Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Excel_1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
8.69 Mб
Скачать

2.Завдання до виконання роботи

1 .Наберіть масив чисел, таким чином:

Використовуючи майстер функцій, створіть формули:

A6 = A1*A2*A3+A4+A5

B6 = B1*B2-B3*B4*B5

C6 = C1+C2*C3+C4*C5

F1 = A1+B1*C1+D1*E1

F2 = A2*B2*C2*D2*E2

F3 = A3/B3/C3+D3/E3

F4 = A4+B4*C4+D4*E4

F5 = A5-B5*C5+D5*E5

В усіх формулах передбачається округлення результату до цілих чисел.

2.Використовуючи функції МАКС (знаходження максимального значення з послідовності) і СРЗНАЧ( знаходження середнього значення з послідовності) записати в рядках і стовпцях під результатами в комірках А7-І7(максимальне число в стовпцях А - Е), в комірках А8-І8 (середнє значення стовпців А - Е).

3.Використовуючи стандартний набір текстових функцій, знайдіть число введених символів в комірку, скажемо G1, попередньо запишіть у цю комірку будь-яку фразу на свій розсуд. Використовуючи текстові функції знайти букву а, що зустрічається в цій фразі. Здійснити розбивку фрази на кілька частин і зробити злиття.

4.Використовуючи функції дати і часу, одержите поточну дату і час, а також одержите значення дня тижня.

5.Використовуючи значення набраної таблиці, одержите значення від застосування математичних функцій кореня, одержання парного чи непарного числа, одержите знак кожного результату від першого завдання.

3.Контрольні питання

1.Для чого використовуються текстові, математичні, статистичні функції в Excel?

2.Яке призначення логічних функцій, а також функцій дати і часу?

3.Чим відрізняється функція від формули в Excel?

4.Які основні правила синтаксису в записі формул?

5.Коротенько опишіть одержання формул за допомогою «Майстра функцій».

6.Як можна викликати «Майстер функцій».

7.Які арифметичні операції використовуються в Excel?

8.Які ознаки ідентифікації Excel інформації, що набирається, як чи тексту числових даних?

Лабораторна робота 4 Використання посилань у Excel. Застосування імен у формулах. Переміщення і копіювання формул.

Ціль: навчитися застосовувати посилання в Excel, навчитися копіювати формули, зв'язувати формулами аркуші різних книг.

1.Указівки до виконання роботи

1.1.Використання посилань

Посилання однозначно визначає комірку чи групу комірок робочого листа. Посилання вказують на те, у яких комірках знаходяться значення, які потрібно застосувати як аргументи формули. За допомогою посилань можна використовувати у формулі дані, що знаходяться в різних місцях робочого листа, а також використовувати значення однієї і тіє ж комірки в декількох формулах.

Можна також посилатися на комірки, що знаходяться на інших аркушах робочої книги, в іншій робочій книзі чи навіть на дані іншого додатка. Посилання на комірки інших робочих книг називаються зовнішніми. Посилання на дані в інших додатках називаються вилученими. Посилання на активну комірку виводиться на екран у поле імені, розташованому ліворуч від рядка формул. Посилання на комірки використовують заголовки відповідних рядків і стовпців робочого листа. Оскільки в Excel стовпці позначені латинськими буквами (A,...,Z,AA,...AZ,...і т.д.), а рядки пронумеровані.

Посилання відносно автоматично обновляються у випадку копіювання формули з однієї комірки в іншу. При цьому комірки, на які вказують нові посилання, розташовані в таблиці щодо комірки зі скопійованою формулою, у якій вони використовуються, точно також, як були розташовані посилання на комірки, що використовувалися у вихідній формулі, щодо комірки з цією формулою. Наприклад, якщо в комірки А3 була записана формула А1+А2, то при копіюванні вмісту комірки А3 в В3 нова формула з обновленими посиланнями прийме наступний вид: В1+В2.

Крім відносних посилань, у Excel часто використовуються абсолютні посилання, у яких крім назви стовпця і номера рядка використовується спеціальний символ «$», що фіксує дану частину посилання і залишає її незмінної при копіюванні формули з таким посиланням в іншу комірку. Звичайно в таких комірках містяться значення констант, що використовуваються при обчисленнях. Наприклад, якщо необхідно, зафіксувати у формулі значення комірки А1, що не повинне змінюватися у випадку копіювання даної формули, те абсолютне посилання на цю комірку буде мати наступний вид: $A$1. Аналогічно, якщо необхідно зафіксувати в посиланні тільки рядок чи тільки стовпець, у якому знаходиться комірка,що використовуваються, зокрема стовпець А чи рядок 1, то посилання прийме вид $A1 чи A$1, відповідно.

Можна звертатися до комірки не по заголовку стовпця, а по його порядковому номеру. Такий тип посилань називається R1C1, тобто R – рядок, С – стовпець. Наприклад, посилання на комірку С3 поточного робочого листа можна також позначити R3C3.

У наступному прикладі буде розглянуте використання у формулі посилання на різні аркуші робочої книги. Як математичну частину завдання буде розглянута формула F1+ A2+C3+D5, причому комірки розташовані на різних аркушах, F1, A2, C3 розташовані на 1,2, 3 листі Книги1, а D5 - на листі1 Книги2. Тобто, по суті, необхідно організувати обчислення, ґрунтуючись на даних з різних книг і різних аркушів цих книг. Розглянемо докладно, як це можна зробити.

1.Для початку розташуємо вікна книг, у тім порядку, у якому з ними буде зручно працювати. У меню «Окно» виберемо підменю «Расположить».

Випаде вікно «Расположение окон». У ньому виберемо поле «Расположить окна» - «Сверху вниз». У результаті робочі книги у вікні Excel будуть розташована одна під іншою.

2 .Припустимо, що результат обчислення математичної формули необхідно записати в комірку А1 Книги1, тому створення формули почнемо в цієї коміркі. Клацніть по ній, а потім за знаком «=» у рядку формул. Виділяємо комірку F1, вона буде підсвічена пунктиром, що миготить, далі ставимо знак «+», вибираємо в нижній частині вікна «Лист2», клацаємо по ньому, при цьому в рядку формул з'являється напис «Лист1!F1+». Далі вибираємо необхідну комірку у «Лист2», далі «+». Такі ж дії проробляємо й у відношенні даних на «Лист3». У результаті будемо мати:

3 .Далі подвійним клацанням по коміркі D5 у книзі2 одержуємо остаточний вид формули:

Таким чином, видно, що якщо у формулі використовуються зовнішні чи вилучені посилання, то назвам комірок повинні передувати назви листа зі знаком оклику або назви книги в круглих дужках.

Формула що розглядається може бути отримана двома способами. Перший спосіб полягає в тому, що при створенні формули безпосередньо записуються в рядку формул назви аркушів і книг вручну. Другий спосіб - вказуються комірки, за допомогою миші, як було розглянуто вище.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]