Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0263848_72C56_goncharenko_v_g_berger_v_e_buliga...doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
3.13 Mб
Скачать

Візуальний контроль голографічних захисних елементів

Для контролю голограми робоче місце оператора оснащується

770

Розділ 2

ОКРЕМІ ВИДИ ЕКСПЕРТИЗ

171

джерелом направленого світла потужністю 60—100 Вт і лупою з 6—8-кратним збільшенням. При проведенні дослідження не до­пускається дифузне освітлення голограми.

Контроль голограми проводиться візуально — шляхом порів­няння контрольованої голограми з голограмою-зразком або її тех­нічним описом. Особливу увагу при контролі слід звернути на:

  • відповідність логотипів голограм;

  • відповідність кутів огляду відновленого голограмою зобра­ ження;

  • дифракційну ефективність голограми (яскравість зобра­ ження);

  • наявність на голограмі зображення дефектів, голографічно­ го «шуму»;

  • товщину голограми, точність суміщення голограми з пред­ метом, який підлягає захисту;

  • наявність дефектів у вигляді надривів, пошкоджень рельєф­ ного шару та країв голограми;

— структуру матеріалу, з якого виготовлена голограма. Практика експертного дослідження показала, що в Україні

основний метод підробки голограм (виявлений на даний час) — фальсифікація, тобто підміна оригінальної голограми подібною. Така підміна розрахована на необізнаність та непідготовленість контролерів, на те, що людина реагує на сам факт наявності голо­грами і не вникає в зміст інформації, яка відтворюється гологра­мою. Тому при ідентифікації голограм особливо важливу роль відіграє візуальний контроль.


Рис, 50. Пластикова картка Master Card з голограмою.


На рис. 50 і 51 наведено голограми, візуальним дослідженням яких встановлено відмінності між ними в забарвленні, товщині полімерної плівки, формі вирубки, дифракційній ефективності тощо.

Рис. 51. Підроблена голограма в пластиковій картці.

Мікроскопічне дослідження голограм

При візуальному контролі та порівнянні голограм не завжди можна виявити підробки. Для більш детального дослідження мік­роструктури голограми проводять її мікроскопічне дослідження з використанням оптичного мікроскопа при збільшенні від 12,5 до 625 крат. Таке дослідження дозволяє встановити спосіб виготов­лення голограми, тобто визначити, які технічні і технологічні прийоми були застосовані при її виготовленні. Залежно від вста­новленого способу виготовлення голограм вимірюють та порів­нюють розміри і срорму пікселів (для технології Dot Matrix), шири­ну ліній зображення (для літографії високої роздільної здатності), середні розміри та характер спекл-структури елементів зобра­ження (для аналогових голограм).

Дослідження оптичних параметрів голограм

Висока складність мікроструктури голограми та високі просто­рові частоти елементів зображення (до 2500 ліній на міліметр) часто не дозволяють однозначно ідентифікувати голограму за допомогою візуального та мікроскопічного дослідження. Тому для ідентифіка­ції голограм здійснюється контроль групи оптичних параметрів, які є макроскопічним відображенням особливостей їх дифракційної мікроструктури та однозначно її характеризують.

Контроль оптичних характеристик голограми проводиться в когерентному світлі. При цьому контролю підлягають такі пара­метри: кути дифракції, середня дифракційна ефективність у пер­шому порядку дифракції, розміри та взаємне розташування щі­лин райдужних голограм, а також здійснюється відновлення при­хованого зображення або зчитування закодованої інформації. Комплекс оптичних параметрів голограми можна об'єднати в ідентифікаційну карту голограми.

ОКРЕМІ ВИДИ ЕКСПЕРТИЗ

Ідентифікаційна карта голограми — це розподіл електромаг­нітного поля, який включає всі дифракційні порядки та містить інформацію про просторову координату, геометричну форму та інтегральну інтенсивність кожного дифракційного максимуму, відтвореного голограмою.

Рис. 52. Ідентифікаційні карти голограми-оригіналу (6) та її інтерференційної копії (а).

На рисунку наведені ідентифікаційні карти двох голограм: го­лограми, яка використовується для захисту від підробки проїз­них квитків на транспорті в місті Києві, та ідентифікаційна кар­та експериментальне виготовленої інтерференційної копії цієї голограми.

Візуальним оглядом та при мікроскопічному дослідженні вия­вити відмінності між голограмою та її інтерференційною копією досить важко. Дослідження ідентифікаційних карт голограм по­казує суттєві відмінності їх оптичних параметрів і дозволяє одно­значно виявити копію.

Приховане та закодоване зображення голограми виявляють у когерентному світлі. На рис. 53 наведене відтворене прихова­не зображення, яке було записане по площині всієї голограми за неосьовою схемою. Аналогічно може бути відтворена і закодова­на інформація за наявності декодуючого елемента. За відсутності або невідповідності декодуючого елемента елементу, що вико­ристовувався при записі голограми, відтворення закодованої інформації з голограми неможливе.

173

Рис. 53. Приховане зображення, відтворене в когерентному світлі.

У загальному випадку яс­кравість голограми визнача­ється її інтегральною дифрак­ційною ефективністю, яка визначається як відношення енергії світла, дифраговано-го голограмою в усі порядки дифракції для нормального падіння зондуючого променя, до енергії розсіяного світла еталона. Інтегральна дифрак­ційна ефективність розрахо­вується за формулою:

Л ={ІгзЕ/їр)ЮО%, де

г\ — інтегральна дифракційна ефективність;

ірзе — інтенсивність дифрагованого світла ГЗЕ;

Ір — інтентивність розсіяного світла еталона.

Вимірювання інтегральної дифракційної ефективності прово­диться за допомогою інтегрального фотометра.

Схема та повнота дослідження вибирається в кожному окре­мому випадку залежно від способу виготовлення голограми та встановлених співпадаючих та відмінних ознак.

На завершення слід зазначити, що наведена загальна схема до­слідження голограм дозволяє достовірно виявляти підробки, а та­кож, у більшості випадків, і технологічну схему їх виготовлення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]