Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0263848_72C56_goncharenko_v_g_berger_v_e_buliga...doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
3.13 Mб
Скачать

4.17. Судово-економічна експертиза

У нових економічних умовах господарювання, які базуються на ускладнених господарських зв'язках, виникає необхідність комплексного використання правових та економічних знань для успішного розкриття економічних злочинів.

15*

228

Розділ 2

ОКРЕМІ ВИАИ ЕКСПЕРТИЗ

229

Одним з важливих доказів, визначених процесуальним зако­нодавством, вважаються висновки експертів. Судово-економіч­на експертиза зумовлена потребою у спеціальних знаннях у галу­зі економіки: бухгалтерськрго обліку, оподаткування, контролю, аналізу господарської діяльності для повноти, всебічності та об'єктивності дослідження фактичних обставин справи.

Судово-економічна експертиза у сучасній експертології нале­жить до класу судової документалістики і грунтується на дослі­дженні слідів відображення і закономірності утворення в доку­ментах інформації щодо господарської та фінансово-економічної діяльності підприємств і організацій усіх форм власності.

За напрямами досліджень судово-економічна експертиза по­діляється на бухгалтерську, фінансово-кредитну та фінансово-економічну. У разі необхідності комплексного дослідження при­значається судово-економічна експертиза.

4.17.1. Судово-бухгалтерська експертиза

До предмета судово-бухгалтерської експертизи відносяться до­слідження закономірностей утворення і відображення інформа­ції у бухгалтерському та податковому обліку за господарськими операціями у справах, що перебувають у провадженні органів ді­знання, досудового слідства чи суду.

Завданнями судово-бухгалтерської експертизи є встановлення:

— документальної обгрунтованості розміру нестач або над­ лишків товарно-матеріальних цінностей і грошових коштів, пе­ ріоду і місця їх утворення;

  • документальної обгрунтованості оформлення операцій з одер­ жання, зберігання, виготовлення, реалізації товарно-матеріальних цінностей, основних засобів, надання послуг;

  • документальної обгрунтованості відображення в обліку гро­ шових коштів, цінних паперів;

  • документальної обгрунтованості відображення в обліку опе­ рацій з нарахування та виплати заробітної плати та інших ви­ плат;

  • відповідності чинному законодавству відображення в по­ датковому обліку валових доходів та валових витрат по фінансо­ во-господарських операціях, що підлягають оподаткуванню по­ датком на прибуток;

  • відповідності чинному законодавству відображення в по­ датковому обліку податкових зобов'язань та податкового кредиту зПДВ;

— відповідності відображення фінансово-господарських опе­рацій вимогам нормативних актів з обліку, звітності.

На вирішення судово-бухгалтерської експертизи ставляться такі питання:

  1. Чи підтверджується документально встановлена за актом ін­ вентаризації (зазначаються реквізити акта) нестача (надлишки) грошових коштів на суму (зазначається сума) на підприємстві (вказується назва установи, організації) за період (зазначити)?

  2. У який період утворилась нестача грошових коштів, котру встановлено актом інвентаризації від (зазначити дату) у сумі (за­ значити суму), і хто був зобов'язаний забезпечити збереження грошових коштів у цей період?

  3. Які порушення вимог нормативних актів, що регламентують ведення бухгалтерського обліку і контролю, могли сприяти спри­ чиненню матеріальних збитків (виникнення нестачі грошових коштів), і хто був зобов'язаний забезпечити дотримання цих ви­ мог?

  4. Чи підтверджується документально нестача товарно-матері­ альних цінностей на підприємстві (зазначаються назва організа­ ції) за період роботи (вказується період) матеріально-відповідаль­ ної особи (зазначаються прізвище, ім'я, по батькові) у розмірі (вказуються кількісні та вартісні показники)?

  5. Чи підтверджується встановлений перевіркою розмір мате­ ріальної шкоди, завданої (зазначається кому) у зв'язку з нестачею товарно-матеріальних цінностей, яку встановлено інвентариза­ цією, за актом інвентаризаційної комісії (зазначити дату)?

  6. Які порушення вимог нормативних актів, що регламентують ведення бухгалтерського обліку і контролю, могли сприяти спри­ чиненню матеріальних збитків (нестача, необгрунтоване списан­ ня матеріалів, сировини та готової продукції), і хто був зобов'яза­ ний забезпечити дотримання цих вимог?

  1. Чи підтверджується документально нестача основних заро- бів (зазначаються назва організації, кількісні та вартісні показ­ ники)?

