Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0263848_72C56_goncharenko_v_g_berger_v_e_buliga...doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
3.13 Mб
Скачать

Судово-медична експертиза при статевих злочинах

Безпосереднім документом, що регламентує порядок виконан­ня судово-медичних експертиз при статевих злочинах є Правила проведення судово-медичних експертиз (обстежень) з приводу статевих станів у бюро судово-медичної експертизи, затверджені наказом МОЗ України від 17 січня 1995 р. № 6.

При проведенні вказаних експертиз використовують знання в галузі судової медицини та інших медичних спеціальностей, спе­ціальні лабораторні методи дослідження (судово-імунологічні, судо­во-цитологічні, клінічні тощо) і, у разі необхідності, вивчають ме­дичну документацію, матеріали кримінальних і цивільних справ.

Експертиза може проводитися судово-медичним експертом одноосібне або із залученням лікарів інших спеціальностей: аку-шера-гінеколога, венеролога, сексопатолога, уролога, неонатоло-га та ін.

При проведенні судово-медичних експертиз з приводу стате­вих станів жінок можуть бути вирішені такі спеціальні питання:

  1. Чи досягла обстежувана статевої зрілості?

  2. Чи мають місце порушення цілості дівочої пліви; якщо так, то яка їх давність?

  3. Чи здатна обстежувана до статевих зносин та запліднення?

  4. Чи були у обстежуваної вагітності та пологи; якщо так, то коли?

  5. Чи є у обстежуваної захворювання статевих органів; якщо так, то яка їх причина?

  6. Чи є зв'язок між припиненням вагітності і травмою; якщо так, то який — прямий чи непрямий?

  7. Чи мало місце штучне припинення вагітності?

  8. Яка статева належність обстежуваної? .

  9. Чи могли тілесні ушкодження, виявлені при проведені екс­ пертизи, утворитись за обставин, викладених у постанові?

При проведенні судово-медичних експертиз з приводу статевих станів чоловіків можуть бути вирішені такі спеціальні питання:

  1. Чи здатний обстежуваний до статевих зносин?

  2. Чи здатний обстежуваний до запліднення?

  3. Чи досяг обстежуваний статевої зрілості?

189

  1. Чи є у обстежуваного захворювання статевих органів; якщо так, то яка їх причина?

  2. Яка статева належність обстежуваного?

  3. Чи могли тілесні ушкодження, виявлені при проведенні екс­ пертизи, утворитись за обставин, викладених у постанові?

4.14.3. Експертиза речових доказів

При судово-медичній експертизі речових доказів досліджують­ся різні об'єкти як біологічного (кров, сперма, волосся, слина, се­ча, кал, жіноче молоко, кістки, органи та тканини тощо), так і небіологічного походження (одяг, знаряддя травми, транспортні засоби тощо). Судово-медична експертиза речових доказів прово­диться у відповідних відділеннях судово-медичної лабораторії бю­ро судово-медичної експертизи. Кожне відділення у своїй роботі керується спеціальним нормативним документом — відповідни­ми Правилами, які затверджені вищезгаданим наказом МОЗ.

Речові докази надходять до експертної установи разом з поста­новою (направленням) слідчого, прокурора, судді, їх, як правило, надають у запечатаному вигляді, вони мають бути промарковані. Судово-медичний експерт при одержанні речових доказів огля­дає упаковку, звернувши увагу на штампи та підписи, оцінює стан пакунка та штампів. Після розкриття упаковки експерт оглядає речові докази, співставляє їх з переліком у постанові (на­правленні). Якщо мають місце розбіжності, то складається акт, який підписується трьома співробітниками експертної установи. У лабораторії речові докази зберігаються в спеціальних шафах, а такі, що швидко псуються, — в холодильнику. Після закінчення експертизи (дослідження) речові докази видаються особі, яка призначила експертизу (дослідження), і в подальшому зберігають­ся разом з матеріалами справи.

Судово-медична експертиза у відділеннях судово-медичної імунології

Судово-імунологічні експертизи проводяться з метою встанов­лення наявності і групової належності об'єктів людського похо­дження (крові, виділень, волосся, кісток тощо), встановлення батьківства, материнства, підміни дітей тощо з використанням спеціальних методів, методик і знань у галузі судової медицини.

Нормативним документом, який безпосередньо регламентує порядок виконання вказаних експертиз, є Правила проведення судово-медичних експертиз (досліджень) у відділеннях судово-медичної імунології бюро судово-медичної експертизи.

190

Розділ 2

ОКРЕМІ ВИДЯ ЕКСПЕРТИЗ

191

До документа про призначення експертизи повинні додавати­ся речові докази, протокол огляду речових доказів, зразки біоло­гічного матеріалу та необхідна медична документація, в тому числі матеріали експертиз, які проводилися раніше.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]