Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетингов менеджмент ответы (полн).docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
255.94 Кб
Скачать

9. Модель стратегічного планування маркетингу.

Сутність стратегічного планування полягає у формулюванні основних напрямів діяльності підприємства (місії) та показників його розвитку на планований період (цілей), що визначають бажаний результат його діяльності в цілому і в конкретному бізнесі. У рамках стратегічного планування забезпечується комплексне обгрунтування проблем, з якими може зіткнутися підприємство, і визначаються дій по їх вирішенню, а також розробляється конкретний план управлінських дій (стратегії) щодо виконання місії підприємства та досягнення сформульованих цілей.

Рис. 7.1. Модель стратегічного планування

10. Характеристика та основні напрями стратегічного аналізу стану фірми.

Стратегічний аналіз є інструментом, що дає можливість керівництву підприємства сформулювати стратегію для досягнення намічених цілей.

Аналіз зовнішнього середовища має 2 етапи:

  • вибір методів аналізу факторів зовнішнього середовища (на цьому етапі використовують такі методи дослідження, як порівняння системного аналізу, статистичного і соціологічного дослідження, сукупної думки збутовиків, споживачів тощо);

аналіз факторів зовнішнього середовища (суть його полягає в дослідженні представлених факторів)

11. Види маркетингових програм фірми, процес їх планування.

12. Поняття та зміст поточного планування маркетингу на підприємстві.

Поточне планування займає проміжне місце між стратегічним та оперативно-календарним плануванням і є засобом реалізації стра­тегічних планів.

Поточний план - це розгорнута програма виробничої, господар­ської, економічної, соціальної діяльності колективу підприємства, направлена на виконання завдань стратегічного плану при повному, раціональному використанні матеріальних, трудових, фінансових і природних ресурсів.

Особливу увагу в поточному плані приділяють показникам ефек­тивності та якості роботи, підвищенню конкурентоспроможності продукції, росту продуктивності праці, економії ресурсів, зниженню собівартості продукції.

Перехід підприємств до ринкових умов господарювання пе­редбачає: • встановлення прямої залежності між споживанням ресурсів, ефективністю роботи, доходами, які підприємство формує і роз­поділяє самостійно; • самостійне забезпечення технічного, виробничого, організацій­ного, соціального розвитку підприємства за рахунок власних джерел фінансування; • повну економічну відповідальність власників підприємств та трудо­вого колективу за результати виробничо-господарської діяльності; • самостійне формування стратегії і тактики свого розвитку на основі потреб ринку і встановлених державою правил господар­ської діяльності.

Розглянуті положення передбачають відповідну перебудову си­стеми поточного планування. Поточний план носить багатофункціо­нальний характер і в цілому він сприяє виконанню трьох функцій управління: прогнозування, координації, контролю.

13. Місце та зміст плану маркетингу у складі бізнес-плану фірми.

У загальному вигляді бізнес-план складається з таких розділів:

  • резюме (короткий опис проекту);

  • опис підприємства та галузі;

  • опис продукту (послуги);

  • маркетинг і збут продукції;

  • план виробництва продукції;

  • організаційний план;

  • фінансовий план;

  • ризики та гарантії;

  • додатки.

Мета розділу “Маркетинг і збут продукції” – спланувати вплив і реакцію фірми на ринок за тих чи інших обставин, щоб забезпечити збут товару. Тому в бізнес-плані мають бути розкриті наступні питання:

  • загальна характеристика регіонального ринку продукції (послуг);

  • сегментація ринку продукції (послуг), що випускає підприємство в регіоні;

  • визначення розміру і складу продукції (послуг), що випускатиме підприємство у прогнозованому періоді;

  • організація збуту продукції (послуг) підприємства в умовах конкуренції.

Таким чином, складання бізнес-плану підприємства починається з вивчення регіонального ринку продукції і послуг та позиції підприємства на конкретному видовому регіональному ринку. Зміст розділу “Маркетинг і збут продукції” має дати відповідь на запитання:

1) яку частку ринку займатиме підприємство;

2) скільки і яку продукцію (послуги) йому виробляти, в тому числі на найближчий період, у вартісному і натуральному виразі;

3) хто і скільки купуватиме цієї продукції при певних якісних і цінових характеристиках.

У даному розділі суб’єкт підприємницької діяльності повинен не лише представити концепцію, а й подати бізнес як привабливу можливість для інвестицій, як кредитний ризик з великими перспективами або як пропозицію вигідного продажу продукту чи послуги.