально використовувався економічний та людський потенціал України (проілюструйте фактами). Інкорпораційна політика царизму яскраво проявилася в утворенніМалоросійської колегії на чолі з С.Л.Вельяміновим. Які функції вона виконувала, які завдання ставились перед нею?

Відзначте, що після смерті І.Скоропадського у 1722 р. відбувається перша ліквідація гетьманства, оскільки Петро І заборонив вибори наступного гетьмана.

Потрібно відзначити про існування опозиції у складі групи українських автономістів, висвітлити політику наказного гетьмана П. Полуботка. Як проявився героїз Павла Полуботка?

Після смерті Петра І у 1725 р. було призупинено процес цілковитої ліквідації автономії України. Які чинники вплинули на закриття ПешоїМалоросійської колегії і дозвіл населенню обирати  гетьмана? Ним став сімдесятирічний миргородський полковник  Данило Апостол (1727-1734).  Після обрання його гетьманом, Д.Апостол подав петицію про відновлення державних прав України на основі «статей Б.Хмельницького». У відповідь російський уряд видав указ, яким визначав правове становище Гетьманщини  – т.зв. Рішительні Пункти. Покажіть, що вони значно обмежували гетьманську владу. Прослідкуйте основні напрями реформаторської політики Данила Апостола, що сприяло стабілізації внутрішнього життя України. Після смерті Д.Апостола у 1734 р. відбулася друга ліквідація гетьманства. Який орган було запроваджено для управління Україною.

 Далі відзначте, що останньому українському гетьманові –Кирилу Розумовському – вдалося дещо роширити автономію України. Зупиніться на характеристиці проведених ним реформ та передумовах остаточної ліквідації Катериною ІІ гетьманства та Запорозької Січі.

У наступному питання покажіть процес остаточної ліквідаці автономії України (ліквідацію полково-сотенного устрою Гетьманщини, ліквідацію соціальної структури населення, насадження кріпацтва, запровадження російського адміністративного устрою на території Наддніпрянської України).    

    

2. Назвіть причини, охарактеризуйте розмах політичних репресій в Україні у 1930-ті рр.

Невід'ємною частиною тоталітарної системи влади був репресивний апарат, який повинен був тримати суспільні процеси під жорстким контролем, знищуючи будь – яку опозицію сталінському режиму, будь – які прояви інакомислення. Органи ДПУ – НКВС розгорнули масові репресії проти всіх прошарків населення. Початок масового вишуковування „класових ворогів" – „ворогів народу" поклав сфабрикований ДПУ "шахтинський процес" 1928 р., на якому група інженерів Донбасу була репресована за вигаданими звинувачуваннями в шкідництві. Із 49 засуджених у цій справі – 7 було розстріляно. Починаючи з 1929 р. масові репресії трьома хвилями прокотилися по Україні. Перша – 1929–1931 рр.: примусова колективізація і розкуркулення, процес „Спілки Визволення України (СВУ)" , ліквідація УАПЦ. Друга – 1932–1934 рр.: штучний голод, постишевський терор (проти інтелігенції та партпрацівників). Третя – 1936–1938 рр.: так званий „великий терор", в центрі якого були репресії проти військових.

Отже, в 30-ті роки терор був тотальним, охоплював усі верстви населення. У суспільстві поширилися доноси, взаємна підозра, пошуки „ворогів народу". Головним наслідком масових репресій було фізичне винищення найбільш активної та інтелектуальної частини нації і тотальне розтління тих, кого терор не зачепив. Шляхом репресій відбулося остаточне утвердження сталінського тоталітарного режиму в СРСР і в Україні зокрема.

3. Трипільська культура існувала на теренах сучасної України:

б) IV – III тис. до н.е.

4. Після розпаду Галицько-Волинського князівства на дві частини Волинь увійшла до складу:

б) Польщі

5. «Московські статті» підписано гетьманом:

а) Іваном Брюховецьким

6. Гетьманщину остаточно скасовано:

в) 1764 року

7. Революція 1905 – 1907 рр. позначилася такими здобутками національного руху в Наддніпрянській Україні:

б) виникла культурно-освітня організація «Просвіта»

8. Головою Української Центральної Ради обрано:

г) Михайла Грушевського

9. Однією з причин запровадження нової економічної політики (НЕПу) в СРСР – УСРР було:

б) невдоволення селянства продрозкладкою, його збройні виступи проти радянської влади

10. Які з перелічених заходів радянської влади, впроваджених на західноукраїнських територіях протягом 1939 – 1941 рр., позитивно сприймалися місцевим населенням?

а) політичні репресії

б) колективізація селянських господарств

в) націоналізація закладів торгівлі та промислових підприємств

г) створення системи соціального забезпечення

д) заборона діяльності партій і громадських об’єднань

е) ліквідація польського та румунського державних апаратів

1

правильний варіант б, г, д

11. Вихідця Дніпропетровщини Леоніда Брежнєва обрано Першим секретарем ЦК КПРС у:

а) квітні 1964 року

12. У 1970-ті рр. в Українській РСР в цілому завершився перехід до:

в) загальної середньої освіти

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]