Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетингов менеджмент ответы (полн).docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
255.94 Кб
Скачать

40. Стратегічний контроль маркетингу підприємства.

Стратегічний контроль — це особливий вид управлінської діяльності на підприємстві, що полягає у спостереженні та оцінці проходження процесу стратегічного управління, який забезпечує досягнення поставлених цілей та виконання обраних стратегій через встановлення стійкого зворотного зв’язку.

На відміну від поточного контролю, стратегічний контроль базується на ймовірніших оцінках і показниках, але це не означає, що їх не треба встановлювати.

Крім того, стратегічний контроль є однією з головних форм упереджувального контролю, який передбачає встановлення певної політики, процедур, правил тощо.

Стратегічний контроль полягає у визначенні того, чи можливе подальше здійснення стратегій і чи приведе їхня реалізація до досягнення цілей. Він не може існувати без поточного та заключного контролю, так само як стратегічне управління базується на поточній діяльності підприємства.

Стратегічний контроль

Хто відповідає: Вище керівництво, маркетинговий аудитор

Мета контролю: З'ясувати, чи використовує підприємство свої максимальні можливості на ринках, по товарах і каналах розподілу

Підходи:

Інструменти оцінки стратегічної програми маркетингу:

- оцінка ефективності маркетингу;

- маркетинговий аудит;

- перегляд якості маркетингу;

- перегляд етичної і соціальної відповідальності підприємства

41. Підходи до розробки структури системи збуту фірми, можливі варіанти.

42. Торговий персонал фірми: оптимізація чисельності, напрями стимулювання.

По відношенню до власних працівників використовуються наступні форми стимулювання :

- грошові премії;

- подарунки;

- додаткові відпустки;

- конкурси.

Методи оптимізації чисельності:

1. Метод, заснований на визначенні частки участі в бізнес-процесах

Суть методу полягає в тім, що:

знаючи перелік бізнес процесів,знаючи (оцінивши) внесок кожного підрозділу,визначивши обсяг роботи кожного відділу по внеску в бізнес-процеси,можна визначити професійні компетенції,необхідні підрозділу для виконання (кваліфікацію співробітників),і обсяг роботи, що доводиться на співробітника кожної кваліфікації.

2. Метод, заснований на оцінці рентабельності кадрового ресурсу

Вся робота, виконувана в компанії незалежно від її профілю, і вся робота, виконувана співробітниками незалежно від профілю їхньої посади, може бути класифікована на 4 види:

1. Технічні види робіт; 2. Адміністративні види робіт; 3. Аналітичні види робіт; 4. Управлінські види робіт.

Суть даного розрахунку чисельності полягає в:

1. Визначенні структури роботи кожної посади; 2. Визначенні структури використовуваних компетенций на кожній посаді; 3. Приведенні у відповідність структури компетенций структурі роботи.

3. Метод, заснований на оцінці внеску співробітників у стратегеобразующие мети компанії.

Суть даного методу полягає в тім, що:

1. Визначаються (виявляються, формулюються) стратегеобразующие мети компанії, відбувається їхнє балансування, визначаються цільові й індикаторні індекси;

2. Визначається на підставі матриці відповідальності внесок кожного підрозділу в досягнення всіх стратегеобразующих цілей компанії. У результаті розраховується загальна для внеску кожного підрозділу в усі ключові цілі;

3. На підставі внеску підрозділів у досягнення стратегеобразуюих цілей і ключових компетенций, необхідних для їхнього досягнення, визначається й пропорційний склад персоналу кожного підрозділу й ФОТ підрозділу (використовується принцип інвестування в персонал відповідно до ваги стратегічних цілей, що дозволяє компанії досягати саме тих показників, на які вона націлена).

4. Метод, заснований на обліку варіативності входів у бізнеси-процеси.

Суть даного методу

Метод заснований на: Виявленні всіх факторів, які впливають на варіативність процесу й кінцевий результат; Визначенні границь варіацій по кожному параметрі; Визначенні ваги параметра з погляду простоти реалізації продукції при його відхиленні; Визначенні продуктивності праці при різному сполученні можливих варіацій і різній відповідності (в %) поточних процесів або продукції нормальним, відповідним замовленням; Визначенні продуктивності праці співробітників різної категорії при різних відхиленнях, варіаціях ключових параметрів.