Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник_7.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
2.76 Mб
Скачать

Особливості харчування льотного та інженерного складу авіації

Під час польоту на льотчика діють перевантаження, зниження барометричного тиску, киснева недостатність, шум, вібрація, коливання температури в кабіні літака. Тому в підготовці льотчика до польоту, в підтримці його постійної бойової готовності, високій розумовій і фізичній працездатності велике значення має правильна організація харчування.

Льотний склад забезпечується гарячою їжею чотири рази на добу з проміжками між прийомами їжі не більше 4-5 годин.

У вихідні і святкові дні, а також у дні, вільні від польотів, кількість прийомів їжі може бути зменшена до трьох разів на добу з дозволу начальника медичної служби авіаційної частини, з розподілом добової норми харчування по калорійності на сніданок – 30 %, обід – 50 %, вечерю – 20 %.

При забезпеченні льотного складу харчуванням особлива увага приділяється різноманітності, повноцінності і якості їжі.

Протягом року в добовому раціоні повинні бути свіжі овочі, зелень, а також свіжі фрукти і ягоди.

Молоко потрібно видавати у вигляді кефіру, кислого молока або частково замінювати його сметаною і сиром.

Харчування льотного складу організовується в стаціонарних їдальнях, безпосередньо на аеродромах в дні польотів, на польових аеродромах, а також на борту літака під час тривалого польоту.

Харчування в стаціонарних умовах

Для забезпечення гарячою їжею льотного складу авіаційних частин в стаціонарних умовах організовуються штатні їдальні льотного складу.

Розкладка продуктів по нормах льотного складу складається начальником продовольчої служби авіаційно-технічної частини разом з начальником медичної служби авіаційної частини, начальником їдальні і шеф-кухарем, підписується командиром авіаційно-технічної частини, начальником медичної служби авіаційно-технічної, начальником продовольчої служби і затверджується командиром авіаційно-технічної.

Розкладка продуктів складається на 1-3 дні. У розкладці продуктів на окремі прийоми їжі передбачають страви декількох найменувань на вибір тих, хто харчується.

У затверджену розкладку вписуються всі найменування страв на кожний прийом їжі у вигляді меню, яке складається на кожний обідній стіл, що дозволяє льотному складу зробити попереднє замовлення, використовуючи для цього спеціальну картку. По закінченню обіду офіціантки збирають заказані картки, здають їх начальнику їдальні, який передає зведені дані про кількість і асортимент страв в продовольчу службу.

При складанні розкладки продуктів планується:

  • на перший сніданок: другі гарячі страви трьох найменувань на вибір, одна страва з сиру або крупи (овочів) без вибору, масло вершкове, молоко, гарячі напої;

  • на другий сніданок: вироби з тіста, яйце, м'ясо-копченості, соки і гарячі напої (кава, какао);

  • на обід передбачається: одна холодна закуска, перші і другі страви по три найменування на вибір, солодка страва (кисіль, компот, мус, желе), фрукти;

  • на вечерю планується: три других страви на вибір, одна страва з сиру, або круп (овочів) без вибору, сир, масло вершкове і чай.