Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетингов менеджмент ответы (полн).docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
255.94 Кб
Скачать

25. Відбір учасників каналу розподілу, їхня мотивація та оцінювання діяльності.

26. Зміст управління оптовою та роздрібною торгівлею.

Вироблені товари і послуги доводяться до споживачів шляхом розподілу - організації оптової і роздрібної торгівлі.

Оптова торгівля - це частина внутрішньої торгівлі, що охоплює продаж великих партій споживчих товарів товаровиробниками підприємствам роздрібної торгівлі або засобів виробництва-підприємствам, які є споживачами цієї продукції. Сфера оптової торгівлі складається із багатьох організацій, що займаються переміщенням товарів та послуг із місць їх виробництва до місць їх використання, і включає як безпосередні комерційні зв'язки між підприємствами-виробниками і споживачами, так і зв'язки між ними через торговельних посередників.

Відносини між продавцями і покупцями регулюються за допомогою контрактів - угод між сторонами, що мають за мету встановити законні відносини.

Головне зобов'язання продавця є поставка товару і передача покупцю прав власності та відповідних документів. Покупець зобов'язаний прийняти товар і оплатити його. У комерційній практиці найчастіше використовують типові контракти, основна частина яких стандартизована.

За тривалістю контракти поділяють на короткострокові (контракт на наявний товар, що знаходиться на складі, і контракт на термін до двох років) і довгострокові, що передбачають поставку товарів партіями протягом понад два роки.

Ро́здрібна торгі́вля (англ. retail, рете́йл)— тип торгівлі товарами, а також виконання певних послуг, направлених на покупця, яким є кінцевий споживач, фізична чи юридична особа. Метою придбання товару у роздріб є задоволення особистих потреб покупця, членів його родини (якщо це фізична особа), або ж працівників фірми (якщо це юридична особа) за рахунок споживання купленого товару. Мета купівлі товару є вагомою для маркетології. Купівельні мотиви є визначним чинником для сегментації ринку та визначення цільової групи споживачів. На відміну від оптової торгівлі товар, куплений в системі роздрібної торгівлі, не підлягає подальшому перепродажу, а призначений для безпосереднього використання.

Роздрібні торгівці виконують низку функцій, які збільшують цінність надаваних ними товарів і послуг. Зазвичай це такі функції:

  • Забезпечення певного асортименту товарів і послуг

  • Дроблення партій товару, що надходять у роздрібну торгівельну мережу

  • Зберігання запасів

  • Забезпечення сервісу

  • Збільшення цінності товарів і послуг

На сьогоднішній день існує певна кількість поширених і визнаних систем автоматизації роздрібної торгівлі. Досить часто автоматизацію магазину здійснюють на базі платформи програмного пакету 1С:Підприємство.

27. Динаміка каналів розподілу, розробка ефективних маркетингових систем.

28. Сутність управління комплексом маркетингових комунікацій на підприємстві.

В умовах насиченого ринку недостатньо розробити новий якісний товар, встановити на нього оптимальну ціну і вибрати ефективні канали розподілу. Маркетингові комунікації варто розглядати як управління процесом просування товару на всіх етапах – перед продажем, у момент продажу, під час споживання, після споживання. В соціальному аспекті на рівні організації комунікація виконує інформаційну, командну, інтеграційну та переконуючу роль. Слід зауважити, що демократична комунікація може існувати лише за умов існування демократичної системи суспільства. Демократична економічна система ніколи не буває у стані рівноваги, оскільки постійно бере участь у динамічних процесах. Політика та економіка досліджуються в даному випадку як процес керування і координації зусиль щодо досягнення певних цілей Відтак, якість економічних рішень, передбачення і випередження залежать від інформації, якою володіє економічна система. Виходячи з визначення сутності комунікації, її ролі можна зробити висновок, що в керуванні підприємством діє система комунікацій – сукупність елементів, яка безпосередньо пов’язана з цілями, функціями і організаційною структурою підприємства, напрямами інформаційних потоків, технологією їх передачі, розробкою комунікаційних стратегій в управлінні. Такою системою буде слугувати маркетингова система комунікацій. Система маркетингових комунікацій являє собою діяльність підприємства, спрямовану на інформування, переконання і нагадування споживачам про свої товари, стимулювання їхнього збуту і створення позитивного іміджу фірми. Основними інструментами маркетингових комунікацій слугують реклама, персональні продажі, комплекс стимулювання збуту, пропаганда, “паблік рілейшнз”, які є складовими частинами комплексу маркетингових комунікацій (КМК).