  2. Чи підтверджується встановлений перевіркою розмір мате­ ріальної шкоди, завданої (зазначається кому) у зв'язку з нестачею основних засобів, яку встановлено інвентаризацією, за актом ін­ вентаризаційної комісії (зазначити дату)?

  3. Які порушення вимог нормативних актів, що регламентують ведення бухгалтерського обліку і контролю, могли сприяти спри­ чиненню матеріальних збитків (нестача, необгрунтоване списан-

230

Розділ 2

VKPEMI ВИДИ ЕКСПЕРТИЗ

231

ня основних засобів), і хто був зобов'язаний забезпечити дотри­мання цих вимог?

10) Чи обґрунтовано виплачена заробітна плата (зазначається кому і за який період, за яку роботу, в якій сумі)?

11)3 урахуванням даних слідства та висновків почеркознавчої експертизи про те, що підписи на платіжних документах про одержання заробітної плати {№ відомості, період) вчинені не осо­бами, які в них зазначені, визначити розмір безпідставно випла­ченої та списаної по касі (підприємство) заробітної плати?

12) Чи обґрунтовано відшкодовано (зазначається кому і за який період) витрати на відрядження (в якій сумі)?

13) Чи підтверджуються документально висновки ревізії (за­ значаються реквізити акта ревізії) у частині, що стосується зави­ щення обсягу і вартості виконаних робіт, з урахуванням виснов­ ків технічних експертиз (будівельно-технічної, технологічної)?

14) Чи підтверджується документально списання будівельних матеріалів, нарахування та виплати заробітної плати на завище­ ний обсяг і вартість виконаних робіт (з урахуванням висновків будівельно-технічної експертизи або інших експертиз)?

  1. Чи підтверджується встановлений ревізією розмір матері­ альної шкоди, завданої (зазначається кому) у зв'язку із завищен­ ням обсягів та вартості виконаних робіт, яку встановлено згідно з висновками будівельно-технічної експертизи або інших експер­ тиз (зазначити реквізити експертизи)?

  2. Які порушення вимог нормативних актів, що регламенту­ ють ведення бухгалтерського обліку і контролю, могли сприяти спричиненню матеріальних збитків від завищення обсягів та вартості виконаних робіт, і хто був зобов'язаний забезпечити до­ тримання цих вимог?

  3. Чи підтверджується документально зазначене в акті подат­ кової інспекції (вказуються реквізити акта) заниження об'єкта оподаткування (вказується організація) за період (зазначається, який) і донарахування до сплати податків та обов'язкових плате­ жів до бюджету (вказується, яких)?

  4. Які порушення вимог нормативних актів, пю регламенту­ ють ведення бухгалтерського та податкового обліку, призвели до несплати податків та обов'язкових платежів внаслідок занижен­ ня об'єктів оподаткування, і хто був зобов'язаний забезпечити дотримання цих вимог?

  5. Чи включаються до складу валових витрат підприємства (назва) витрати на сплату відсотків банку за кредитною угодою (№, дата), витрати на маркетингові послуги (можуть бути вказані

інші види затрат, які викликають сумніви та які виключені подат­ковою інспекцією із складу витрат, але оскаржуються підприєм­ством)?

  1. Чи відповідає нормам чинного законодавства України за­ стосування підприємством (назва) нульової ставки з ПДВ по екс­ портних операціях за контрактом (№, дата)?

  2. Чи були емітовані прості векселі (назва підприємства) у кількості (шт.) на суму (вказується) у відповідності до чинного за­ конодавства України про випуск та обіг цінних паперів? У разі негативної відповіді, чи відобразилось це на правильності опо­ даткування податком на прибуток та податком на додану вар­ тість у (період)?

  3. Коли виникає об'єкт оподаткування, і що є об'єктом оподат­ кування по податку на прибуток для підприємства (назва) за до­ говором комісії (№, дата). Оподаткування яких сум валових дохо­ дів, отриманих підприємством (назва) за договором комісії (№, дата), має проводитись на підставі пункту 7.6. статті 7 Закону

. України «Про оподаткування прибутку підприємств», і яких сум — на загальних підставах, передбачених статтею 3 цього ж Закону?

  1. Чи підтверджується документально вказаний у позовній заяві Б. розмір завданої йому шкоди у зв'язку з невиконанням відповідачем В. умов договору (реквізити)?

  2. Чи була належною методика ведення бухгалтерського об­ ліку за даними господарськими операціями?

  3. Чи свідчить характер і схема оформлення неофіційних до­ кументів (конкретно) про складання їх особою, яка має навички ведення бухгалтерського обліку?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]