Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0263848_72C56_goncharenko_v_g_berger_v_e_buliga...doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
3.13 Mб
Скачать

4.19. Автотоварознавча експертиза

Розвиток автомобільного ринку в Україні, значне насичення його автомобілями іноземного виробництва приводить до сут­тєвого збільшення юридичних операцій з автотранспортними за­собами. Водночас зростають інтенсивність дорожнього руху і як наслідок — кількість дорожньо-транспортних пригод (ДТП).

При здійсненні юридичних операцій з автотранспортними засобами, при визначенні матеріального збитку внаслідок ДТП власники транспортних засобів звертаються до фахівців екс­пертних установ у галузі автотоварознавства. У разі виникнення майнових спорів і при розслідуванні правопорушень, пов'язаних з експлуатацією транспортних засобів, до експертних установ звертаються суди, прокуратура, органи дізнання ДАІ, слідчі ор­гани, адвокати. Експерти-автотоварознавці здійснюють оцінку транспортних засобів також при митних операціях, при оформ­ленні спадщини та виконанні інших нотаріальних дій.

Автотоварознавча експертиза в Україні регламентується Поло­женням про порядок проведення судової автотоварознавчої екс­пертизи транспортних засобів, затвердженим наказом Міністер­ства юстиції від 1 жовтня 1999 р. № 60/5,

Положення визначає порядок призначення та проведення су­дових експертиз і досліджень з товарознавчої оцінки транспорт­них засобів у НДІ судових експертиз Мін'юсту, експертами МВС України, суб'єктами підприємницької діяльності та іншими під­приємствами, до компетенції яких входить проведення автото-варознавчих експертиз і досліджень. Положення встановлює:

— порядок визначення залишкової вартості транспортних за­ собів (далі — ТЗ) з урахуванням стану споживчого ринку, строку експлуатації, пробігу, технічного стану, природного та морально­ го зносу, комплектності й додаткового обладнання;

  • методи розрахунку величини витрат, потрібних на відновлю- вальний ремонт ТЗ, пошкодженого внаслідок ДТП, стихійного ли­ ха або іншої аварійної ситуації, додаткової втрати товарної вар­ тості внаслідок згаданих пошкоджень і наступних ремонтних дій;

  • підстави взаємовідносин заінтересованих сторін з оцінки ТЗ;

  • порядок оформлення документів при проведенні автотова­ рознавчої експертизи;

  • кваліфікаційні вимоги щодо експертів;

  • інформаційно-методичне забезпечення діяльності з автото­ варознавчої оцінки.

Об'єктами судової автотоварознавчої експертизи є:

— автомобілі легкові, вантажні, спеціалізовані (пожежні, са­ нітарні, вантажно-пасажирські, автолавки, автокрани тощо), ав­ тобуси, самоскиди, сідельні тягачі, трактори та інша сільськогос­ подарська та будівельна техніка;

  • веломототранспорт усіх видів;

  • електромобілі, електрокари, тролейбуси тощо;

249

І ОКРЕМІ ВИДИ ЕКСПЕРТИЗ

  • мотоколяски, мотонарти тощо;

  • причіпний состав (причепи, напівпричепи, платформи, роз­ пуски, трейлери тощо);

  • деталі, вузли, агрегати вищевказаних ТЗ;

  • відповідність інформації, що міститься у технічному пас­ порті та інших документах, наданих експертові (спеціалістові), даним, зазначеним на агрегатах (деталях) ТЗ.

Судова автотоварознавча експертиза вирішує такі питання:

  1. Якою є залишкова вартість ТЗ залежно від строку експлуата­ ції автомобіля, пробігу, його фактичного технічного стану, ком­ плектності, додаткового обладнання?

  1. Яка вартість деталей, вузлів та агрегатів ТЗ?

  1. Яка вартість відновлювального ремонту ТЗ та розмір мате­ ріальних збитків з технічної точки зору, заподіяних власникам ТЗ?

  2. Якою є втрата товарної вартості ТЗ внаслідок аварійних по­ шкоджень і наступних ремонтних дій з їх усунення?

  3. Яка вартість ТЗ, агрегатів і деталей, що ввозяться на митну територію України?

  4. Чи укомплектовано ТЗ відповідно до інструкцій підприємств- виробників та іншої нормативно-технічної документації?

  5. У якому році виготовлено ТЗ та належні йому комплектуючі деталі?

  6. До якого типу належить даний двигун, які його потужність і робочий об'єм?

  7. Якою є можливість взаємозаміни деталей, вузлів та агрегатів при переобладнанні ТЗ?

9) Чи підлягає ремонтно-відновлювальним роботам даний по­ шкоджений ТЗ?

  1. Який обсяг і характер ремонтно-відновлювальних робіт, номенклатури замінних деталей, агрегатів та вузлів, а також ма­ теріалів, потрібних для відновлення пошкодженого ТЗ?

  2. Який процентний показник залишкової вартості ТЗ, а Та­ кож окремих деталей, вузлів та агрегатів, у їх числі — капітально відремонтованих?

Проведення експертиз пов'язано з безпосереднім ознайомлен­ням експерта з ТЗ та усіма матеріалами справи, які відносяться до предмета дослідження, матеріалами, в яких містяться дані щодо досліджуваного ТЗ, протоколами огляду місця ДТП, свід­ченнями водіїв і очевидців.

Під час експертизи огляд ТЗ, як правило, проводиться у при­сутності заінтересованих осіб. Тому експерт повинен погоджува-

250

ти з особою, яка призначила експертизу, дату і місце огляду ТЗ у присутності заінтересованих осіб завчасно.

Експертиза може бути проведена і без огляду ТЗ, якщо його здійснити неможливо, за наявності необхідних для експертизи матеріалів і прямої вказівки на проведення експертизи за мате­ріалами справи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]