Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
охорона.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
740.86 Кб
Скачать

3. Виконайте тестове завдання.

1. Визначте, чи вірне твердження, що Соціальний діалог – це процес визначення та зближення позицій, досягнення спільних домовленостей та прийняття узгоджених рішень сторонами соціального діалогу, які представляють інтереси працівників, роботодавців та органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування, з питань формування та реалізації державної соціальної та економічної політики, регулювання трудових, соціальних, економічних відносин?

а) Так, б) Ні.

2. Вирішення яких завдань не є компетенцією Міжнародної організації праці з питань міграції:

а) переміщення кваліфікованих людських ресурсів; б) здійснення ролі міжнародного форуму; в) організація міграції біженців;

г) встановлення меж можливості міграції.

3. Закон України “Про охорону праці” було прийнято:

а) в 1996 р.; б) в 1993 р.; в) в 1992 р.

4. Хто здійснює суспільний контроль за дотриманням законодавства про охорону праці?

а) Спеціально вповноважений центральний орган виконавчої влади по нагляду за охороною праці б) Професійні спілки в) Служби охорони праці підприємств.

5. Якщо стався нещасний випадок зі смертельним наслідком або

груповий нещасний випадок, то розслідування повинно відбутися

протягом: а) трьох діб; б) двох діб; в) доби.

6. До якого класу умов праці відноситься ваша професія?

а) оптимальні умови; в) шкідливі умови;

б) допустимі умови; г) небезпечні (екстремальні) умови.

7. Хто притягає до відповідальності порушників правил і норм техніки безпеки та охорони праці або заохочує сумлінних працівників?

а) Керівник; б) Служба охорони праці;

в) Помічник керівника з техніки безпеки; г) Комісії профспілки з охорони праці.

8. Назвіть скільки системи засобів і заходів забезпечення електробезпеки існує:

а) 5; б) 3; в) 1.

9. Процес горіння може бути:

а) повним і неповним;б) у вигляді тління;в) у вигляді детонації;

10. У робочій зоні, де працюють люди вміст кисню має становити не менше як:

а) 20% ; б) 16-18% ; в) 12-15%;

11. Залежно від важкості розрізняють чотири ступені опіку, встановіть відповідність:

а) 1 ; а) пухирі наповнені жовтуватою рідиною;

б) 2; б) утворення некрозу шкіри;

в) 3; в) обвуглення тканин;

г) 4. г) почервоніння шкіри та набряк.

12. Вступний інструктаж проводить:

а) спеціаліст служби охороною праці; б) спеціаліст відділу кадрів;

в) роботодавець.

№5

1.Навчання з питань охорони праці при прийнятті на роботу та в процесі роботи.

Всі працівники при прийомі на роботу й в процесі роботи проходять на підприємстві інструктаж (навчання) з питань охорони праці, надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, про правила поведінки при виникненні аварій відповідно до типового положення, затвердженого Держнаглядом з охорони праці.

Основний нормативний акт про навчання і перевірку знань з охорони праці - „Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці ”, затверджене Держнаглядохоронпраці 26.01.2005 р.

Воно встановлює порядок і види навчання, інструктажів, порядок перевірки знань з питань охорони праці робітників, посадових осіб, спеціалістів, учнів вихованців, студентів і поширюються на всі підприємства, установи і організації, навчально-виховні заклади незалежно від форми власності, кількості працюючих та видів їх діяльності. На основі цього Положення наказом керівника підприємства розробляються і затверджуються положення та плани-графіки проведення навчання і перевірки знань за його відповідальністю. Допуск до роботи без навчання і перевірки знань забороняється.

До обов’язків керівника підприємства входить організація навчання, перевірки знань та забезпечення проведення інструктажів з питань охорони праці для всіх працівників під час прийняття на роботу та в процесі роботи.

Навчання з охорони праці – підвищення рівня знань працівників, що є одним з основних принципів державної політики, основа безпеки праці та умова удосконалення управління охорони праці і профілактики запобігання аварій і травматизму на виробництві.

Відповідальність за організацію навчання покладається на керівника підприємства, а в структурних підрозділах на керівників підрозділів.

Контролює своєчасне проведення навчання - служба охорони праці.

Працівники, зайняті на роботі з підвищеною небезпекою, повинні проходити попереднє спеціальне навчання та 1раз на рік перевірку знань нормативних актів.

Посадові особи відповідно до Переліку посад, перед початком виконання своїх обов’язків та періодично, один раз на 3 роки, за наказом керівника підприємства перевіряються знання тих нормативних актів про охорону праці, виконання яких входить до їх службових обов’язків. Форма перевірки знань з питань охорони праці – це екзамен.

2. Назвіть основні вимоги до побудови і функціонування системи управління охороною праці ( СУОП).