Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник_7.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
2.76 Mб
Скачать

Передпольотне харчування

Передпольотне харчування організовується як в стаціонарних, так і в польових умовах.

У дні польоту не залежно від часу їх проведення прийом їжі проводиться за 1,5-2 години до початку польоту.

Передпольотний раціон льотчика повинен складатися з продуктів, що добре засвоюються. Тому з раціону виключають горох, квасолю, ячмінну і вівсяну крупи, м'ясо копченості. Обмежуються споживанням картоплі і капусти, жирного м'яса, солоної риби, солоних або маринованих огірків і томатів.

Не можна вживати перед польотом газовані фруктові води і квас.

На перші страви рекомендується готувати: супи з протертих або дрібно нарізаних овочів, макаронних виробів, молочні і солодкі бульйони з рисом, локшиною.

На другі страви планується: м'ясо відварне, м'ясо тушковане, шніцель м'ясний рублений, тюфтельки, курку варену, котлети варені.

Харчування на аеродромі

У дні польотів при необхідності харчування льотного складу може бути організовано безпосередньо на аеродромі.

Штаб авіаційної частини заздалегідь попереджає штаб авіаційно-технічної частини про час доставки гарячої їжі на аеродром, а також про кількість тих, хто харчується.

Для прийому їжі, на аеродромі обладнується спеціальне приміщення, в якому встановлюється плита для підігрівання їжі, кип'ятильник, шафа для посуду, столи для порціювання і роздачі їжі, обладнується також обідній зал.

До встановленого часу готова їжа з їдальні льотного складу в термосах доставляється на аеродром. Перед роздачею їжа обов'язково підігрівається.

Харчування на борту літака

Для збереження високої працездатності льотного складу під час тривалих польотів велике значення має правильна організація харчування.

Для забезпечення повноцінного і різноманітного харчування членів екіпажу літака, які виконують тривалі польоти, на кожний прийом їжі комплектуються бортові пайки із асортименту продуктів.

Бортові пайки видаються кожній людині екіпажу при польотах тривалістю 4 години – 1 пайок, 8 годин – 2 пайка, 12 годин – 3 пайка і т.д.

Комплектування бортових пайків проводиться в їдальні льотного складу на кожного члена екіпажу за спостереженням начальника медичної служби авіаційної частини.

Скомплектовані бортові пайки укладаються в пакети, потім разом з хлібом і напоями – в індивідуальні бортові сумки і здаються під розписку одному з членів екіпажу, який призначається відповідальним за харчування в польоті.

Під час польотів на великих висотах, коли льотчику не дозволяється здвигати кисневу маску, для прийому їжі бортові пайки комплектують із спеціальних туб.

До складу висотного пайка на один прийом їжі входять продукти в чотирьох алюмінієвих тубах:

  • консерви перших страв (борщ, щі зелені, суп харчо);

  • консерви м'ясні у вигляді пюре (пюре з птаха, паштет делікатний, паштет з печінки);

  • консерви молочно-солодкі (кава або какао з молоком, сир з фруктовим пюре);

  • плодово-ягідні соки.

Екіпаж літака повинен знати правила прийому їжі в польоті. Прийом їжі в польоті здійснюється членами екіпажу за встановлені проміжки часу, по черзі з дозволу командира корабля.