Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Excel_1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
8.69 Mб
Скачать

1.4.Додавання рядка, стовпця

Якщо необхідно додати рядок чи стовпець у робочий лист, необхідно використовувати меню «Вставка» – «Строки» чи «Столбца». У результаті використання цього меню рядок вставляється в позицію над поточною (зверху) активною коміркою, а стовпець – перед (ліворуч) поточною коміркою. Як окремий випадок вставки може використовуватися «Вставка» - «Ячейки», при цьому відбувається зрушення поточної комірки, у якій знаходився курсор, вправо. Наступний рядок буде відображено без змін.

1.5.Попередній перегляд

У панелі інструментів «Стандартная» клацніть на кнопці «Предыдущий просмотр». З'явиться вікно «Предыдущий просмотр», у якому ви зможете оцінити вид, що буде мати ваш робочий лист при друкуванні на принтері. Це дуже корисна функція, тому що в деяких випадках можливе перекручування таблиць при друкуванні і краще зробити необхідні зміни відразу, до друку.

Для перегляду збільшеного зображення необхідно перемістити курсор миші в місце для збільшення і натиснути кнопку миші.

1.6.Додавання приміток в комірки

Д ля додавання приміток (які використовуються для полегшення введення інформації в таблиці) необхідно виділити комірку, наприклад, натиснувши F5, далі використовувати меню «Вставка» - «Примечание». У робочому листі з'явиться поле приміток, позначене ім'ям користувача. Уведемо туди фразу: «Значення в цієї комірки повинні бути в діапазоні 0-500». Далі запам'ятовуємо зміни – натиснувши Enter чи активізувавши іншу комірку. Таким чином, при активізації комірки чи наведенні курсором миші на комірку, буде випадати повідомлення з набраним текстом. У випадку, якщо ім'я користувача необхідно забрати, бо це дратує, тоді використовується меню «Файл» – «Свойства», у полі «Автор» стираємо назву чи змінюємо на іншу.

1.7.Режим контролю даних, що вводяться

У випадках, коли в таблиці необхідно вводити дані з певними обмеженнями в Excel передбачений режим контролю даних, що вводяться. Розглянемо його дію на прикладі.

Допустимо, що проектована таблиця, повинна заповнюватися числовими даними, що представляють цілі числа, більше 500. У випадку, якщо дані що вводяться будуть не входити в цей діапазон, передбачимо видачу повідомлення. Розглянемо, як це робиться.

1.Виділимо комірки з B2 по F8.

2.У меню «Данные» клацніть на команді «Проверка». З'явиться діалогове вікно «Проверка вводимых значений», що має три вкладки «Параметры», «Сообщение для ввода», «Сообщение об ошибке». Перша вкладка призначена для визначення діапазону даних, що перевіряються, у типі даних виберемо - ціле число, у полі «Значение» - більше, у полі «Минимум» - 500.

3.Клацніть вкладку «Сообщение для ввода», у полі яке представлене в нижній частині вікна наберіть фразу: «У цієї комірки значення повинні бути більш 500».

4.В вкладці «Сообщение об ошибке» повинний бути встановлений прапорець «Выводить сообщение об ошибке» якщо ви хочете, щоб процесор реагував на невірні дані. Існують три типи реакції на помилки: «Останов», «Предупреждение», «Сообщение». Краще використовувати «Сообщение» щоб уникнути неправильної роботи табличного процесора. Набираєте в поле редагування «Заголовок» і «Сообщение» фрази, як показано на малюнку. Далі – кнопка ОК.

У результаті подібних дій при введенні значень, що не відповідають вимогам, тобто більше 500, буде виводиться на екран вікно з повідомленням про неправильне введення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]