Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Коршук підручник.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
675.84 Кб
Скачать

3.3. Типи та моделі етнополітики

Як і політика загалом, етнополітика, залежно від критеріїв поді­ляється на різноманітні типи. О. В. Антонюк пропонує розрізняти етнополітику за «метою, змістом, спрямованістю, формами, методами здійснення, результатами.

Метою етнополітики може бути національна консолідація на основі створення рівних можливостей для участі всіх громадян у державот­ворчих процесах суспільства незалежно від ознак раси, кольору шкіри, політичних, релігійних переконань, статі, етнічного і соціального похо­дження, майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак; міжетнічна інтеграція; зближення націй; національне відособлення; від­стоювання етнічної «чистоти»; захист національного від впливу іно­національного; здобуття національного суверенітету тощо.

За змістом етнополітика буває гуманістичною, інтернаціоналістською, антигуманною, націоналістичною, великодержавно-шовіністичною.

За спрямованістю етнополітику можна визначити як демократичну, миротворчу, прогресивну, антидемократичну, тоталітарну, руйнівну, реакційну.

Реалізація етнополітики може здійснюватись такими формами і методами: насильством, толерантністю, репресіями тощо.

Результатами етнополітики можуть бути злагода, єднання, співро­бітництво, дружба, напруга, конфронтаційність, конфліктність, недо­віра, неприязнь, етнічна війна.26 Подібна градація, незважаючи на її універсальність, потребує виокремлення загальних моделей втілення етнополітики.

В сучасній науці виокремлюють дві основні моделі етнополітики - асиміляційну (інтеграційну) та мультикультурну.27 Частина вітчиз­няних та зарубіжних науковців вважають, що варто вести мову не про єдину асиміляційну (інтеграційну) модель етнополітики, а про дві, цілком різні моделі, - асиміляційну та інтеграційну. На думку автора, до цього переліку варто додати також расистську модель етнополітики. По-перше, в історії людства існували держави, які активно втілювали її на практиці. По-друге, маємо доволі багато прикладів співіснування елементів асиміляційної та расистської моделей етнополітики. Напри­клад, у СИТА в XIX - першій половині XX століття, поряд з активним втіленням на практиці асиміляційної моделі, існували елементи расист­ської моделі, зокрема, політика сегрегації.

Розглянемо ці моделі етнополітики детальніше. Сутність асимі­ляційної (інтеграційної) моделі, а точніше її найбільш крайнього варіанту, полягає у формуванні єдиної нації шляхом нівелювання етнічних та культурних особливостей спільнот, що мешкають на території певної держави. В основі асиміляційної (інтеграційної моделі) лежить ідея нації-етносу як єдиної етнічної та культурної спільноти. Загалом метою цієї моделі є досягнення певного рівня гомогенності культури, формування, в міру можливості, одно­рідної культурної та етнічної спільноти. Саме рівень гомогенності та засоби його досягнення відрізняють крайній та поміркований варіанти цієї моделі. Основними засобами проведення такої політики є заходи в освітній сфері та імміграційна політика.

Класичним прикладом втілення такої моделі була етнополітика Сполучених Штатів Америки XIX - першої половини XX століття. Її теоретичним підґрунтям була теорія «плавильного котла (тигля)».

Виникнення цієї теорії пов'язують з творчістю американського письменника Г. де Кревекоуера. У праці «Листи від американських фермерів» (опублікована в 1782 році), аналізуючи особливості фор­мування американської нації, він зазначав, що американці є «ні євро­пейцями, ні нащадками європейців, а таким геном, де дивне змішення крові, яке ви не знайдете в жодній з інших країн. Я хочу звернути вашу увагу на сім'ї, де дідусь - англієць, його дружина - голландка, їх син одружений на француженці, а його чотири сини мають зараз чотирьох дружин різних національностей. Він американець, що приймає новий стиль життя, підкоряється новому уряду, живе новими категоріями. Він американець, якого сприймає широкий терен нашої великої alma mater. Усі людські індивідуальності переплавляються в нову расу, чия праця та нащадки можуть колись стати причиною великих змін у світі».28 Наслідком подібних процесів мало стати формування нової національної та культурної спільноти - американської нації. Амери­канці мали увібрати в себе найкращі риси інших народів, представники яких іммігрували до СІЛА.