Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-3 теми по цивільному.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
41.98 Кб
Скачать

Договір управління майном.

  1. Поняття та ознаки договору управління майном.

  2. Елементи договору управління майном.

  3. Зміст договору управління майном.

  4. Відповідальність за порушення умов договору управління майном.

1. Управління майном може бути виникати або в силу прямої вказівки закону або на підставі договору або на підставі правочину.

Управління майномце будь-які фактичні або юридичні дії, які вчиняються _____ від свого імені.

Договір управління майномце договір за яким одна сторона – установник управління, передає другій стороні – управителеві, на певний строк майном управління, а друга сторона зобов’язується, за плату, здійснювати від свого імені управління цим майном в інтересах установника управління або вказаної ним особи.

Договір управління майном має певні особливості:

  • За цим договором здійснюється управління майном власника.

  • Правовідносини, пов’язані з управління майном складається між рівними, незалежними один від одного суб’єктами, які мають майнову самостійність.

  • Даний договір відноситься до договорів по наданню послуг, але послуга установника управління зі сторони управителя представляє собою здійснення управління майном в широкому розумінні. Тобто дана послуга передбачає не вчинення окремих правочинів чи фактичних дій, а в цілому діяльність по управлінню.

  • Договір управління відрізняється від інших договорів ще й тим, що лише при управлінні майном відбувається відокремлення майна, як і від майна власника так і від майна управителя.

  • Договір управління засвідчує видачею права довірчої власності на майно, а це означає, що управитель наділений всіма засобами для захисту прав на це майно.

  • Договір управління майном дає можливість укладати його на користь третьої особи – вигодонабувача.

  • Для договору характерне особисте виконання.

За правовою природою договір управління майном є двостороннім, реальним, оплатним.

Договір управління майном завжди укладається в письмовій формі.

2. Сторонами договору є установник управління і управитель.

Договір управління майном може бути заснований на будь-який формі власності, тому установник може бути будь-який власник.

З такого загального правила існують винятки:

  • Якщо власником майна є малолітня або недієздатна особа, то установником управління буде опікун або орган опіки та піклування.

  • Якщо власником майна є особа, місце проживання якої невідомо, то установником буде виступати орган опіки та піклування.

  • Якщо власником майна є особа, цивільна дієздатність якої обмежена, то установите лем буде піклувальник.

  • Якщо власником майна є неповнолітня особа, вона сама за дозволом батьків або піклувальників.

Оскільки договором управління майном можуть передаватися не лише речі, а й права, то установником є лише носій тих прав.

В випадку переходу права власності на майно, яке є об’єктом договору управління, від установника до іншої особи, договір управління автоматично не припиняється. Але у випадку стягнення на майно договір управління майном може бути припинений.

Діяльність по управлінню майном спрямована на отримання прибутку, тому в якості управителя можуть бути лише суб’єкти підприємницької діяльності.

Не можуть бути управителями державні органи або органи місцевого самоврядування.

В якості вигодонабувача може виступати будь-яка особа, не може бутив вигодонабувачем сам управитель.

В якості вигодонабувача за договором управління майном може бути як одна особа, так і кілька осіб.

Істотні умови договору:

  • Предмет.

Предметом договору може бути підприємство, як єдиний майновий комплекс, нерухомість, цінні папери, майнові права та інше майно.

В силу прямої вказівки закону не можуть бути самостійно предметом договору – грошові кошти, але гроші можуть входити в склад майнового комплексу.

Майно, набуте управителем в результаті договору управління майном, включається до складу майна отриманого в управління.

Майно обліковується на окремому балансі управителя, а тому воно повинно містити в собі такі ознаки, які дозволять його відрізнити від майна установника управління і управителя.

Управитель має право на винагороду. Винагорода визначається за домовленістю сторін і крім винагороди необхідно виплатити додаткові витрати, які пов’язані з управління майном.

  • Строк договору.

Строк визначається за домовленістю сторін. Якщо строк не вказаний, то вважається, що договір укладений на 5 років.

Якщо по спливу строків немає заяви однієї із сторін про розірвання договору, то вважається, що договір діє на той же строк.