Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетингов менеджмент ответы (полн).docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
255.94 Кб
Скачать

14. Сутність управління розробкою товарів (послуг).

Етапи розробки товарів:

1)Генерація ідей

Генерація ідей –пошук можливостей створення товару ринкової новизни. Ідеї створення нових товарів виникають у дослідницьких лабораторіях та конструкторських бюро в результаті проведення опитувань або аналізу скарг споживачів, спостерігання за спорідненими товарами на виставках і ярмарках.

2)Відбір ідей

Метою етапу відбору ідеї є: скорочення якомога більшої кількості ідей вилученням усього непридатного.

3)Розробка концепцій

Розробка концепції нового товару може складатися з трьох частин.

У першій частині дається опис величин, структури та поведінки цільового ринку, передбаченого позиціювання товару, показників обсягу продажу, частки ринку на декілька найближчих років.

У другій частині подаються загальні відомості про передбачувану ціну товару, загальний підхід до його розподілу та кошторису витрат на маркетинг упродовж першого року.

Утретій частині містяться перспективна мета за показниками збуту та прибутку, формування комплексу маркетингу.

3)Випробування (перевірка) концепції

Випробування концепції зводиться до того, щоб подати споживачеві передбачуваний товар і тим самим змінити його ставлення до товару.

4)Економічний аналіз

Економічний аналіз застосовується для вивчення прогнозів попиту, витрат, конкуренції, потрібних інвестицій, прибутку, ризику.

5) Розробка товару

Розробка товару пов’язана з прийняттям рішень про конструкцію товару, упаковку, йоготоварну марку, перевірку становлення та використання споживачем.

6) Пробний маркетинг

Пробний маркетинг здійснюється для того, щоб оцінити продукцію та заздалегідь перевірити маркетингову діяльність у реальних умовах допочатку повномасштабної реалізації товару.

7) Комерційна реалізація

Комерційна реалізація відповідає етапові впровадження життєвого циклу товару, включає реалізацію плану маркетингу та повномасштабного виробництва, вимагає і значних витрат, швидкого прийняття управлінських рішень.

15. Конкурентоспроможність продукції, її оцінювання та управління нею.

Конкурентоспроможність підприємства означає його здатність до ефективної господарської діяльності та забезпечення прибутковості за умов конкурентного ринку. Конкурентоспроможність підприємства — це здатність забезпечувати випуск і реалізацію конкурентоспроможної продукції.

Методи оцінювання конкурентоспроможності продукції:

  • Диференціальний - базується на використанні одиничних показників конкурентоспроможності продукції (технічних та еконо­ мічних). За ними важко судити про конкурентоспроможність про­дукції однозначно.

  • Комплексний - базується на використанні групових та інтег­ральних показників.

  • Змішаний - базується на спільному використанні одиничних та комплексних показників:

а) найважливіші показники використо­вуються як одиничні,

б) інші одиничні показники об'єднуються у групи, для кожної з яких визначають груповий показник,

в) на осно­ві отриманих групових та одиничних показників і оцінюють конку­рентоспроможність продукції.

Під управлінням конкурентоспроможністю продукції слід розуміти процес планування, забезпечення необхідного рівня і підвищення конкурентоспроможності продукції за допомогою цілеспрямованого впливу на умови і чинники, що формують конкурентоспроможність.

Оцінку конкурентноздатності продукції проводять за трьома групами параметрів:

-нормативним (відображають властивості продукції, що регламентуються обов’язковими нормами, стандартами і законодавством на ринку, де цю продукцію передбачається);

-технічним(параметри призначення, ергономічні, естетичні параметри);

-економічним (Якщо оцінювана продукція має безліч ринкових аналогів, то конкуруючий зв'язок моделює потреби і виступає матеріалізованою вимогою, якій повинна задовольняти оцінювана продукція)